HIMALAYA-LANDEN, uitgebreid pantheon en ingewikkelde iconografie.
Naar overzicht kunsthistorie.  Naar uw accommodatie! 

    

ICONOGRAFISCHE WETMATIGHEID
In de loop van de 7e eeuw wordt in Tibet een tantrische vorm van het boeddhisme ingevoerd. Het ideaal van het doden van de menselijke begeerten staat centraal, met nadruk op het ritueel en op de monnikengemeenschap - monnik = lama, vandaar de naam lama´sme -. Later hebben hervormingen plaats, ontstaan verschillende sekten, en vindt het lama´sme toegang tot West-China, Bhoetan, Nepal, Ladakh.
Uitgebreid pantheon en ingewikkelde iconografie 
  
Aan het tevoren reeds in India uitgebreid pantheon worden elementen uit het hindoe´sme en uit de Tibetaanse Bon-religie toegevoegd. Dit leidt uiteraard tot een zeer ingewikkelde iconografie. Voor elke manifestatie van de transcendentale boeddha's, hun spirituele zonen en aardse emanaties, voor beschermgoden, demonen, begeleiders, niet te vergeten in het pantheon opgenomen kerkvorsten en -leraren, zijn op zijn minst huidskleur, kleding, tooi, houding, attributen, dat is dus de gehele vormgeving, nauwkeurig voorgeschreven.
De functie van de in deze omstandigheden vervaardigde plastische en geschilderde voorstellingen is dubbel: zij stellen geestelijke krachten aanwezig en ondersteunen de meditatie.
Thangka's
 
  
Zo heten schilderingen op doek, ingelijst in smalle doekbanen, onder- en bovenaan voorzien van een stok, zodat zij opgerold kunnen worden.
Meestal is een centrale godheid in een bepaalde samenhang met andere godheden voorgesteld; opvulmotieven zijn: bloemen, gebouwen, tafereeltjes. Sommige thangka's stellen een mandala voor, d.i. een mystisch diagram van het universum van een bepaalde godheid. De kunstwaarde van een thangka, zelden ouder dan de 16e eeuw, meet men aan de zorgvuldige uitvoering, de evenwichtige compositie, en aan de harmonie van de kleurschakeringen.
Bronsplastiek
 
  
De bronzen beeldjes, vervaardigd in verloren-vorm-giettechniek, zijn slechts uitzonderlijk ouder dan de 14e eeuw. Soms zijn zij verguld. De door Nepalese kunstenaars gemaakte exemplaren munten uit door de vaardigheid bij het uitwerken van ingewikkelde vormen, ook door elegante anatomie.
Bron: Het boek "Kunst van Altamira tot heden", F. Adriaens c.s.. A'dam, 1980

Himalayanart.org/
Iol.ie/~taeger/thkas/thgk-gal.html
Nepal
Hieronder treft u een selectie links aan uit de site van Christopher Witcombe:   
Architecture in Nepal (through Asian Historical Architecture)
Kathmandu
Bodnath Stupa    -  Swayambunatha Stupa
Patan
Char Narayan Temple   -  Chyasim Deval Krishna Temple   -  Darbar Square Aerial View 
Images of Katmandu (a large selection of royalty free digital images for purchase through AnthroArcheArt.org)
Swaiambu Stupa   -  Shrine with Shrubbery   -  Katmandu Pagoda with a detail of the exterior, and a detail of the "Mirror of Wisdom"
Tibet
Exploring the Mandala
mandala: Buddhist Tantric Diagrams (Patrick A. George)

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd kunt u goed uw accommodatie vinden in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens öAlle accommodatietypesö! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets