REGIO SARDINIň, Sardegna. Ten zuiden van Corsica presenteert SardiniŽ zich met een bergachtig reliŽf dat de eilandbewoners van oudsher tot schuilplaats heeft gediend voor de ontelbare indringers. Naar het eiland SardniŽ.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
 

Abbasanta Alghero
Barumini Cagliari
Nuoro Olbia
Oristano Posada
Sassari  
Diversen  
Het eiland Costa Smeralda
Nuraghi Sardische taal
Boeken ItaliŽ Internet
SardiniŽ culinair zoals: Herderskeuken, Botarga (soort karper), Macomer (kaas specialiteit), Casumarzu of madenkaas, en Carta da Musica.  
    

** Uw accommodatie  kunt U goed boeken via Hotels/Booking/Sardegna.  Er zijn 381 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Alghero  -  Cagliari  -  Olbia  -  Sassari  -  Oristano  -  Quartu Sant' Elena  -  ņrbatax  -  Iglesias  -  Cala Gonone  -  Porto Cervo  -  Bosa  -  Santa Teresa Gallura
Hotels op / nabij luchthaven: Elmas (CAG)   -   Fertilia (AHO)   -   Olbia (OLB)
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!

SardiniŽ
, door toerisme recent ontdekte kust
Tot aan de 20ste eeuw werd de grillige rotskust betrekkelijk weinig geŽxploiteerd, met uitzondering van de enkele baaien die als haven konden dienen, zoals die van CŠgliari, de hoofdstad van het eiland. Tegenwoordig trekken de stranden en grotten veel toeristen en de landbouw, die lange tijd de belangrijkste activiteit was, wordt nog slechts bedreven door 30% van de bevolking. Aan de mediterrane 'trilogie' graan-olijven-druiven moet voor SardiniŽ kurk worden toegevoegd. Sinds kort is in de industrie eveneens 30% van de bevolking werkzaam in met name de petrochemie, de kunststofproductie en de papierbereiding.

Langs de kust ontwikkelden zich badplaatsen 
(Santa Teresa Gallura, Alghero, Santa Margherita...) en wel voornamelijk aan de wilde en grillige Costa del Sud, de Costa Paradiso - waarvan de rode rotsen fel afsteken tegen de blauwe zee - vooral langs de Costa Smeralda in het noordoosten
Dit enorme complex voor strandtoerisme, dat werd gecreŽerd door Karim Agha Khan en een internationaal consortium van financiers, wenst een paradijs te zijn voor een welgestelde clientŤle. En die treft men dan ook veelvuldig aan in de paleizen en het fraaie dorp Porto Cervo met zijn jachthaven.

CŠgliari is door het milde klimaat geliefd bij toeristen. 
Het bestaat uit een middeleeuws gedeelte op de heuvel, het havenkwartier en de moderne stad die tot ontwikkeling kwam nadat in 1862 de stadswallen werden geslecht. Er zijn nog enkele fortificaties bewaard gebleven.

SardiniŽ herbergt de sporen van een bijzonder oude pre- en protohistorische bewoning, 
waarvan de 7000 'nuraghi' het meest verrassende bewijs vormen. Deze afgeknotte torens, die soms een hoogte van 25 m hebben en waarvan de steenblokken 4-7 m dik kunnen zijn, dateren uit het tweede millennium v.C. en schijnen als forten te hebben gefungeerd.

Na de bezetting door de FeniciŽrs en Carthagers en vervolgens de Romeinen,
die van het eiland een graanschuur maakten die de Barbaren hen al snel betwistten, werd SardiniŽ vervolgens gedeeld door Genua en Pisa.

De invloed van Pisa is zichtbaar in de kerken

die van de 11de tot de 13de eeuw werden gebouwd in Porto Torres en Ardara Saccargia. Vervolgens ging het eiland over in Spaanse handen en de kleine havenstad Alghero bezit uit die periode nog de huizen en taal van CataloniŽ, terwijl de barokgevel van de kathedraal van SŠssari herinnert aan de Spaanse gebouwen in Latijns Amerika. In de 18de eeuw werd SardiniŽ bij het territorium van het Huis Savoye gevoegd, dat de bossen kapte omdat deze plaats boden aan struikrovers en wegen aanlegde. Sinds 1948 geniet SardiniŽ regionale autonomie en wordt met succes het landschappelijk schoon geŽxploiteerd, zoals dat van de Maddalena-archipel, waarvan de zeven graniet eilanden een schitterend landschap in zee vormen.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!