REGIO FRIULI-VENEZIA GIULIA, de oostelijkste regione van ItaliŽ, Friuli-Venezia Giulia, ligt in een gebied met breuken in de aardkorst en wordt daardoor regelmatig geplaagd door aardschokken, waarvan die van 1976 op trieste wijze bekend bleef. Naar  Regiokaart ItaliŽNaar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Aquileia Cividale del Friuli Grado
Gorizia Pordenone TriŽst
Udine Geschiedenis Internet

Uw accommodatie kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Friuli-Venezia-Giulia.  Er zijn 136 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Trieste  -  Udine  -  Pordenone  -  Grado  -  Lignano Sabbiadoro  -  Gorizia  -  Palmanova  -  Monfalcone  -  Duino  -  Gradisca d'Isonzo  -  Brugnera  -  Tarvisio
Hotels op / nabij luchthaven: Ronchi Dei Legionari (TRS)   

     

Kaart: Friuli-Venťzia GiuliaTrieste en omgeving, een gevarieerde, beschermde streek.
Dankzij het zeer zachte klimaat zorgt de landbouw voor een bloeiende levensmiddelenindustrie. Lokale producten zijn de ham uit San Daniele en de beroemde grappa. Het gewest beschikt over schitterende stranden zoals bij Grado en Lignano Sabbiadoro, alsmede steden vol kunst die hun schoonheid konden beschermen tegen het massatoerisme.

Udine
ligt op een terp die Attila zou hebben laten opwerpen om de brand van de oude Romeinse stad Aquileia te bekijken.  
De stad bezit talrijke werken van Giovanni Battista Tiepolo. De fresco's in het aartsbisschoppelijk paleis en de Oratorio della Puritŗ, evenals de schilderijen in de beroemde dom, getuigen van zijn inventieve geest en kleurgevoel. Vanaf de Piazza della Liberta bereikt men via de Arco Bollani, een werk van Palladio, het kasteel dat de pinacotheek bevat. Het Verdrag van Campo Formio werd in 1797 niet ver van Udine getekend in de schitterende Villa Nanin, die in de 18de eeuw werd opgetrokken in Palladische stijl.

Cividale
, ten oosten van Udine,  
kon haar middeleeuwse uiterlijk behouden en Driekoningen wordt er nog altijd gevierd volgens de oude riten.

Aquileia, dat in de 2de eeuw v.C. werd gesticht,  
bezit nog talrijke Romeinse resten: het forum, dat recent werd blootgelegd, fraaie mozaÔeken, beelden en graftomben. Toen de inwoners werden geterroriseerd door de horden van Attila, vluchtten zij naar het eiland Grado, waarvan de haven nog steeds allervriendelijkst is.

Trieste of TriŽst
is wellicht niet meer de belangrijkste havenstad aan de Adriatische Zee, maar het heeft wel een belangrijke handel met Oostenrijk en het voormalige JoegoslaviŽ
Het was een van de belangrijkste Europese havensteden tijdens het Oostenrijks-Hongaarse rijk onder Karel van Habsburg die het in 1719 tot vrijhaven verklaarde. In 1918 trokken Italiaanse troepen de stad binnen en Trieste, dat zowel door ItaliŽ als JoegoslaviŽ werd opgeŽist, stond na de Tweede Wereldoorlog tot 1954 onder bestuur van de VN. In dat jaar werd het Italiaans als gevolg van een referendum en sinds 1963 geniet de stad een bijzondere autonome status. Trieste is bekend vanwege de brede autowegen, de Romeinse monumenten, de San Giusto-kathedraal, de Piazza dell'Unita en de talrijke getuigenissen van het bouwkundige eclecticisme van het fin≠de-siŤcle die men er aantreft. Het Museo di Storia e d'Arte, dat naast de archeologische verzameling nog 274 tekeningen van Giovan≠ni Battista Tiepolo bevat, grenst aan de gesteentetuin waarin zich het grafmonument bevindt van de beroemde oudheidkundige Johann Joachim Winckelmann, die in 1768 in Trieste werd vermoord.

Miramare
, niet ver van Trieste,  
werd in 1860 gebouwd voor aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk en is een fraai voorbeeld van een vorstelijk verblijf uit het fin-de-siŤcle. Nog wat verder van de stad verwijderd bevindt zich de verbazingwekkende Grotta Gigante, een enorme natuurlijke grot met een hoogte van 136 m.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets