ADMONT - 8911 - Stiermarken, met Benedictijnenabdij, Abdijkerk zum hl. Blasius en Kloosterrgebouwwen. Naar stedenlijst Oostenrijk. Naar kaart van Oostenrijk. Naar uw accommodatie!

    
Benedictijnenabdij
Deze abdij werd in de 11 de eeuw gesticht door aartsbisschop Gebhard von Salzburg. De Karinthische gravin Hemma had voor dat doel haar bezitting in het dal van de Enns aangewezen. Zo ontstond hier het eerste mannenklooster van Stiermarken. Kort daarop werd er een vrouwenklooster aangebouwd, dat in 1121, tegelijk met de nieuwe kerk, werd ingewijd. In de 12de en de 13de eeuw groeide de abdij uit tot een van de rijkste en machtigste van Oostenrijk.
In de 17de eeuw werd het complex op royale wijze uitgebreid en omgebouwd.
Eerst werd het kloostercomplex vergroot en voorzien van vijfbinnenhoven, en van 1615 tot 1626 werd de kerk volledig in barokke stijl verbouwd. Latere uitbreidingsplannen van Gotthard Hayberger
, 1742, werden vertraagd en met sterke beperkingen tot uitvoering gebracht. In 1865 werd het complex, met uitzondering van de bibliotheek, bijna geheel door brand verwoest. Wilhelm Bucher bouwde er, met gebruikmaking van bewaard gebleven muurfragmenten, een kerk in neogotische stijl en trok ook weer gedeelten van het klooster op.

Abdijkerk zum hl. Blasius
 
De kerk werd in 1869 gewijd. Van het oorspronkelijke bouwwerk zijn alleen de onderste gedeelten van de torens en de leeuw aan het portaal bewaard. Het interieur is driebeukig en bevat nog enkele stukken van de vroegere inrichting: de
Immaculata van M. Altomonte, 1726, is omrand door rozenkransmedaillons van J. Th. StammeI. Van hem zijn ook de grote kribbe, 1755, en de Gestorven Christus bij de zijaltaren. Het hoogaltaar is omgeven door geborduurde wandtapijten, afkomstig uit de ateliers van de abdij. Voor het altaar bevindt zich een kopie van de bekende Admonter Maria, 1310, waarvan het Joanneum te Graz het origineel bezit.

Klooste
rgebouwen  
De vier binnenhoven, die bij de brand gespaard bleven, werden tijdens de wederopbouw samengevoegd en tot een park omgevormd: hier bevindt zich de Neptunusbron van Franz Pernegger, 1665. Het interessantste gedeelte van de huidige abdij is de bibliotheek, uitgevoerd door Jos. Hueber, 1774 naar plannen van Hayberger. De schitterende bibliotheekzaal is 72 m lang en twee verdiepingen hoog. De ellipsvormige centrale ruimte, met plafondschilderingen van Altomonte, Religie en Kerk beschermen Kunst en Welenschap, heeft twee zijvertrekken. Van belang zijn, behalve de plafondschilderingen, de 18 sculpturen van Stammei, met name de voorstellingen van de Vier laatste dingen, Dood, Laatste oordeel, Hel en Hemel, en de meer dan levensgrote beelden van de profeten Mozes en Elia en van de apostelen Petrus en Paulus. De kloosterbibliotheek van Admont kan met haar 145000 boeken op alle terreinen van kennis, gerekend worden tot de grootste barok bibliotheken ter wereld. Het belendende Natuurhistorische Museum is gewijd aan dierkunde en mineralogie.
Het Kunsthistorisch Museum,
waarvan de collectie de geschiedenis van het klooster weergeeft, bezit o.a. werk van J. StammeI.
 
Omgeving.
 
Kasteel Röthelstein,
Stiermarken
boven Admont gelegen, werd gebouwd in 1655. Ondanks verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef veel gespaard, o.a. de rookkeuken en behangschilderingen
, De verloren zoon, 1777. De ca. 370 schilderijen van het slot hangen deels in de kapittelzaal van de abdijkerk en deels in het museum van Admont.

De b
edevaartskerk Frauenberg, Stiermarken  
1683-1687
, bewaart resten van een gotischekerk die op deze plaats, heeft gestaan en herbergt fresco's, Leven van Maria, waarschijnlijk van A. Maderni. Het Heiligekruisaltaar is een van de belangrijkste werken van J. Th. StammeI: het tabernakel met reliëf van de kruisiging en de uit hout gesneden engelen aan het heilige graf behoren tot de opmerkelijkste scheppingen van de barok in Stiermarken.  

 ** Uw accommodatie in geheel Oostenrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Oostenrijk     
 ** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets