Bruck an der Mur 8600, naar overzicht Stiermarken. In 1230 werd deze plaats, die het recht tot zoutopslag bezat, tot markt verklaard en in 1263 resp. 1277 kreeg Bruck stadsrechten. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

     
De stadsaanleg geschiedde in de voor Stiermarken karakteristieke stijl.
Bruck was een belangrijke stapelplaats voor de handel met Venetië. In 1792 ging het oorspronkelijke karakter van de stad vrijwel geheel verloren ten gevolge van brand.
 
Parochiekerk Mariae Geburt
De muren en de oosttoren van de kerk stammen uit de beginperiode van de stad
, 1272. Hel gotische koor met twee traveeën en de kapel aan de noordzijde van het schip zijn later aangebracht. In het vlakke plafond werd een netgewelf aangebracht. Ook werd een stenen muziektribune toegevoegd. De deur van de sacristie uit 1500 - eigenlijk bestemd voor het Kornmesshaus - is een schitterend voorbeeld van ijzersmeedkunst uit de Oostenrijkse gotiek. Van de 17de tot de 19de eeuw is de gehele inrichting van de kerk in barokstijl gewijzigd. Het altaarstuk is geschilderd door Matthias Schiffer uit Bruck. Interessant zijn ook twee terracotta medaillons uit 1541, die duidelijk de renaissance aankondigen.

Voormalige Minoritenkirche Maria im Walde

De ten oosten van de Hauptplatz boven de Mürz gelegen kerk ontsnapte in 1712 aan brand. Het minderbroederklooster werd gebouwd in de tijd van de stadsaanleg. Het klooster werd in 1782 opgeheven en later als streekmuseum ingericht. Oorspronkelijk was het schip van de kerk vlak gedekt, pas in 1655 werden gewelven aangebracht en werd aan de noordzijde een zijkapel aangebouwd. Vooral interessant zijn de muurschilderingen, in de 14de eeuw vervaardigd door hofkunstenaars uit Wenen. Ze behoren tot de belangrijkste Oostenrijkse schilderingen uit die periode. Het hoogaltaar (1770), het kruisigingsaltaar en de kansel werden pas in de 18de eeuw geplaatst.

Bruck an der Mur: KornmesshausKornmesshaus, Hauptplatz

Het huis werd tussen 1499 en 1505 gebouwd voor de ijzerhandelaar Pankratz Kornmess. Dit bijzondere voorbeeld van laatgotische niet kerkelijke bouwkunst is zonder twijfel beïnvloed door de Venetiaanse bouwstijl. Open arcaden lopen langs de benedenver
dieping, en op de eerste verdieping is een loggia aangebracht.
Op de Hauptplatz staat een waterput
in renaissancestijl, een typisch staaltje ijzersmeedkunst uit Stiermar
ken.

Ruprechtskirche

De even buiten de stad gelegen kerk behield uit de romaanse tijd de oosttoren en de zuidmuur van het schip. In 1445 werd een gotisch koor aangebouwd en werd het schip vergroot. In het interieur werd in 1937 een indrukwekkend fresco blootgelegd, het laatste oordeel voorstellend.

Andere bezienswaardigheden
De oorspronkelijk versterkte Pöglhof
uit de
11de eeuw, aan de noordrand van de stad, is in een landgoed veranderd.
De Filialkirche St-Georg bij de Pöglhof
dateert uit de 16de eeuwen is vooral interessant door de goed bewaard gebleven gewelfschilderingen.
Het grondplan van de voormalige Heilig­Geist-Kirche
aan de weg naar Graz heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek, het symbool van de idee van de drie-eenheid. Dit grondplan maakte het mogelijk drie van elkaar onafhankelijke altaren te plaatsen, die ruimtelijk gezien toch een eenheid lijken te vormen.
   

Omgeving
Frohnleiten wordt al in 1306 als markt vermeld.
Het is een typisch voorbeeld van een middeleeuwse, langs een hoofdweg aangelegde marktplaats, die in de 13de eeuw werd gesticht om toezicht te houden op het handelsverkeer op de Mur.
De niet meer als zodanig in gebruik zijnde Katharinenkapelle,
aan de rivier, staat op de plaats van
een vroeger verdedigingswerk.

De Parochiekerk Mariae Himmelfahrt
werd gebouwd door Josef Schmerlaib en werd in 1761, evenals het plaatsje, ernstig beschadigd door brand. Het eenschepige interieur heeft drie traveeën; interessant is vooral de inrichting
, rococostijl: de figuren op het hoofdaltaar zijn van de hand van
Veit Königer, de plafond schilderingen zijn van Josef A. Mölk.

Burcht Rabenstein, nabij Bruck an der MurDe burcht Rabenstein
 

ligt op een rots boven de Mur en behoorde in de 11de eeuw aan een geslacht Rabenstein. Zij bestaat uit een 'oberes Haus' en een 'unteres Haus' met daartussen een erf. Het 'obere Haus' is al sinds de 15de eeuw een ruïne, het 'untere Haus' is door Friedrich von Trauttmansdorff verbouwd. Opmerkelijk zijn vooral twee zalen met stuc plafonds en voor
stellingen uit de Metamorfosen van Ovidius.    

   ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets