Bludenz 6700, naar overzicht Vorarlberg. De oudste nederzetting bevond zich bij de Montikel, vondsten uit de bronstijd. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
In 940 schonk koning Otto 1 hier aan bisschop Waldo van Chur een kerk.
In 1228 kwam Bludenz aan de Werdenbergerse tak van de graven van Montfort. Graaf Rudolph, de eerste Werdenberger, bouwde de burcht. De laatste Werdenberger, AIbrecht
III, hief in 1391 de lijfeigenschap op en verkocht de burcht aan de Habsburgs. Toen op 30 maart 1416 hertog Frederik IV, bijgenaamd de man 'mit der leeren Tasche', op zijn vlucht uit Konstanz, waar hij tijdens het aldaar gehouden concilie paus Johannes XXIII had geholpen het concilie lam te leggen, in Bludenz kwam, verleende de stad hem bescherming, hij was naar aanleiding van het gebeurde vogelvrij verklaard. Hersteld in zijn rechten als hertog van Tirol bekrachtigde Frederik de privileges van de stad Bludenz.
De Habsburgs regeerden door middel van landvoogden:
van 1418 tot 1806 was Bludenz zetel van de landvoogd. Driemaal viel de stad ten offer aan een verwoestende brand. Alleen de kerk en het kasteel bleven gespaard. In 1730 werd Bludenz een erfleen van het geslacht Sternbach. Zij bouwden in 1746 het slot Gayenhofen. Onder Jozef II werd de Arlbergstrasse aangelegd. In 1806 waren er opstanden tegen de Beieren en de Fransen. In 1918 stemde 80% van de bevolking tevergeefs voor aansluiting bij Zwitserland.

Stads versterking

Op een ets van Merian uit 1643 is de hele stad door een muur omgeven. Twee poorten, de beneden poort en de boven poort, zijn, evenals de kruittoren, bewaard gebleven.
 
Parochiekerk St.-Laurentius
De huidige kerk werd in 1514 voltooid. Het is een groot, eenbeukig bouwwerk, met een stergewelf in het koor, zwartmarmeren altaren en twee fraaie schilderijen
, de visitatie en de verloving van Maria voorstellend.

Andere bezienswaardigheden
Het omstreeks 1746 door Franz Andrä von Sternbach
in barokke stijl gebouwde slot Gayenhofen was in 1960-1962 zetel van het districtsbestuur. Mooie overgroeide lanen. De Nepomukbron is van 1730
, een jaar na de heiligverklaring van de brugheilige.
De Spitalkir
che zum hl. Geist,
gebouwd in 1472, in barokke stijl verbouwd in 1686, heeft een middeleeuwse dakruiter.
 

Dornbirn 6850, naar overzicht Vorarlberg
Omstreeks 500 bevond zich hier een eerste Alamannische nederzetting. In ca. 825 lag hier de Koninklijke bezitting Thorinpuiron, die in ca. 1000 Tornbüren heette. In 1380 kwam het graafschap aan de Habsburgs, aan wie Dornbirn de eed van trouw zwoer. In 1655 verhinderden de boeren dat Dornbirn aan de graven van Ems moest worden verkocht. Als dank kreeg het plaatsje van hertog Ferdinand Karel een wapen waarop een perenboom
, Birne = peer, staat afgebeeld. In 1771 kwam er een eind aan de lijfeigenschap, later kwam Dornbirn in opstand tegen Napoleon en tegen de Beieren, in 1832 werden er de eerste textielfabrieken gesticht en thans is de stad een belangrijk centrum van textielindustrie. Er worden internationale handelsbeurzen gehouden.

StadtParochiekerk St.-Manin
, Markt

De kerk dateert uit 1839
-1854. De vrijstaande klokkentoren is echter uit 1493 en heeft een barokke bovenverdieping uit 1767. Kaspar Rick schilderde de grisailles, Franz Plattner het plafond.
 
Rotes Haus
, Markt.
Het huis naast de kerk werd in 1639 gebouwd voor de bekende familie Rhomberg uit Vorarlberg. Het is een typisch huis uit het Rijndal. Het Rare Hüs in Straatsburg heeft model gestaan voor dit roodgeverfde huis, dat thans als herberg in gebruik is.

 
De Vorarlberger Naturschau
, Marktstrasse 33.

Is een museum gewijd aan de planten- en dierenwereld en aan de bewoners van de nederzettingen in de bergen van dit gebied.

Andere bezienswaardigheden
In de buurt van de Markt is een aantal fraaie woonhuizen te zien. Ook het oude Kaplanhaus en de huizen in de Schmelzhüttenstrasse 3 en Riedgasse 9 zijn bezienswaardig.
 
Omgeving
Schwarzenberg is de geboorteplaats van Angelika Kaufmann.
In de Parochiekerk zur hl. Dreifaltigkei
t, bevindt zich op het hoogaltaar een schilderij van haar hand: De kroning van Maria. Bezau is de hoofdplaats van het Bregenzerwald. De Parochiekerk zum hl. Jodok uit 1771, werd in 1908 afgebroken en daarna herbouwd. In Egg staat de Nikolauskirche, 1307.  

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk