Braunau am Inn 5280, naar overzicht Oberösterreich. Dicht bij de Palts van Ranshofen, die al sinds de 8ste eeuw bestaat, voerde een oostwest verlopende Romeinse weg over de Inn.  Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

       
Bij deze rivierovergang stichtten de hertogen van Niederbayern omstreeks 1260 een met muren versterkte stad als Bruggenhoofd.
Eind 17de eeuw werd hier een van de machtigste vestingen uit de nieuwe tijd aangelegd. De stad was Beiers, tot zij in 1779 aan Oostenrijk kwam. Een groot deel van de barokke versterkingen moest onder Napoleon worden geslecht, maar de plaats behield, ondanks een felle brand in 1874, veel van haar oude karakter.
Met haar straatjes en pleinen, torens en kerken
geeft zij een goede indruk van een gotische stad. Het ongewoon langgerekte stads plein was het middelpunt van de bloeiende handels- en industrie plaats
, de volge
laden karren reden door de Innpoort direct het plein op.
De kostbaarste vracht was het felbegeerde zout;
on
der de gilden domineerden de lakenwevers. Op 26 augustus 1806 werd in Braunau op bevel van Napoleon de Neurenbergse boekhandelaar Joh. Phil. Palm doodgeschoten wegens verspreiding van een patriottisch geschrift, Deutschland in seiner tiefsten Erniedrigung geheten.

Branau am Inn: Parochiekerk St. StephanParochiekerk St.-Stephan

Men neemt aan dat Stephan Krumenauer de belangrijkste bouwmeester van deze machtige, driebeukige gotische kerk is geweest. De hoge zijkapellen versterken, zowel binnen als buiten, de breedtewerking van het schip. Indrukwekkend is de 96 m hoge toren
, begonnen in 1492, kenmerk van de stad Braunau. De barokke, uivormige bekroning waarvan de toren na een blikseminslag in 1759 werd voorzien, benadrukt het slanke, omhoogstrevende uiterlijk. Van de drie gotische portalen is vooral het westportaal rijk versierd. Schip en koor zijn voorzien van een origineel netgewelf.
De kerk heeft opmerkelijke kapitelen,
gedecoreerd met koppen van heiligen en engelen. Het barokke hoogaltaar
werd weliswaar tijdens de neogotiek omgewerkt, maar gelukkig bleven de meer dan levensgrote hoofdfiguren bewaard: een op wolken tronende Maria met Kind, en de heiligen Stefanus en Laurentius. Mooi is ook de grafsteen van Mauerkircher, bisschop van Passau, in rood marmer, een werk van de beroemde Hans Valkenauer uit Salzburg.
Ook iconografisch interessant is de gotische stenen preekstoel:

in nissen zien we vlakreliëfs van de kerkvaders, daartussen, onder baldakijnen, beelden van Christus en de evangelisten. Geheel onder, aan de voet van de kansel, voorstellingen van liggende profeten, tussen merkwaardige, door vlammen omgeven gezichten
, personificaties van sterrenbeelden. Te vermelden zijn voorts de processiestaven van de gilden, uit de tijd van de gotiek en de barok. Buiten is de grafsteen van Hans Staininger een der trekpleisters van de kerk: volgens de legende vond deze man de dood door
dat hij over zijn extreem lange baard struikelde.

Voormalige Bürgerspitalskirche zum hl. Geist
, een mooi gotisch geheel.
Tijdens de barok werd de middenpijler van de van oorsprong tweebeukige hallenkerk verwijderd, waardoor één overzichtelijke ruimte ontstond. De inrichting dateert uit het eind van de 17de eeuw. De westmuur van de kerk grenst onmiddellijk aan het hospitaal, waarvan de hal tevens als narthex van de kerk dienst doet.
Links en rechts de vroegere Kommunestuben:
een soort dagverblijven, één voor mannen en één voor vrouwen. In de fraaie ruimten bevindt zich thans de stadsbiblio
theek. Op de parterre en de eerste verdieping een ribgewelf, gotische deuren en ramen, en een wenteltrap. Al met al een goed bewaard voorbeeld van een middeleeuws ziekenhuiscomplex.

Andere bezienswaardigheden

De voormalige St.-Martinskirche
is een laatgotische dubbelkerk. De boven
kerk is niet meer voor de eredienst in gebruik, de fraaie benedenkerk wordt als gedachteniskapel voor gesneuvelden gebruikt.
Er staat een obelisk
ter herinnering aan boekhandelaar Palm op de plaats waar hij werd geëxecuteerd.
Het Bezirksmuseum
, Herzogsburg,Altstadt 10 en 10a,
toont prehistorische vondsten en historische bezienswaardigheden uit de omgeving.
In het Alte Haus, Johann
­Fischer-Gasse 8,
een authentieke klokkengieterswerkplaats uit de 16de eeuw.

Omge
ving   
Ranshofen
Oberösterreich
Ca. 2 km stroomopwaarts ligt Ranshofen,
dat onder Tassilo, 788, hertogelijk hof was en later een palts van de Karolingen. Onder keizer Arnulf werd in 898 een kapel gebouwd. In 1125 werd er een klooster van de augustijnenkoorheren gesticht, dat in 1811 werd opgeheven. De laatgotische kerk met westtoren is inwendig barok verbouwd. Zij heeft een zeer fraaie inventaris.
Van uitstekende kwaliteit is het virtuoze houtsnijwerk:
koorgestoelte, kerkstoelen en vooral de zijaltaren, waarbij is afgezien van de gebruikelijke architectonische altaaropstand en waarbij de schilderingen zijn gevat in een rijke decoratie van acanthusmotieven. Imposant hoogaltaar, goede kansel.
 
S
t.-Georgen an der Mattig
Oberösterreich
Ca. 7 km ten zuiden van Braunau ligt de St
.-Georgen an der Mattig.
Het plattelandskerkje kan bogen op drie belangrijke altaren van de gebroeders Martin en Michaël Zürn
, 17de eeuw, met voorstellingen van Sint-Joris, de patroonheilige van de kerk, in gezelschap van een bedelaar, St.-Joris in gevecht met de draak, en een scène die het martelaarschap van de heilige Se
bastiaan uitbeeldt.

Hochburg Oberösterreich
Ca. 21 km ten zuidwesten van Braunau ligt,
nabij de rechteroever van de Salzach,
met de parochiekerk Maria Hemelvaart, die aan de westkant driebeukig is en in het oosten een ongedeelde ruimte heeft, even
als in de Spitalskapelle in Braunau is de middenpijler weggehaald. Op 25 november 1787 werd hier Franz Xaver Gruber geboren, de componist van het kerstlied Stille Nacht.

EggeIsberg
Oberösterreich
C
a. 20 km ten zuiden van Braunau ligt EggeIsberg.
De parochiekerk Maria Hemelvaart heeft een 72 m hoge, uivormig bekroonde westtoren. Het achterste gedeelte van de kerk, onder de orgeltribune, is driebeukig, de ruimte daarvoor heeft een dragende zuil in het midden. De slanke pijlers gaan zonder onderbreking over in de ribben van het stergewel
f, dat met tere schilderingen is versierd. Zeer fraaie midden-17de-eeuwse altaren en preekstoel. Expressief crucifix van Mich. Zürn, 1626-1691. Aan hem wordt ook de meer dan levensgrote Moeder Gods met Killd toegeschreven. De oude deuren in het gotische portaal hebben fraai beslag met leliemotieven.    

Ach aan de Salzach
Oberösterreich
Ca. 20 km van Braunau, eerst stroomopwaarts langs de Inn, dan langs de Salzach.
Parochiekerk Mariä Heimsuchu
ng.
Gotisch schip, in 1770 uitgebreid met koor; plafondschilderingen van Joh. N. del
la Croce. Hoogaltaar, laatgotische, met zittende madonna. Daarboven plastische Drievuldigheidsgroep uit 1771.
Vanuit Ach heeft men een prachtig gezicht op Burghausen, aan de Beierse oever van de Salzach.

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk