ALTENBURG 3591 met benedictijnenabdij, naar overzicht Niederösterreich. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
In 1144 staat in een brief van bisschop Reginbert van Passau dat Hildburg, de weduwe van de graaf van Bouige, op haar grondgebied Altenburg een klein klooster heeft gesticht
dat zij zou willen overdragen aan de benedictijnen ter nagedachtenis aan haar overleden familieleden. Twaalf monniken en hun abt slagen er met moeite in het kleine klooster in stand te houden. In 1288 wordt er een altaar gewijd door bisschop Bernhard van Passau. Giften van Hadmar van Sunnberg en van de plaatselijke adel maken het mogelijk een hospitaal in te richten. Verdedigingsheffingen
, voor de strijd tegen de Turken, boerenoorlogen en aanvallen van de protestantse adel uit Horn, Rosenburg, Messern en Greillenstein richten het klooster te gronde. Aan het einde van de 16de eeuw bouwt abt Hofmann, grafmonument, verdedigingsmuren en een versterkte toren waarin hij de schatkamer onder: brengt. In 1619 wordt het klooster door troepen uit Horn onder aanvoerder Puechheim geplunderd en 25 jaar later brengen de horden van de Zweedse legeraanvoerder Torstenson het de genadeslag toe. De nieuwe abt Benedictus neemt een ruïnecomplex over, dat hij met de grond gelijk laat maken.

Tot 1680 verrijzen daarop kloostergebouwen, de Prälatenhof en de prelatuur.

Placidus Much, abt sedert 1715, toont zich de barokke bouwheer bij uitstek, in zijn wapen heeft hij een bijenkorf. Hij laat de kerk door Munggenast verbouwen en voegt aan het complex een bibliotheek, de Kaisertrakt en de Marmortrakt toe. Dat daarbij gotische resten verloren gingen staat vast. In 1820 slaat de bliksem in de toren. Deze wordt in vereenvoudigde vorm weer opgebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het klooster zwaar te lijden, maar nadien wordt het met zorg weer opgebouwd.
Van de vijf binnenhoven is de Prälatenhof de mooiste.
De oostzijde is 208 m lang en wordt door het oostelijk koor van de kerk, tussen Mannortrakt en bibliotheek, in tweeën gedeeld. De koepel schilderingen in de elegante en schitterend uitgevoerde bibliotheek zijn van Paul Troger . Voorgesteld zijn o.a. Pallas Athene en Hercules, het oordeel van Salomo, de goddelijke wijsheid en het licht des geloofs.
 
Direct onder de bibliotheek
,
door hetzelfde trappenhuis bereikbaar
, bevindt zich de crypte, die alleen zo genoemd wordt vanwege haar ligging. Het is een benedenwereld met Memento-mori -,gedenk te sterven, taferelen en beschilderde altaren, vol symboliek over leven en dood, een voortzetting van de symboliek over licht en duisternis die de boven vertrekken beheerst: barokke, speelse vormen met verwijzingen naar het gedachtegoed der vrijmetselarij. In alle stukken komen de triomfen van de contrareformatie tot uitdrukking: de engel bevecht de draak, de waarheid de leugen; fantasie, goud, muziek versus protestantse soberheid. De plafondschildering in de feestzaal wordt beheerst door de triomferende Apollo: lichtstralen, morgenrood en engeltjes verdrijven de nacht. In de Kaisertrakt ten slotte verbindt de wereldlijke intelligentie zich met het geloof: quam bene conveniunt.
 
Kloosterkerk zum hl. Lambert

De kerk
, genoemd naar Lantpert, in 937 bisschop van Freising, werd van 1730 tot 1733 gebouwd door J. Munggenast. Het is een ovale koepelkerk met zes nissen, in tere pastelkleuren gedecoreerd. Het koepelfresco is van Paul Troger. Uitgebeeld zijn: bij het altaar de goddelijke deugden en God de Vader met het apocalyptische lam, en in de hoofdkoepel de apocalyptische vrouwen de strijd van Michaël met de draak. Het hoofdaltaar toont de hemelvaart van Maria met daarboven de heilige Drievuldigheid.

  ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
  ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
  ** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
 
** Algemene info over Oostenrijk