Bad Aussee 8990, naar overzicht  Stiermarken. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
Nadat hertog Albrecht in 1290 de landsheerlijke zoutziederij van Alt­Aussee naar Bad Aussee had overgebracht, verleende hij de plaats marktrechten. Het hele gebied rondom Aussee dankt zijn ontwikkeling aan de ongewone rijkdom aan zout. Nog in 1510 waren er 15 zoutmijnen, waarin het grootste deel van de bevolking zijn brood verdiende.
De plaats bewaart een aantal oude bezienswaardige huizen:
de Kammerhof
, 14de eeuw, tot 1924 zetel van de Raad van Beheer van de zoutmijnen;
het Herzheimerhaus
, Hauptstrasse 156, met een wapens teen uit 1507;
het Hoferhaus met 16de-eeuwse fresco's;
het Sgra
ffitohaus, Winkler, uit de 16de eeuw, en het geboortehuis van Anna Plochl, de gemalin van aartshertog Johan.

Parochiekerk St.-Paul
.
Het romaanse schip werd in de 13de eeuw gebouwd. In de 15de eeuw werd de kerk in goti
sche stijl uitgebreid met een zijschip, vier traveeën, en een zeven verdiepingen hoge toren. In de 17de eeuw werden aan beide zijden van de toren kapellen toegevoegd.
Opmerkelijk zijn
het sacramentshuisje
en twee gotische beelden boven het zuid­
portaal. In de Mariakapel bevindt zich een van de mooiste kunstwerken in dit gebied: een stenen sculptuur uit omstreeks 1420, naar het type van de 'Schöne Marien'. Het beeld is van een onbekende kunstenaar.
 
Spitalkirche hl. Geist
.
Deze kapel be
hoorde tot het hospitaal van de zoutmijnen, dat zich vooral met de verzorging van bejaarde zoutarbeiders belastte. De slanke gotische kapel met de achthoekige toren is bijna onveranderd bewaard gebleven. In de apsis staat een vleugelaltaar, geschonken door keizer Frederik III, met als centrale voorstelling de heilige Drievuldigheid. In de zijkapel een altaar gewijd aan de 14 noodhelpers, geschilderd omstreeks 1480.

Calvariebergkapel hl. Leonhard
Deze 'zoutvervoerderskerk' werd in ca. 1398 gebouwd en in 1732 in barokstijl omgebouwd. Het portaal, de koorboog en de sacristie stammen uit ca. 1400, evenals de vier panelen in het interieur, met taferelen uit de legende van de heilige Leonardus.
 
Omgeving

Alt-Aussee
,
aanvankelijk was de landsheerlijke zoutziederij hier gevestigd, 1147. Van mei tot oktober worden hier rondleidingen gehouden. In de mijngang bevindt zich de Barbarakapel, met een beeld van de patrones van de mijnwerkers. De in 1434 gebouwde eenbeukige parochiekerk St. Ägyd werd van 1859 tot 1861 door keizer Frans Jozef vergroot. Van de oorspronkelijke gotische kerk resteren 6 glasramen en het sacramentshuisje.

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk