INDONESIA, latere Javaanse kunst is van de Hindoe-Javaanse afgeleid, doch vermengd met eigen, uit de oud-Indonesische cultuur stammende elementen. Het is voornamelijk gebruikskunst, in de eerste plaats in functie van het toneel, wayang. Vandaar dat men wel eens spreekt van een wayangstij.
Naar overzicht kunsthistorie.  Naar uw accommodatie!

    

Hindoe-Javaanse kunst
Reeds tijdens de 4e eeuw ontstaan op Sumatra en Java enkele Hindoerijkjes. Enkele eeuwen later dringt ook het boeddhisme door. Uit de samengroei van hindoeïstische en boeddhistische elementen komt op Java reeds in de 7e eeuw de zogeheten Hindoe-Javaanse kunst tot hoge bloei. Van de sculptuur op graven en tempels te Prambanan wordt gezegd dat de heilige boeddhistische teksten er fraaier zijn uitgebeeld dan ooit in India is gedaan. Deze kunst is inderdaad gekenmerkt door opvallende elegantie, die ingetogenheid niet in de weg staat.

Boroboedoer
  
Is het meest indrukwekkend monument van de Hindoe-Javaanse kunst. Het bestaat uit vijf telkens inspringende galerijen en drie terrassen. In deze trappenstructuur is de weergave te zien van de geestelijke rangorde van de godenwerelden. Terwijl men langs de met reliëfs versierde gaanderijen de rituele omwandelingen maakt, doorloopt men als het ware een platenbijbel, van de aardse naar de bovenaardse wereld toe. De wijze waarop deze gedachtegang artistiek vorm is gegeven is enig: van het beeld gaat men naar het beeldloze, en zo zijn op de terrassen de transcendentale of dhyani-boeddha's onder opengewerkte stoepa's verdoken opgesteld, terwijl de oer- of adi-boeddha verscholen zat in de grote centrale stoepa.

Wayangstijl
  
De latere Javaanse kunst is van de Hindoe-Javaanse afgeleid, doch vermengd met eigen, uit de oud-Indonesische cultuur stammende elementen. Het is voornamelijk gebruikskunst, in de eerste plaats in functie van het toneel, wayang. Vandaar dat men wel eens spreekt van een wayangstijl. In het bijzonder zijn houten gepolychromeerde toneelmaskers te vermelden. Deze stellen tal van legendarische figuren voor uit de grote oude Indische epen - Ranlayana en Mahabbarata - evenals uit plaatselijke historische verhalen, die ook het repertoire vormen van de spelen met houten gepolychromeerde stangpoppen of van buffelleder gesneden schaduwpoppen. Fijne gelaatstrekken en ongemeen grote zorg voor het detail in de weergave van kleding en tooi, gepaard aan rijk gestileerde vormgeving, verraden het hoge peil van de Javaanse cultuur.


 
Bali, een 'reservaat'
  
De overweldiging van een deel van de Indonesische archipel door de islam in 1520, betekent het einde van de Hindoe-Javaanse traditie, die alleen op Bali is blijven voortbestaan. Dit eiland is vooral beroemd om zijn muziek, het instrumentarium heet gamelan, en zijn danskunst. Inzake beeldende kunst zijn vooral houten godenbeelden en krisdragers, evenals krisgrepen - kris : Maleise naam voor dolk - te vermelden. De houtsculptuur is gekenmerkt door enigszins gewelddadige vormgeving en vaak schrille polychromie, hetgeen overeenstemt met het meestal demonische karakter van de goden en geesten die er in voorgesteld zijn. Van Bali is ook heel wat mythologisch-historisch geïnspireerde schilderkunst bekend.

Basis bron: Het boek "Kunst van Altamira tot heden", F. Adriaens c.s.. A'dam, 1980
  
Hieronder treft u een selectie links aan uit de site van Christopher Witcombe:

Borobudur (through the Jacques-Edouard Berger Foundation's World Art Treasures)
Images of Indonesia (through AnthroArcheArt.org)
Ambarita Stones, gamelan, Sumatra   -  Karo Batak 'boat' houses   -  Bukit-Lawang-orangutans -Lake Maninaju,  -  Bali Funeral Procession   -  Bali cremations  -  Bali landscape   -  Pura Besakih   -  lake Bratan Temples    

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed uw accommodatie vinden in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets