POMPEJI, (Lat. Pompeii) in 1748 is men begonnen met de opgravingen. De resten geven een goede indruk van een welvarende kleine Romeinse stad. Er zijn in het stadsplan drie kernen te onderscheiden; naar regio Campania . Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

In het zuidwesten de oude Oscische stad met als centrum het Forum. Enkele bochtige straten zijn er nog te zien.
De Oskischiersuit de 8e eeuw v.C. waren de oudste bewoners. In het noorden hiervan een wijk met elkaar rechthoekig snijdende straten uit de Samnitische tijd. De Samnieten kwamen uit de Apennijnen en hebben in de 8e eeuw v. Chr. de Etruskische infiltratie te niet gedaan. In het oosten ligt de Romeinse wijk.

Het forum vormt het centrum en is lang en smal en behalve aan de noordkant door zuilengalerijen omgeven.  
Aan de noordkant staat de Jupitertempel. Dat was de hoofdtempel van de stad. Er tegenover staan administratieve gebouwen. De  middelste is de raadszaal (curia). Aan de oostkant zien  we civiele en religieuze gebouwen zoals het macellum,    Dat   was    een levensmiddelen markt voor vlees en vis. Het sanctuarium van Lares was gebouwd om de publieke stadsgoden te behagen. In de tempel van Vespasianus werden de goddelijke keizers vereerd. Voor de textielhandelaren had de priesteres Eumachia een grote hal gebouwd. Aan de westkant liggen een grote Apollo tempel, de basilica (rechtsgebouw), een drieschepige overdekte ruimte en de horrea of groentemarkt.
De tempel van Venus Pompeiana, de schutsgodin van de stad, ligt aan de westzijde van de basilica. 

Ten zuidoosten van het oude stadsgedeelte liggen naast een driehoekig Forum een openlucht- en een overdekt theater. Ook ligt daar nog een amfitheater. Verder zijn er twee gebouwen voor sport- en atletiekbeoefening, palaestraís, en badinrichtingen (thermen).

De straten waren geplaveid en hadden verhoogde trottoirs met oversteekplaatsen. Er zijn veel huizen te voorschijn gekomen. 
Pompeji: huis van de FaunMooi zijn het huis van de twee rijke kooplui, de gebroeders Vettii en de Casa del Fauno met het mozaÔek van Alexander de Grote en Darius.  
In Casa di Griptoportico vinden we een mooi fresco en afdrukken die de lichamen van de bewoners in de lava hebben achtergelaten. Aan de rand van de stad lagen villae, landhuizen met woon- en bedrijfsruimte. Bekend is Villa dei Misteri met de prachtige beschildering van de muren van een kamer.
Al de schilderingen, mozaÔek en stucwerk, tuinbeelden, marmeren en bronzen portretten, sculpturen, meubelen en gebruiksvoorwerpen completeren het Romeinse beeld. Tegen de huizen is een nummering aangebracht door de archeologen.

Aanbevolen
Het boek "Kunst en Geschiedenis van POMPEJI".

Azienda Autonoma
di Cura Soggiorno e Turismo
Via Sacra, 180045 Pompei.  Tel.: 0039 08185072555. Fax 0039 0818632401 E-mail  pompei@uniserv.uniplan.it
* U zou kunnen vragen om: een Pianta Turistica van de "Golfo di Napoli e provincia", POMPEI The archaeological Pompei en een Pianta Turistica van de Provincia di Napoli.  E-mail van de provincie Napels is: turismo@napoli.it.

Medivia, Citta, Pompei  -  Goede site over Pompei.
ItaliŽ  -  Algemene info
Medivia, inglese  -  De site voor de gehele regio Campania

** Uw accommodatie in Pompeji kunt U goed boeken via Hotels/Pompei.  Er zijn 13 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
Hotels nabij: Haven: Porto di Sorrento  -  Monument of oriŽntatiepunt: Pompei Ruins  -  OriŽntatiepunt: Vesuvius  -  Piazza Tasso  -  Mercato
Hotels op / nabij luchthaven: Capodichino (NAP) 23.2 km  -  Salerno Costa d'Amalfi Airport (QSR) 37.6 km
Hotels in de populairste steden rondom Pompeji: Torre Annunziata 4.2 km  -  Sant'Antonio Abate 4.6 km  -  Positano 13.6 km  -  Ercolano 13.8 km 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets