Bad Ischl 4820 - Oberösterreich. Wat Baden was onder Frans I werd Ischl onder Frans Jozef. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

         
Kuuroord en zomerverblijf van de keizer, 1854­1914.
Het daarv
óór weinig bekende plaatsje ontwikkelde zich 's zomers tot het wereldse middelpunt van de monarchie. Daarvóór echter waren er ook al verbindingen tussen lschl en de keizerlijke familie: de kinderloze aartshertogin Sophie verbleef eens in Ischl, op aanraden van haar lijfarts, voor een kuur met zouthoudend water. De therapie bleek succes te hebben: zij baarde vier zonen, onder wie Frans Jozef, die schertsenderwijze 'zoutprinsen' werden genoemd.

Musea.

Keizersvilla:

huwelijksgeschenk van de keizerinmoeder aan Frans Jozef en Elizabeth. Het is een biedermeier landhuis, dat door toevoeging van vleugels het karakter van een zomerresidentie kreeg. Fraaie tuin; fonteinsculptuur.

Heima
tmuseum:
een streekmuseum, gewijd aan folklore, de regionale zoutmijnen en etnografie.

Leh
ár-Villa:

herinneringen aan de operettecomponist.

Haenel-Pancera-Fami
lienmuseum:
wooncultuur
, zeven vertrekken gewijd aan o.a. renaissance, Louis Quinze, empire, schilderijen, o.a. Rembrandt, Caravaggio, Defregger, handschriften van o.a. Schumann, Brahms, Bruckner, Joh. Strauss, Richard Strauss, koningin Victoria van Engeland, Bertha von Suttner.
Operette-festival in de zomer.

Omgeving.

Rui
ne Wildenslein,
ten zuiden van Ischl, na brand in 1715 in verval geraakt. Aan de weg, richting Strobi, locomotieven van de Salz­kaKlmergut-Lokalbahn.

Ebensee,
Oberösterreich
sinds 1607 centrum van zoutwinning, aan de zuidrand van de Traunsee. Een lokaal evenement is de Gl
ö
cklerlauf aan de vooravond van Driekoningen. Jonge in het wit geklede mannen dragen op hun hoofd grote, kunstige sterrenbouwsels, die van binnen verlicht zijn; aan hun ceintuur hangen koebellen. De ritmische gang van de mannen, het belgerinkel en de flakkerende lichten in hun hoofdtooi behoren tot de oeroude rituelen van de streek.
 
Traunkirchen.
Oberösterreich
Parochiekerk Mariae Kr
önung: het paleisachtige godshuis is schitterend gelegen boven de Traunsee. Een omstreeks 1020 gesticht benedictinessenklooster kon de 16de­eeuwse godsdiensttwisten niet overleven. Van 1622 tot 1733 resideerden de jezuïeten hier. Een nieuwe kerk, gebouwd na een brand, werd in 1652 gewijd. De kerk heeft door het karakteristieke dak en de mansardeachtig gebroken daken van de torens een opvallend uiterlijk. Dakruiter met dubbele uibekroning op de in het zuidoosten aangebouwde

Michaelskapelle.

Het wat nuchtere interieur ademt de jezu
ïetische geest van die tijd. Zeer fraai is de kansel, met voorstellingen uit de 'wonderbare visvangst'. Uit de vroegere kerk afkomstig is een gedenksteen voor een gift van ridder Hans Herzheimer in 1494.
 
De Johannesbergkapelle ligt op een steile heuvel, vermoede­lijk op de plek van een oeroude offerplaats. Ingemetselde Romeinse kop. Beroemde klok uit 1639.
Folklore: sacramentsprocessie op het meer - met die in Hallstatt de enige twee processies in Oostenrijk.
 

 
 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk