Altenmarkt post Kleinglödnitz 9345, naar overzicht Karinthië. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!
 

    
Altenmarkt: parochiekerk St.-ÄmillianHet Iaatgotische bouwwerk lijkt met zijn hoge verdedigingsmuur op een burcht en diende de bevolking inderdaad als toevluchtsoord tijdens de Turkse invallen.
Zowel in het Ka
rner, knekelhuis, als in de westmuur van de kerk bevinden zich schietgaten. Het interieur van de kerk, met netgewelf in het schip en stergewelf in het koor, is vooral interessant door zijn kunstwerken. De fresco's in het koor, evangelistensymbolen, en aan de linkerwand van de triomfboog, mantelmadonna, zijn vermoedelijk vervaardigd door Thomas van Villach.
De figuren
, Maria tussen Petrus en Paulus, aan de rechterwand
van de triomfboog zijn in 1954 blootgelegd. Aan de noordelijke buitenmuur bevinden zich resten van een fresco van het laatste oordeel. De houten madonna aan het hoogaltaar stamt uit ca. 1460, maar werd in barokstijl bewerkt. Bezienswaardig is voorts een aantal houten beelden uit de periode 1500-1530, voorstellende Antonius en Johannes de Doper
, aan de noordelijke koorwand, bisschoppen Rupert en Ämilian en, aan het altaar, de heilige Martinus.
 
Qmgeving.

Parochiekerk St.-Jakob d.
Ältere, Jacobus de Meerdere, in Deutsch-Griffen, met gotische fresco's en bezienswaardige inrichting. Gotisch knekelhuis.
In Glödnitz:
versterkte kerk uit de I5de eeuwen de Parochiekerk St.-Margaret.
In Flattnitz:
dochterkerk St.-Johannes de Doper.

Althofen, post Treibach 9330, naar overzicht Karinthië
In 953 kwam onder Keizer Otto I deze versterkte plaats aan de aartsbisschop van Salzburg. Althofen bewaart resten uit de bloeitijd van de gotiek, muur, slot, versterkte toren, en laatgotische huizen, deels met renaissance-elementen , Riederhaus met graffitodecoratie, eind 16de eeuw.

Parochiekerk S
t.-Thomas van Canterbury, oberer Markt
Gebouwd ca. 1400 op de plaats van een in 1307 vermelde vroegere kerk. Schip en koor - beide met kruisribgewelf - worden geflankeerd door een kleine toren en een kapel in het noorden, en de machtige hoofdtoren in het zuiden. Het geheel werd in 1908-1910 sterk gerenoveerd. Opmerkelijk is de gotische engelfiguur in het timpaan van het westportaal. In de portaalpijlers drie ingemetselde Romeinse stenen. In het interieur een rococopreekstoel uit ca. 1750.
 
Filialkirche SI.-Cäci
llia, unterer Markt
De van oorsprong laatromaanse kerk kreeg in de 15de eeuw een stergewelf in het koor. Aan de oostelijke buiten wand bevindt zich een belangrijk fresco uit 1524, voorstellend de heilige Christoffel. Opmerkelijk is ook het mooie laatgotische vleugelaltaar
, 1510, uit een werkplaats in Villach.

Andere bezienswaardigheden

Calvariebergkapel
, eind 17de eeuw, en vroeggotisch knekelhuis op het kerkhof, met resten van fresco's uit de tweede helft van de 13de eeuw.

Eberdorf 9141 - Karinthië
Voormalige Stiftskirche Mari
ä Himmelfahrt
In de eerste helft van de 12de eeuw bouwden de patriarchen van Aquileia een kerk en kloostergebouwen voor de augustijner koorheren.
In de periode van de invallen der Turken, 1470-1480, werden deze gebouwen omgevormd tot een laatgotische versterkte kerk. In 1604 werd het complex overgedragen aan de jezuïeten. In haar huidige vorm is de kerk grotendeels een produkt uit het midden van de 17de eeuw. Door de lange bouwtijd is een gecompliceerd werkstuk ontstaan.
Een vijfdelig, laatgotisch be
werkt gewelf rust op ronde schalken,
die v
óór de sterk inspringende schoormuren zijn geplaatst. Deze overkoepelen de kapelnissen en dragen tegelijkertijd het emporium. Het koor, waaronder zich een machtige, met kruisribgewelf overkluisde crypte, 1378-1391, bevindt, ligt hoger dan het schip. Twee trappen aan de zijkanten van het schip leiden naar de crypte. Aan de zuidmuur is het schip via nissen verbonden met een pseudozijschip, de Ungnadkapelle, die romaanse muurresten heeft.
 
In het oosten sluit daarop de barokke Franz
-Xaver-Kapelle aan,  
met een sculptuur voorstellend Anna te
Drieën. Centraal In het barokke hoogaltaar staat een gotische, uit hout gesneden Mariafiguur, 1470-1480. Op het wandaltaar aan de oostmuur bevindt zich een laatgotische voorstelling van St.-Florian, 1520-1525. Dat de kloosterkerk ook voor de contrareformatie een defensief karakter had, bewijzen o.m. twee olieverfschilderingen van Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïetenorde. Het schilderij in het schip stamt uit het midden van de 18de eeuw, dat in de Franz-XaverKapelle uit de tweede helft van de 17de eeuw. Bezienswaardig is het laatgotische grafmonument van Christoph Ungnad, 1490, een schitterend voorbeeld van steensculptuur, onovertroffen in Karinthië.
A
ndere bezienswaardigheden
De twee nabijgelegen dochterkerken Unsere lie
be Frau am Berg en Hl. Geist, evenals de kapel op het kerkhof, herbergen menig barok voorwerp van goede kwaliteit.

 
 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 ** Algemene info over Oostenrijk