EBEN am Achensee Maurach 6212 - Tirol, met Pfarrkirche zur hl. Notburga.  Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
In deze van oorsprong gotische kerk rust het stoffelijk overschot van de heilige Notburga,
een vroom meisje uit Rattenberg, de patrones van dienstmeisjes en boeren. In 1736-1738 is er een nieuw schip aan het koor en de noordtoren gebouwd. De kerk heeft een aantrekkelijk interieur, met prachtig stucwerk en met plafondschilderingen. Deze zijn in 1899 gerestaureerd. Het lichaam van
de heilige Notburga bevindt zich in cen glazen schrijn in het hoogaltaar, dat tussen de hoge koorramen is geplaatst.

Fernstein 6465 - Tirol,  
Schloss Sigmundsburg
Het in ca. 1460 gebouwde jachtslot van aartshertog Sigmund van Tirol is fraai gelegen op een steile rots op een eiland in de Fernsee. Van de huidige ru
ïne zijn vooral de vier ronde torens aan de hoeken van het bouwwerk interessant.

Andere bezienswaardigheden
 
De drie verdiepingen hoge Klause
uit de 13de eeuw diende vroeger als wegversperring. Bewaard zijn gotisch overwelfde ruimten en deels gerestaureerde vertrekken met cassetten plafonds. Op de tweede verdieping bevindt zich een zaal met stucwerk en medaillonfresco's uit het begin van de 18de eeuw. Onder de K
lause ligt een kapel uit 1470, met een altaar uit het midden van de 18de eeuw.
De Kapelle zu den 14 Nothelfern aan de Fernpas,
uit de 18de eeuw, heeft een interessant altaar met de
14 noodhelpers, tweede helft 17de eeuw.

Fiecht post Schwaz 6130 - Tirol,  
Stiftskirche S
t.-Josef
De benedictijnenabdij
, vier vleugels rondom een binnenhof, werd in 1706 gebouwd en na een brand in 1868 gerestaureerd. In de noordelijke vleugel van het klooster werd tussen 1740 en 1744 door Jak. Singer uit Schwaz een kerk gebouwd, met de gevel aan de binnenhof. Het interieur van de kerk is verrassend kostbaar gedecoreerd met teer stucwerk van F. X. Feichtmayr uit Wessobrunn en zeer fraaie. maar inmiddels gerestaureerde fresco's van M. Günther, 1705-1788, uit Augsburg. Interessant is ook, in de oostelijke koorapsis, de Onbevlekte Ontvangenis, door Christoforo Benedetti uit 1706, die oorspronkelijk de Annazuil in Innsbruck bekroonde. Biechtstoelen en kerkbanken zijn rijk gedecoreerd door Franz Xaver Nissl, 1774-1775.

Omgeving
Even ten noorden van Fiecht ligt op een hoge rots de bedevaartkerk St.-Ge
orgenberg, die al voor het jaar 1000 in de oorkonden wordt vermeld en die tot een benedictijnenklooster behoorde. Na verscheidene branden werd het klooster in 1705 naar Fiecht overgebracht. Ca. 1735 en in 1835 werd St.-Georgenberg echter gerenoveerd. Tot de weinige resten uit de Romaanse tijd behoren enige stenen platen met dierreliëfs.

Finstermünz post Nauders 6543 - Tirol,  
Tolburcht Sigmundseck
In
1471 liet aartshertog Sigmund hier, bij de vroegere grensovergang, een vesting bouwen, 1505-1513 vergroot, waarvan thans nog over zijn: de toren met laatgotische tinnen en pek-erker op de brug over de Inn, op de oever de torenachtige vijf verdiepingen hoge Klause met een overwelfde doorgang, en op een vooruitspringende rots, de rechthoekige toren met binnen een balken plafond.

Flaurling 6403 - Tirol,  
Pfarrkirche zur hl. Margareta
Midden in het op een berghelling gebouwde dorp ligt de kerk op een plaats waar al in 1326 een kapel vermeld wordt. Vastgesteld kan worden dat in 1508, 1574 en 1750 verbouwingen en uitbreidingen plaatshadden. In 1836 echter werd de kerk geheel vernieuwd: aan de westzijde werden koor en apsis aangebracht. Het schip van de gotische kerk is in het huidige koor gedeeltelijk bewaard. Ook de toren is grotendeels middeleeuws.

Risschl
össchen  
Het voormalige jachtslot van aartshertog Sigmund van Tirol, gebouwd in de 15de eeuw, deed sedert de 16de eeuw dienst als pastorie. Van het oude hoofdgebouw resteren een voorhof en d
e slotpoort. Ook gewelven en zolders in het huis zijn gotisch. In 150I breidde pastoor Sigmund Ris, die waarschijnlijk hofgeestelijke van Sigmund was, het lagere, vroegere dienstgebouw uit. Hij liet tussen de twee bouwwerken een kapel oprichten, die in 1745 in barokstijl werd verbouwd en in 1868 wederom werd veranderd. Daar bevindt zich een zeer fraai laatgotich vleugelaltaar, dat de maagschap en scènes uit het leven van Maria weergeeft.

Fliess 6521 - Tirol,  
Alte Pfarrkirche Maria Himme
lfahrt
De romaanse kerk, reeds in 1300 vermeld, werd in 1473 en 1493 verbouwd. De huidige kerk heeft een gotisch exterieur. De toren, waarvan de kern met rondbooggalmgaten nog romaans is, heeft een gotische bekroning.
Muurschildering de Heilige Chrislof
fel, 1520, gerestaureerd in 1933, wijzerplaat met wapen, 1547, zonnewijzer, 1696. Het interieur van de kerk is barok. Een doopvont uit 1525.
 
Neue Pfarrkirche zur hl. Barbara
gebouwd (1794-1804) door ik. SchuIer. (Rococo en classicisme voeren de boventoon.)
 
Ru
ïne Bideneck  
Voor het eerst verme
ld in de 14de eeuw. Van de oude burcht resteren de wachttoren, het woongedeelte en de binnenste ringmuur. De buitenmuur werd in 1537 gebouwd. In het zuidelijk woongedeelte bevinden zich een grote zaal met wapens van het geslacht Bideneck en een vertrek met cassettenplafond en lambrizering uit de renaissance.

Fulpmes 6166 - Tirol,
Van oudsher en ook thans nog wordt hier de smeedkunst met succes beoefend. Aan de Hauptplatz voor de kerk ligt een imposant, met barokke fresco's versierd verenigingsgebouw.

P
farrkirche zum hl. Vitus  
Deze kerk
werd reeds in 1368 vermeld, maar is in de huidige vorm van de hand van Franz de Paula Penz, 1747. Het smalle, hoge schip wordt doorsneden door een smal dwarsschip. Sierlijk rococostucwerk, waarmee het gehele gewelf is versierd, geeft het een luchtig aanzien. Zowel de plafondfresco's als het fresco aan de voorgevel zijn van Joh. Gg. Bergmüller, 1747. Aan het hoogaltaar een voorstelling van de heilige Drievuldigheid met de heilige Vitus en de andere nood helpers, door Joh. Gg. Grasmayr, midden 18de eeuw.

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk