Ehrenhausen 8461 - Stiermarken, met  burcht en mausoleum. Plaats Eisenerz.  Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
Burcht, al in de 12de eeuw bevond zich aan de voet van de burcht een nederzetting. Van de middeleeuwse burcht is de bergvrede, 12de eeuw, bewaard. De architectonische uitbreiding van de burcht is te danken aan het geslacht von Eggenberg, een van de voornaamste en rijkste families van Stiermarken. Nadat dit geslacht was uitgestorven, wisselde de burcht herhaaldelijk van eigenaar.

Ehrenhausen, mausoleumMausoleum
 
Ruprecht von Eggenberg
, 1546-1611, de zegevierende legeraanvoerder tegen de Turken, liet het mausoleum bouwen voor zijn mannelijke nakomelingen. De bouw duurde van 1609, toen bouwmeester Joh. Walter met de werkzaamheden begon, tot 1689, waarna de vormgeving van het interieur, naar ontwerp van Joh. B. Fischer von Erlach, ter hand werd genomen.

Door de mani
Žristisch-groteske architectuur en sculptuur
maakt het mausoleum een merkwaardige indruk. De breed uitgebouwde en wat gedrongen fa
Áade bijv. gaat in tegen alle regels van de klassieke proportieleer. Twee gigantische beelden op hoge sokkels flankeren de ingang en staan in scherp contrast met de bescheiden proporties van het portaal. De sokkels zijn versierd met voorstellingen van veld- en zeeslagen. In de ornamenten tussen de gevelvoluten bevinden zich expressieve reliŽfs. Het bijna vrolijk aandoende barokke interieur staat in verrassend contrast met de zware monumentaliteit van het buitenaanzicht.
Een van boven open koepel overwelft de achthoekige tamboer;
 
beide zijn versierd met figuratief en geometrisch stucwerk van de gebroeders Serenio. Reeksen naar boven zwevende engeltjes leiden de blik naar de lantaarn, die het licht binnenlaat en de beschouwer het gevoel geeft in een bovenaardse atmosfeer te verkeren.
In het interieur is vooral vermeldenswaard de altaarschildering
van H. A. Weissenkirchner
, 1646-1695, hofschilder van de Eggenbergs. In overeenstemming met de gebeurtenis die aanleiding werd tot de bouw van het mausoleum, stelt deze schildering Maria en de heilige Marcus voor, die bidden voor de overwinning van het christenleger op de Turken, zie ook het mausoleum in Graz, uit dezelfde periode.
 

Pfarrkirche zur schmerzhaf
ten Mutter Maria, Moeder der smarten
 
Deze barokke kerk werd tussen 1752 en 1755 gebouwd door de uit Marburg afkomstige architect Joh. Fuchs, die in Wenen zijn opleiding had gehad. Bijzonder geslaagd is de wijze waarop de toren in het totaal concept van de fa
Á
ade is opgenomen. Ook het interieur van de kerk is indrukwekkend door de harmonische vormgeving. Een machtige en elegant gevormde kroonlijst verbindt de vier concha's en de centrale koepel, waardoor de gehele ruimte iets beslotens krijgt.

Eisenerz 8790 - Stiermarken  
Stiermarken
dankte in het verleden een groot deel van zijn rijkdom aan de Erzberg. Door de gestage winning, reeds vůůr de Romeinse tijd, van het sideriet, is de berg, die oorspronkelijk 1534 m hoog was, aanzienlijk lager geworden. Tijdens de zomermaanden is de mijnexploitatie te bezichtigen.
 
Eisenerz, parochiekerk St. OswaldPfarrkirche St.-Oswald
 
Dit is de enige compleet bewaard gebleven versterkte kerk in Oostenrijk. Met de bouw werd begonnen nadat de oorspronkelijke gotische kerk in 1496, met uitzondering van de machtige toren, door brand was verwoest. De in 1512 gewijde nieuwe kerk werd tijdens de invallen der Turken voorzien van omvangrijke verdedigingswerken
, bijv. de twee poorten, in het noorden en het zuiden. Meister Kristoff schiep in het ruime interieur van de kerk de stenen galerij aan de westzijde, rijk gedecoreerd met jachtvoorstellingen, 15131517.
De barokke inrichting
,
werd tijdens een latere renovatie verwijderd. Alleen het schilderij aan h
et hoogaltaar, de moeder Gods met de heiligen Oswald en Florian, bleef gespaard. De schilderingen van het vleugelaltaar en de mijnwerkerslamp, 1470, zijn te zien in het BelvťdŤre in Wenen.

Andere bezienswaardigheden
 
Opmerk
elijk zijn de Johanneskapel en het voormalige kerkhof naast de kerk. Talrijke gildegrafstenen getuigen van de mijnwerkerstraditie van het plaatsje. ln Eisenerz zelf zijn het oude Raadhuis, 1548, en de Schichlturm, 1580, gelegen aan de Markt, interessant. De klok gaf voor de mijnwerkers de wisseling van de ploegen, Schicht = ploeg, aan. Voorts het Bergmuseum, Tullstr. 17a, en het Heimatmuseum, Museumstiege 2.

Omgeving
Kastelen Geyeregg
, ca. 1620, en Leopoldstein, 1680; 1890 neogotisch verbouwd.
 

 
 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk