MILAAN, is de  hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Lombardia of Lombardije . Ligt aan de Olona, op 120 m hoogte. De stad werd in de 4de eeuw v.C. als Mediolanum gesticht en was hoofdstad van het rijk der IsubriŽrs of Kelten. In 222 v.C. werd de stad veroverd door de Romeinen; naar overzicht regio Lombardije. Naar kaart van LombardijŽ.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
 
    

Geschiedenis: onder keizer Diocletianus werd de stad een van de keizerlijke residenties. De functie als religieus centrum  blijkt uit het door keizer Constantijn uitgevaardigde Edict van Milaan (313). Hierin werd algemene godsdienstvrijheid vastgelegd.
Onder bisschop Ambrosius 4de eeuw wist de stad zich te ontwikkelen tot een  onafhankelijk en invloedrijk kerkelijk centrum. Na de 4de eeuw werd de stad veroverd en geplunderd door Hunnen, Ostrogoten en  Longobarden.
In 774 kwam Milaan bij het Frankische rijk onder Karel de Grote.

Na een periode onder stadhouderlijk bestuur kwam de stad in de 10de eeuw in handen van de aartsbisschoppen. In de 11de eeuw stuitte dat op ernstig verzet van de burgerij en kwam de Pataria-beweging op.
In 1162 werd de stad verwoest door Frederik Barbarossa. Belangrijk in de volgende periode was de dynastie der Visconti, die aan het eind van de strijd tussen de Welfen en de Ghibellijnen aan de macht kwamen. Nadien kwam de stad in handen van de Sforza's, die van grote betekenis zijn geweest voor de culturele, economische en politieke bloei die de stad tijdens de renaissance beleefde.

Sinds de 18de eeuw was de stad afwisselend in Oostenrijkse en Franse handen. De Habsburgers maakten haar tot hoofdstad van Lombardije (1714), Napoleon Bonaparte maakte haar tot centrum van de Cisalpijnse Republiek (1797Ė1815).
In de loop van de 18de en in het begin van de 19de eeuw werd Milaan een centrum van de sterk nationalistische beweging, die op 18 maart 1848 een revolutie ontketende en de Oostenrijkers binnen vijf dagen verdreef. De strijd tegen de Oostenrijkers bleef voortduren In 1859 kwam Milaan aan het koninkrijk SardiniŽ-Piemonte, dat in 1861 overging in het koninkrijk ItaliŽ.

Economisch en financieel   

Is Milaan een belangrijk centrum van  ItaliŽ. Op het gebied van mode en ontwerp, grafische industrie en commerciŽle televisie is het toon aangevend.

De voornaamste takken van industrie zijn: metaalindustrie, chemische, grafische, rubber- , leder- en voedingsmiddelenindustrie. Ook de textiel- en de kledingindustrie zijn nog van belang. In de stad zijn veel bankinstellingen en handelsondernemingen en er is de grootste effectenbeurs van ItaliŽ. De jaarlijkse beurs is de Fiera Campionaria.
Milaan is een belangrijk als  verkeersknooppunt. Helaas heeft dit luchtvervuiling en overbelasting van het wegennet tot gevolg. Sinds 1959 is er een metronet.
De spoorwegen in en om Milaan zijn de drukste van het land. Spoorlijnen verbinden de stad met de steden in Noord-ItaliŽ en met Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk.
Er zijn twee internationale luchthavens: Aeroporto della Malpensa, 45 km ten noordwesten van de stad, en Aeroporto di Linate, 10 km ten oosten van de stad.
De stad is een belangrijk centrum van  onderwijs, wetenschap en cultuur. Zo zijn er:  een staatsuniversiteit, de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart, uit de 19de eeuw,  polytechnikon, conservatoria voor kunst en muziek en  het Enrico Fermi-instituut voor kernonderzoek.
Er zijn vele theaters, zoals het Teatro alla Scala en het Piccolo Teatro.
Als centrum van cultuur en  mode  trekt de stad vele toeristen.

Musea
  
Beroemde schilderijen en tekeningen zijn te zien in de Pinacoteca Ambrosiana, gevestigd in het Palazzo dell'Ambrosiana en verder in Pinacoteca di Brera
met de
Maaltijd in Emmaus van Caravaggio,
gevestigd in het Palazzo di Brera, waar ook de Biblioteca Braidense met meer dan 1 miljoen banden gevestigd is.
Verder zijn er het Museum Poldi Pezzoli voor schilderkunst uit de 14de tot 18de eeuw en Lombardische wapens, porselein, glas, juwelen.
Museum van Antieke Kunst met  middeleeuws beeldhouwwerk,
o.a de Pietŗ van Michelangelo Buonarroti.
Verder zijn er:
Nationaal Museum van Wetenschap en Techniek ĎLeonardo da Vincií met  werk van Leonardo da Vinci, het Archeologisch Museum met Etruskisch, Grieks en Romeins aardwerk, glas en mozaÔek, o.a.de bekende  Tazza diatreta, het Museo del Risorgimento, het Museo Teatrale alla Scala en de Galleria d'Arte Moderna e Padiglione d'Arte Contemporanea, met werken van Boccioni, Rosso en Marini.
Het museum  van de dom vindt u in Palazzo Reale.

De stad vroeger   
Uit de Romeinse tijd is het grondplan van de San Lorenzo Maggiore en het huidige Piazza San Sepolcro wat de omvang van het oude forum nog heeft.
Uit de vroegchristelijke tijd zijn de drieschepige basiliek Sant'Ambrogio met een marmeren kansel uit de 11deĖ12de eeuw, een vroegchristelijke sarcofaag, de paliotto of altare d'oro.

milaandom.gif (77546 bytes)Onder de Visconti's en de Sforza's kende de stad een grote bloeiperiode.  
In deze tijd werden de kanalen gegraven. De Naviglio Grande was  bestemd voor het transport van het marmer ten behoeve van de bouw van de dom  Santa Maria Nascente, een van de grootste gotische kerken van Europa.Men is hier mee begonnen in de 14de eeuw en was klaar in de 19de eeuw. Kunstwerken sieren de drieschepige transepten. Het exterieur is rijk met marmer gedecoreerd en  met meer dan 2000 beelden.
Het domplein is door de winkelgalerij Galleria Vittorio Emanuele II
uit de 19de eeuw verbonden met de Piazza della Scala. Hier is het Teatro alla Scala, uit de 18de eeuw en het  raadhuis uit de 16de-eeuw.
Aan de Piazza Mercanti 

staan fraaie paleizen en gebouwen uit de 13de tot 16de eeuw zoals de Loggia degli Osii en Palazzo della Ragione.
Oorspronkelijk uit de 4de eeuw is de in
gotische stijl herbouwde Sant'Eustorgio
met fresco's en de achter het koor gebouwde Capella Portinari.
Bramante bouwde de Santa Maria presso San Satiro
en de koepel en koorpartij van de Santa Maria delle Grazie.
In de refter van het voormalige dominicanenklooster
bevindt zich de beroemde wandschildering
Het Laatste Avondmaal (1495Ė1496) van Leonardo da Vinci.
Voorbeeld van renaissancekunst is het Castello Sforza of Sforzesco.
Een vesting met versterkingen uit de 16de en 17de eeuw. Hier is het Museo Civico met sculpturen, meubelen, schilderijen en  kunstnijverheid gevestigd. In de aangrenzende paleistuinen bevinden zich  het Palazzo dell'Arte en een aquarium.
In de Spaans-Habsburgse tijd zijn in
barokstijl het Palazzo di Brera
 en het Palazzo dell'Ambrosiana gebouwd.
In de Oostenrijkse periode, 18de eeuw,
kwam deed het
classicisme op.Giuseppe Piermarini is daarvan de belangrijkste vertegenwoordiger met Teatro alla Scala, Palazzo Reale en  Palazzo d'Antonio Greppi.De stad nu    
In de 20ste eeuw kwamen de pleinen, straten en wijken zoals Piazza della Repubblica, Via dei Giardini, Palazzo di Giustizia, Fiera Camponiaria en  Cittŗ Studi tot stand.
Veel veranderingen in het stadscentrum zijn aangebracht in de eerste helft van de 20 eeuw zoals de omgeving van de Corso Matteotti en de Piazza San Babila en die van de Piazza Diaz.
Ook werden kanalen gedempt en de fortificaties gesloopt. Het puin uit de Tweede Wereldoorlog ten gevolge van geallieerde bombardementen, werd op een grote hoop geschoven en is nu de 50 m hoge Monte Stella.

Tourist Reception and Information Office.    
Via Marconi - Duomo Square - Tel.:+39.2.725243.60- 20100 Milan It..  -   Central Station: +39.02.72524360   E-mail: apt.info@libero.it  -  A.P.T      1 Via Marconi - 20123 Mila It..   Tel.: +39.02.725.242.11 - Fax.: +39.02.725.242.50   E-mail: apt@netitalia.it
Informatie
* Vraag een  Welcome Card offers aan: Art Tours, Concerts, Compact Disc, City map, Public Transport.
* Een goed kaartje is: Milan is Milano. Er staan veel adressen op en een kaartje van de ondergrondse. 
* Voor het bezoeken van acht belangrijke kerken wordt aanbevolen het uitklap boekje: Nel vivo del Giubileo 2000
* De brochure  Milano Musei  bevat gegevens over musea

Comune.milano.it/ Gemeente Milaan
Milanopertutti.it/paginainterna.asp? Useful links for disabled citizens and tourists in Milan
Provincia.milano.it/portale/ Provincie Milaan
Reizen, verkeer en handel
Atm-mi.it Municipal Tranport Corporation. Voor tourist tickets: 24 an 48 hours
Fiera. Milano Trade Fair (beurs)
Kunst en Cultuur
Duomomilano.com/ Museo del Duomo.
E-mail duomomi.museo@libero.it
Brera.mi.astro.it Planetario Ulrico Hoepli
Osservatorio Astronomico di Brera
Quariocivico.mi.it Aquarium
Mediasoft.it/ Klik links op Piazze d'Italia en dan op Barocche, Milaan en u komt bij Piazza del Duomo. Barok

** Uw accommodatiein Milaan kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Milan.  Er zijn 283 hotels online boekbaar.
U kunt de hotels die in de buurt gelegen zijn  van bijvoorbeeld: OriŽntatiepunt, Bezienswaardigheid, Museum, Treinstation, Wijk e.a. vinden door er op te klikken!  
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets