Dürnstein 3601, naar overzicht Niederösterreich. Burchtruïne. De burcht werd tussen 1140 en 1145 gebouwd.  Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
In de zaal en de kapel ziet men de overgang van primitieve utiliteitsbouw naar een beginnende wooncultuur.
Van 1192 tot 1193 werd koning Richard Leeuwenhart hier gevangen gehouden en - volgens de legende - door zijn minstreel Blonde
l ontdekt doordat deze een lied inzette dat door de gevangene werd overgenomen. Richard I Leeuwenhart had in 1191 tijdens de derde kruistocht dapper gestreden naast de koning van Frankrijk en Leopold v, de hertog van Babenberg.

Dürnstein met burchtruineZijn onstuimig temperament bracht Richard echter tot een ongehoorde daad:
 
bij de verovering van Akko rukte hij de Oostenrijkse standaard af en weigerde hij de oorlogsbuit met de twee anderen te delen. Daarop braken Leopold en de koning van Frankrijk de kruistocht af.
Richards avontuurlijke terugreis naar zijn zwager in Saksen voerde hem door Oostenrijk.
Kort voor Kerstmis werd hij in Wenen herkend. Leopold nam hem gevangen en liet hem, zij het met alle hem toekomende eer, overbrengen naar de nieuwe burcht van Hadmar van Kuenring in Dürnstein. Later bracht men Richard naar de burcht Trifels in de Palz, waar hij na betaling van 150000 zilvermark losgeld in vrijheid werd gesteld. De ene helft van het losgeld ging naar keizer Hendrik VI, de andere naar de hertog van Babenberg, die van dit geld Enns, Hainburg, Wiener Neustadt en Wenen liet versterken. De paus deed hem evenwel in de ban, omdat hij zich aan een kruisvaarder had vergrepen.

De nederzetting, beschermd door een 540 m hoge rots,
 
ontwikkelde zich tot een tolstation aan de Donau-oever. Van de voormalige parochiekerk S
t.Kunigunde, 13de eeuw, zijn alleen nog muurresten, een slanke toren en een gotisch raam, benevens de Karner, het knekelhuis, 14de eeuw, over. Achter kerk en Karner de oude stadsmuur, die, onderbroken door de Kremser Tor, tot de Donau doorloopt.

Omstreeks 1300 werd het clarissenklooster gesticht,
 
dat in 1571 buiten gebruik werd gesteld. Diep geprofileerd, stenen portaal. Het koor wordt gebruikt als expositieruimte, maar is op het ogenblik niet toegankelijk. Blinde arcaden en fraai maaswerk. De fresco's tonen de heilige Franciscus en Johannes en Maria onder het kruis. De oude kloosterhof is thans als restaurant en hotel in gebruik. In het Raadhuis, van oorsprong laatgotisch, zijn in recente tijd graffiti blootgelegd. Arcaden. Fraaie woonhuizen.

Het kasteel
 
met mooie terrassen, direct aan de Donau-oever, werd in 1622 gebouwd door Christoph Wilhelm von Zeiking. Het is een imposant bouwwerk van drie verdiepingen hoog en het heeft een vierkante binnenhof. Ook in het kasteel is thans een hotel gevestigd.

Voormalig augustijnenklooster en Parochiekerk Mariae Himmelfahrt,
gesticht in 1410, opgeheven in 1788. Het klooster, dat gebouwd is op een rots boven de Donau, stond van 1710 tot 1740 onder beheer van proost Übelbacher, een typisch barokke bouwheer. Hij liet het dak met dakruiter van de clarissen kerk neerhalen en trok Jak. Prandtauer, Munggenast, Matthias Steinl en de stucwerker Santino Bussi aan voor de verwezenlijking van zijn vernieuwingsideeën. Het zuidportaal is van Steinl en stamt uit 1718
, voorgesteld zijn de goddelijke deugden, geflankeerd door de Waakzaamheid en de Kracht. De houten poort is met Bandelwerk versierd.

Dürnstein, kloosterkerkDürnstein, kloosterkerk  
1 Hoogaltaar; 2 Koorgestoelte; 3 Kansel; 4 Johannes Nepomuk; 5 Galerij; 6  Augustinus-altaar; 7 Monica-altaar; 8 Hiëronymusaltaar; 9 Altaar gewijd aan Johannes de Doper; 10 Catharina-altaar; 11 Jozef-altaar

In de ingangspartij een vlakreliëf met krijgstafereel,
links een vertrek waar recht werd gesproken. De kloosterhof is zeer waarschijnlijk ontworpen door Prandtauer en behoort tot de fraaiste in zijn soort. Elegante portalen geven toegang tot het kloostergebouw. Het portaal van de kerk vormt het middelpunt van de hof. Het is een sierportaal, dat vóór de kerkmuur is gezet. Het portaal is rijk gedecoreerd: boven de ingang een beeld van Christus Salvator, ter weerszijden de vier kerkvaders. Het geheel wordt bekroond door een uit Herzogenburg afkomstige bloemkorf. Boven het portaal uit verrijst de elegante kerktoren uit 1733, met rijke plastische versiering naar een ontwerp van M. Steinl en Jos. Munggenast. Men ontwaart putti, obelisken, balustraden, enz.

Het interieur
 
heeft een speelse, tere, lichte atmosfeer: het is een kerk waarin men missen van Mozart en Haydn moet horen. Meer dan 100 engeltjes bevolken de gewelven overal zijn de goddelijke deugden uitgebeeld. Het hoogaltaar is rustig van kleur
, Maria Hemelvaart. Het tabernakel bestaat uit een grote, vergulde, houten aardbol met Bijbelse scènes in vlak reliëf. De 'evenaar' wordt gevormd door een zilveren band met de emblemen van Geloof, Hoop en Liefde. In het gebinte de heilige Drievuldigheid - de Heilige Geest in een aureool van gouden licht. Boven de zijmuren, met hun zwierige vormen, die de ruimte iets feestelijks geven, tonen stucreliëfs voorstellingen van de annunciatie, de geboorte van Christus, de heilige Driekoningen en de opstanding.
De koorafsluiting dateert uit de 15de eeuw.
De schilderingen op de twee zijaltaren zijn van Martin Johann Schmidt, ook genoemd 'Kremser Schmidt'. Een kerst altaar en barokke coulissen voor het heilige graf (Goede Vrijdag) van Antonio Galli-Bibiena
, uit de beroemde theater architectenfamilie uit Bologne. In de grafkapel een Calvarieberg. Het Kellersèhlössl werd in 1714 door Prandtauer gebouwd voor abt Übelbacher. Fresco: vrolijke drinkers. Mooi stucwerk door Piazoll. In de 800 m lange gangen wordt de wijnoogst bewaard.

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets