Altenmarkt im Pongau 5541, naar overzicht Salzburg. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

     
Altenmarkt, vermoedelijk ontstaan op de plaats van een Romeinse vestiging,
wordt in 1074 voor het eerst verme
ld als 'Rastat', een naam die overging op de in de 13de eeuw gestichte plaats Radstadt. Altenmarkt, van oudsher zetel van een parochiegeestelijke, bleef het kerkelijke centrum van het gebied. De voornaamste bezienswaardigheid van het door toerisme sterk gegroeide plaatsje is het kerkgehucht met het centraal gelegen kerkcomplex.

Dekenaatskerk hl. Maria

De kerk stamt architectonisch uit een oudere, voeggotische cultuur. Het is een driebeukige basilica met krui ribgewelf
, een zeldzaamheid in het Salzburgse land. De zijschepen werden tussen 1867 en 1875 verlengd. De toren met gotische voorhal, gedachteniskapel voor gevallen strijders, met een mooie piëta, waarvan het origineel in de pastorie staat, kreeg in 1762 een barokke klokkenstoel en een dubbele uivormige bekroning. Het belangrijkste stuk in het sterk gerenoveerde interieur is de Schöne Madonna van Altenmarkt aan het linkerzijaltaar. De hoofse verfijning van dit beeld uit omstreeks 1400 doet vermoeden dat het afkomstig is uit de Praagse Hofschool.
 
Annakape
lle

De kapel is met de kerk verbonden door een twee verdiepingen hoge gang met gotisch stergewelf. Zoals uit aflaatbrieven uit 1395 blijkt, werd zij als Ka
rner, knekelhuis, gebouwd: een van de weinige in de streek Salzburg bewaard gebleven exemplaren. Het achthoekige gebouw, waarnaar men de marmeren doopvont uit de kerk heeft overgebracht, doet dienst als doopkapel.
 
Omgeving.

Flachau
, Salzburg
van de late middeleeuwen tot 1866 was hier een ijzer-smelterij en -gieterij gevestigd. De kerk werd tussen 1719 en 1722, onder invloed van Joh. Lukas von Hildebrandt, opgericht door de aartsbisschoppelijke bouwwerk plaats. Het marmeren hoogaltaar, met schildering van Joh. Michael Rottmayr, Moeder Gods lmmaculata, stamt uit 1722.
Fi
lzmoos,
de in een schitterend berglandschap gelegen bedevaartsplaats waar het Fi
lzmooser Kind, een 15de-eeuws, gotisch, miraculeus beeldje van het kind Jezus, wordt vereerd, bewaart in de gotische parochiekerk, gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus, resten van laatgotische fresco's.

Dienten am Hochkönig 5652 - Salzburg
Parochiekerk St.-Nikolaus
De tweebeukige kerk, die in 1506 werd overwelfd, heeft een koor met slechts één travee en ligt op een heuvel. Het hoogaltaar uit 1660 toont een voor die tijd vooruitstrevende afwijking van het gebruikelijke driedelige type triomfboog. De figuren in de middelste nis
, de heiligen Rupert, Nicolaas en Erasmus, stammen uit omstreeks 1480, de andere figuren aan het hoofdaltaar, van de hand van S. B. Faistenberger, zijn uit 1660. De figuur van de tronende heilige Nicolaas aan de zuidelijke wand van het schip is een karakteristiek voorbeeld van Salzburgse houtsnijkunst uit ca. 1460.

in Hochkönig, voel je de koning te rijk  
Maria Alm, Dienten en Mühlbach
 
Ook in de winter doet Hochk
önig zijn naam eer aan. Vanuit alle drie de dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach ben je 'in no time' bij de liften en pistes. Om deze reden, maar ook vanwege de goed geprijsde arrangementen, is Hochkönig vooral geschikt voor families met kinderen. De regio Hochkönig, met ca. 120 kilometer piste en 33 zeer moderne liften, maakt onderdeel uit van de 760 kilometer piste tellende Ski amadé en voldoet aan alle wensen en behoeften van wintersporters.

DE 'KÖNIGSTOUR'
De 'K
önigstour' is een adembenemende skitocht van 32 kilometer lang, met 6.700 m
hoogteverschil en is geschikt voor elk niveau. Op de mooiste plekken zijn speciale 'kijkbuizen' geplaatst om van de uitzichten te kunnen genieten. In de aanwezige ligstoelen kun je je even helemaal ontspannen.

'KONINKLIJKE' ZONSONDERGANG
De zonsondergang op de Hochk
önig is bijzonder. Dit seizoen kun je hier optimaal van genieten, want de hutten blijven vier dagen per week tot laat in de avond open. Zo kun je onder het genot van een hapje, een drankje en goed gezelschap dit mooie natuurspektakel bewonderen.

VEGANISTISCHE HAPJES
Mensen met speciale wensen op het gebied van eten hebben het op vakantie niet altijd even gemakkelijk. Vegetari
ërs vinden over het algemeen heerlijke gerechten op de menukaart. Maar voor veganisten is dat niet zo vanzelfsprekend. En daar heeft de regio iets aan gedaan. Want bij een aantal hutten staat naast de traditionele specialiteiten uit de regio nu ook minstens één veganistisch gerecht of
een veganistische cocktail op de kaart.

,LIVE DABEI' IN DE SKI AMADÉ OOSTENRIJKS GROOTSTE SKIPLEZIER
De vijf skiregio's zijn stuk voor stuk al de moeite waard, maar samen zijn de 25 skidorpen met hun 270 moderne liften en 260 hutten en berg restaurants evenals de 760 kilometer piste helemaal top. Om het overzicht te bewaren en alvast in vakantiestemming te komen, biedt de gratis app ,Ski amad
é Guide' uitkomst.
Meer informatie vind je op
www.skimade.com  

Hochkönig Tourismus GmbH
tel.: 0043-6584-20388
 -  region@hochkoenig.at   -  www.hochkoening.at

Accommodatie:
Kan goed via: Dienten-am-hochkonig.nl. Dienten am Hochkönig en omgeving heeft een gemiddelde beoordelingsscore van 8,7/heerlijk

Goldegg, Pongau 5622 - Salzburg
Tot in de 16de eeuw leidde de verbindingsweg van de Pongau naar de Pinzgau over het Terras van Goldegg. Hier, nabij de fundamenten van een Romeins landgoed uit de keizertijd, bouwden de Heren van Pongau, een belangrijk geslacht van hoge bestuursambtenaren, de burcht Goldegg. Nadat dit geslacht was uitgestorven, kwam de burcht in 1527 aan Christoph Graf von Schernberg.

Burc
ht
De middeleeuwse burcht van d
e Heren van Pongau werd in 1322 afgebroken en in het daaropvolgende jaar herbouwd en versterkt. Op de tweede verdieping van de noordelijke vleugel bevindt zich de ridderzaal. Deze werd onder Christoph Graf von Schernberg in 1536 gedecoreerd met schilderingen, al fresco en tempera op hout en linnen. De bijna geheel intact gebleven beschilderingen tonen deels christelijke, deels historische voorstellingen, enkele naar houtsneden van Hans Burgkmair. Zij geven een goed inzicht in de gedachtewereld van het l6de-eeuws humanisme, met name door de uitbeelding van de rijksidee. In een gedeelte van de toegankelijke ruimten is de Volkskundliche Privatsammlung N. Wattek te bezichtigen.

Pfarrkirche hl. Geor

In 1339 in de oorkonden vermeld, laatgotisch gewelf, 1516, 1884 gerestaureerd, classicistisch hoogaltaar, 1790, van W. Hagenauer.

Golling a.d. Salzach 5440 - Salzburg
Pfarrkirche zu den
hll. Johannes d. T. und Johannes Ev.
De kerk heeft een gotisch middenschip en barok verbouwde zijschepen.
 
Burcht
In de van oorsprong middeleeuwse burcht is een klein streekmuseum ondergebracht.

Omgeving

Scheffau,
met zijn voor zo'n klein plaatsje ongewoon machtige kerk

Zum hl. Ulrich
,
was ooit bekend om zijn merkwaardige paardenbedevaart. Aan die tijd herinneren voorstellingen in het gotische deurbeslag en in de laatgotische glasramen. Het machtige, vroegbarokke hoogaltaar van beeldhouwer H. Waldburger
, 1629, is afkomstig uit de kloosterkerk Nonnberg, die in ruil daarvoor het laatgotische hoogaltaar uit Scheffau kreeg. Van laatstgenoemd altaar bleef alleen het aan Lienhart Astl toegeschreven beeld van de heilige Ulrich, met boek en vis, in Scheffau. Aan de linkermuur van het schip een expressief crucifix uit ca. 1420. Een rijke verzameling achterglasschilderingen op de orgeltribune.
Torren:

het laatgotische kerkje St.-
Nikolaus is schilderachtig gelegen op een rots. Het triomfkruis met de figuren van Maria en Johannes is eveneens laatgotisch. In de omgeving van Golling is voorts een aantal interessante natuurverschijnselen te zien, zoals de door veel romantische schilders vereeuwigde Schwarzbachfall, Gollinger waterval, de Lammeröfen en de Pass Lueg, waar tijdens de Napoleontische oorlogen fel is gevochten.  

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk