FUTURISME, het kenmerk van de moderne wereld is de beweging, het ritme en de snelheid. De moderne maatschappij biedt een nieuwe schoonheidservaring.
Naar overzicht kunsthistorie.  Naar uw accommodatie! 

    

Kenmerken van Futurisme 
* In futurisme
zit het woord "futura" dat toekomst betekent. 
* Uitgangspunten van kubisten werden niet al te letterlijk genomen. 
* Ze werkten naar een grotere herkenbaarheid toe. 
* Men wilde beweging suggereren. 
* Had met de tijd te maken. Men was optimistisch over de toekomst. Vooruitgang en daardoor een betere wereld.
 
Het kenmerk van de moderne wereld is de beweging, het ritme en de snelheid.
 
  
De moderne maatschappij biedt een nieuwe schoonheidservaring. De opeenvolgende momenten van een beweging worden samen voorgesteld in een reeks van kleuren en elkaar oversnijdende vormen die aan de toeschouwer hun dynamisme meedelen. Om dit dynamisme te verhogen wordt het pointillisme dikwijls toegepast. De basis ligt in het analytisch kubisme. Maar de futuristen weren het naakt, onderlijnen de krachtlijnen en de dynamische kleur. Een renwagen is even mooi als een klassiek beeld.

Belang voor ItaliŽ
 
  
Het is de dichter F.T. Marinetti die in 1909 een manifest lanceert dat, onder de titel Le futurisme, in Le Figaro verschijnt. Hij wil de jongeren wakker schudden uit hun passiviteit. Schoonheid gaat gepaard met beweging en dynamiek, maar ook met gevaar en rebellie. Italiaanse schilders, beeldhouwers, dichters, toneelspelers en ingenieurs lanceren allen hun manifest.
Dat van de schilders verschijnt in 1910, en wordt ondertekend door 
Umberto Boccioni,  (1882-1916), Carlo Carrť (1881-1916), Gino Severini (1883-1966) en Giacomo Balla (1871-1958). De opeenvolgende fasen van een beweging of van het gemoedsleven moeten in ??n moment worden samengevat.

In BelgiŽ
 
  
Manifesteert zich een schilder als waar futurist: Jules Schmalzigaug (1882-1917). Deze Antwerpenaar vestigt zich in 1912 te VenetiŽ en stelt in 1914 met de futuristen in Rome tentoon. Tijdens de oorlog in Nederland ontwikkelt hij een eigen kleurentheorie. Ook Prosper de Troyer (1886-1961) kent 1920-21 een korte futuristische periode en is in briefwisseling met Marinetti.

** Via Hotels/Booking/Wereldwijd
kunt u goed zoeken naar
uw accommodatie in 190 landen. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, boeken in uw taal is mogelijk!
 
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
** U vindt er o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets