FELDKIRCH 6800 Vorarlberg met Dom/Stadtpfarrkirche St.-Nikolaus, naar kaart Oostenrijk, naar stedenlijst Oostenrijk.

    
Omstreeks 909 is Veldkiricha een Karolingische palts. Stichter van de stad is Hugo von Montfort,
1218. Tot 1816, met onderbrekingen, heeft het bisdom Chur het patronaatsrecht. Friedrich von Toggenberg, gest. 1436, bouwt de Schattenburg, in de 17de
eeuw zetel van de Oostenrijkse landvoogden. In 1540 schildert W. Huber, behorend tot de Donauschool, zijn geboortestad vanuit zes verschillende standplaatsen.
Sedert de middeleeuwen bestaat Feldkirch uit drie stadsdelen:
de Neustadt,
aan de voet van de Schattenburg en de dom,
het Marktkwartier,
met de commanderij van de johannieters en de grafkerk van Hugo von Montfort, en de
Vorstadt
aan de
Ill.
Van de oude stadsversterking zijn drie poorten bewaard: de M
Łhle-, Wasser- en Churer of Salztor, en drie torens: de Keckturm, de Pulverturm en de Katzenturm. De Churer tor werd in ca. 1600 omgebouwd tot buitenwerk van de vesting. Ernaast staat de Aufbahrungskapelle, gesticht in 1467 ingevolge een gelofte tijdens de pest.
 
Dom/Stad
tpfarrkirche St.-Nikolaus
Deze wordt in 1287 voor het eerst gewijd door de prinsbisschop van Brixen
, Bressanone. In 1478 bouwt Hans Sturn het schip, inscriptie in pijIer. In 1520 is het koor voltooid. Sobere faÁade, de kerk is tegen het voormalig bisschoppelijk paleis aangebouwd. Verrassend mooi interieur maar enigszins aangetast door 19de: en 20ste-eeuwse ingrepen. De kerk heeft twee schepen, met elegante zuilen in het midden. Er zijn moderne glasramen, die weinig licht doorlaten. De oorspronkelijke bedoeling om de twee schepen, in de koorpartij, voor het tabernakel, samen te doen komen, werd doorkruist door de plaatsing van het altaar bij de koorboog.
De Mariakapel en
, gedeeltelijk, het netgewelf in het koor stammen uit de 19de eeuw.
In de triomfboog ontbreekt het kruis. Hoogaltaar en Maria-altaar zijn 19de
eeuws. In de schrijn een mooie Rijnlandse madonna met een lieflijk kind Jezus, 1430. Op een stenen sokkel in de kansel staat het smeedijzeren voormalige sacramentshuisje uit ca. 1509, dat in 1655 tot preekstoel werd omgebouwd, het stond oorspronkelijk in het koor. Boven het houten klankbord rijk gotisch maaswerk met 'verwelkte' kruisbloem. Voorts tien kleurig beschilderde figuren die manna rapen.
Aan de evangeliezijde naast het hoogaltaar een grafplaat
van een graaf van Montfort
, 1320. Twee zijaltaren bij de koorboog, met rechts een Bewening van Huber, 1521, en in de predella de zweetdoek van de heilige Veronica. Links een altaar gewijd aan de heilige Anna, met in de predella een Maagschap van Maria. De vleugels van het Anna-altaar zijn in bruikleen gegeven aan het Landesmuseum in Bregenz.

De Schattenburg is de grootste goe
d bewaarde burcht van Vorarlberg.
Z
ij is bijzonder mooi gelegen op de bergkegel boven de stad en beheerst de weg naar Chur. Zij herbergt een streekmuseum met een aantal voortreffelijke stukken. Fraaie binnenhof.

Andere bezienswaardigheden
De stad heeft nog enkele kleine kerken, die echter merendeels dicht zijn en niet
in beste staat verkeren, zoals de kerk van de johannieters, de St.-Johanneskirche, 1218 voor het eerst vermeld, die tot 1610 in het bezit van de orde
was.
 
Verder de Frauenkirche
, aan de Churertor,
die in 1467-1473 gebouwd en in 1953 gerestaureerd werd, de H
l.-Kreuz-Kapelle, die in 1380 door Rudolf IV von Montfort werd gesticht, bezit een paar opmerkelijke gotische sculpturen, en de in 1558 gewijde Petrus-und-Pauls-Kirche, op het kerkhof.

Van de profane bouwwerken moet vooral het Raadhuis worden vermeld,
dat in 1493 werd gebouwd. Een brand in 1697 maakte grote veranderingen noodzakelijk. Ook in 1932-1937 werd er veel aan verbouwd. Bezienswaardig zijn vooral de Ratssaal en de Ratsstube met uit hout gesneden plafonds en een inrichting uit ca. 1700.

Het jezu
Ôetengymnasium
werd tussen 1649 en 1773 gebouwd. In 1856 werd een nieuw jezu
Ôetencollege gesticht, het beroemde Stella Matutina, thans opgeheven.

Omgeving

Tot de gemeente Feldkirch behoren enkele kleine dorpen met mooie oude kerken. Een charmant kerkje is S
t.-Michael in Tisis, gewijd in 1442 en 1459. Voorts Schloss Amberg in Levis, een laatgotische kapel in Satteins en de ruÔ
ne van Burg Tosters, 13de eeuw.

 
** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Via Hotels/Appartementen/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 110 landen.
 ** Algemene info over Oostenrijk