Bischofshofen 5500, naar overzicht Salzburg. Vindplaatsen uit het neolithicum in de buurt van Bischofshofen tonen aan dat het gebied al vroeg bewoond was. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

     
Onder bisschop Rupertus werden hier, na een miraculeuze lichtverschijning, een aan de heilige Maximilianus gewijd kerkje en een monnikencel gesticht.
Daaromheen ontwikkelde zich een nederzetting die de naam van de omgeving - Pongau - droeg. Als hof gebied van de bisschoppen van de Chiemsee kreeg de plaats, met het in de 12de eeuw gestichte klooster, uiteindelijk de naam Hof of Bischofshof.

Parochiekerk hl. Maximilian
Uit kronieken is bekend dat op deze plaats vroeger een aan de heilige Rupertus gewijde kerk heeft gestaan, en opgravingen hebben hier ook een eenvoudige kerk met dwarsschip uit de 9de eeuw aangetoond. De in wezen romaanse kerk, met een slechts weinig uitspringend dwarsschip en een machtige kruisingstoren, werd tijdens de gotiek aan de smaak van de tijd aangepast. Op de muren van het schip bevinden zich fresco's uit het eind van de 15de en uit de 17de eeuw. Op de twee neogotische zijaltaren en op de balustrade van de galerij laatgotische sculpturen, o.a. de heilige Rupertus. Op het altaar in het zuidelijk dwarsschip, 1755, een fraaie Anna te Drieën, 15de eeuw, en een predellareliëf, voorstellend Christus en de 12 apostelen. In de noordoosthoek van het dwarsschip staat het aan de Salzburgse beeldhouwer Hans Baldauf toegeschreven marmeren grafmonument Phlieger, de bisschop van Chiemsee, met een levensgroot liggend beeld.

Rupertuskruis in BischofshofenAan
 de moderne ingangsdeur is het zgn. Rupertuskruis,
dat zich, met een diptiek van K. Laib, in bruikleen in het Dommuseum van Salzburg bevind,) als motief verwerkt.
 
Kas
tenhof  
is vermoedelijk het voormalige klooster van Bischofshofen. Bewaard is daarvan alleen de massieve, vier verdiepingen hoge toren. Thans privébezit.
 
Filialkirche hl. Maria of Frauenkirche

De kerk, in bepleisterde natuursteen, is eenbeukig en verheft zich hoog boven de markt. Koor en beneden kerk stammen uit de tijd voor 1497, datering van het fresco met voorstelling van de Gregoriusmis aan een van de pijlers in het koor, de elegante toren dateert uit 1522. In het interieur fresco's uit omstreeks 1420.

Georgskirche
De eenvoudige romaanse kapel
, 13de eeuw, ligt op een terras boven de Frauenkirche en is thans een gedachteniskapel voor gevallen soldaten. Romaanse fresco's, ca. 1230, bevinden zich aan de wand van de triomfboog en in de apsis. De apsisschilderingen bestaan uit drie delen: Christus en de evangelisten; De kruisiging en Aposlelen en heiligen. Een gotisch reliëf van de heilige Georgius, Sint-Joris, uit ca. 1500, geplaatst voor een 19de-eeuwse beschilderde achtergrond, dient als altaarversiering. De kleurrijke glasvensters zijn van A. Birkle. Men neemt aan dat de kapel een overblijfsel is van een verdwenen kasteel van de Heren van Pongau.

Omgeving

I km op de weg naar Mühlbach ligt de Götschenberg,
een ronde heuvel waar in de bronstijd koperwinning plaatsvond. De walachtige verhogingen stammen van een middeleeuwse vluchtburcht. De prehistorische en middeleeuwse vondsten bevinden zich in het museum in Salzburg.

Filialkirche zu den hl. Primus und Felizian op de Buchberg, Salzburg, 4 km,
oprit aan het begin van de Fritztalbundesstrasse, via het missiehuis Sl.-Rupe
rt, werd wellicht gebouwd op de plaats waar vroeger heidens Germaanse erediensten werden gehouden. De omgeving van de kerk was van 1421 tot in de 19de eeuw het toneel van de beroemde Salzburgse markt. De van oorsprong romaanse, eenbeukige kerk met haar noordelijke, massieve toren werd in de gotiek van een koorafslui
ting voorzien.  

Abtenau 5441, naar overzicht Salzburg  
Abtenau is de hoofdplaats van het Lammertal aan de 'Salzburger Dolomietenstrasse'. Aartsbisschop Konrad I gaf de plaats in 1124 aan de St.Peter in Salzburg, waaronder de parochiekerk van Abtenau ook thans nog ressorteert. In 1500 kreeg de plaats marktrechten, de inwoners zijn voor het merendeel boeren. Abtenau, dat zijn oorspronkelijk karakter goed bewaard heeft, wordt beheerst door de gotische kerk St.-Blasius, met steil zadeldak en slanke toren.
Parochiekerk St.-B
lasius
De kerk is volgens de traditie gewijd. Uit die tijd stamt in ieder geval de lange en van een netgewelf voorziene koorpartij. Het ruime schip met muurpilasters sluit daarbij aan. Het noordelijk zijschip is een tijdens de barok
, vergrote gotische kapel, die waarschijnlijk bij de oudere gotische kern van de kerk behoorde.

Abtenau: St. FlorianTwee laatgotische consolebeelden
,
 
de heiligen Joris en Florian voorstellend, in het schip herinneren aan het hoofdaltaar dat in 1518 werd vervaardigd door de houtsnijder Andreas Lackner en de schilder Ulrich Bocksberger. Het waardevolste houtsnijwerk aan dit altaar, dat tot de hoogtepunten van de houtsnijkunst uit de Donauschool in Salzburg behoort, is overgebracht naar de Österreichische Galerie in Wenen. Aan de noordelijke wand van het koor bevindt zich een laatgotisch fresco, een geschilderd sacramentshuisje met engelen. Het beeld van het Christuskind aan de noordpijler van de triomfboog, begin 17de eeuw, is vermoedelijk een werk van Hans Waldburger. De beelden aan het rijke barokke hoogaltaar, 1684 opgesteld, en aan de beide zijaltaren, 1702 en 1705, zijn van Simeon Fries.

Vakantie in Abtenau

De warmende zon op je huid, voel het met je hele lichaam, die laat weten dat het is zomer in Abtenau!
Het traditionele bergdorp plaats Abtenau,
gelegen in de prachtige provincie Salzburg, is een vakantie paradijs. De originaliteit en de traditie is bewaard gebleven tot vandaag. Het hele jaar door kunt u genieten van landelijke sfeer, gastvrijheid, plezier en beweging in een prachtige natuurlijke omgeving. Er zijn talloze mogelijkheden om iets te doen voor de gezondheid en het persoonlijke welzijn.
Samen met de gasten, viert de lokale bevolking de traditionele feesten,
traditie wordt getoond en ervaring doorgegeven. Zo kun je echt genieten van de culinaire lekkernijen van de regio.
Perfect geprepareerde pistes,
een lokale ski-en snowboardschool, een breed langlauf netwerk en gratis langlaufcursussen net als een natuurlijke rodelbaan vul uw wintervakantie met veel sport en plezier. Dag en nacht, de Karkogel - de berg van de Abtenauer wereld ski kampioenen - is het trefpunt van zowel de lokale bevolking en gasten. Rustieke hutten nodigen U uit voor een gezellige tijd en Uw avond perfect te maken. Het skigebied Dachstein West met meer dan 130 km aan pistes ligt op slechts een paar kilometer buiten Abtenau.   

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk