REGIO EMILIA-ROMAGNA: in de uitgestrekte driehoek die zich uitstrekt tussen de Adriatische kust, de Povlakte in het noorden en de Apennijnen in het zuiden, heeft de laagvlakte van Emilia-Romagna zich kunnen ontwikkelen tot een welvarend landbouwgebied. ** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Bobbio Bologna Carpi
Cattolica Faenza Ferrara
Fidenza Forlž Modena
Parma Piacenza Ravenna
Reggio
nell'Emilia
Rimini Romagna
Internet.regio
.E. R.
Dwergstaat
San Marino
48 uur in
Bologna
    


Uw accommodatie kunt U er goed boeken via Hotels/Emilia-Romagna.
 
Er zijn 580 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in de populairste steden: Bologna  -  Rimini  -  Piacenza  -  Parma  -  Ravenna  -  Ferrara  -  Modena  -  Reggio nell'Emilia  -  Riccione  -  Forlž  -  Castel Maggiore  -  Cesena
Hotels op / nabij luchthaven: Federico Fellini (RMI)   -  Forlž Airport (FRL)  -  Guglielmo Marconi (BLQ)  -  Giuseppe Verdi (PMF)

Kaartje van Emilia-RomagnaEmilia Romagna
, de meest gastronomische regione.
In de uitgestrekte driehoek die zich uitstrekt tussen de Adriatische kust, de Povlakte in het noorden en de Apennijnen in het zuiden, heeft de laagvlakte van Emilia-Romagna zich kunnen ontwikkelen tot een welvarend landbouwgebied. De industrie is er vaak gelieerd aan de levensmiddelen productie, maar beslaat ook tal van andere gebieden. 

Zo staan  in Modena de beroemde Ferrari- en Maseratifabrieken.  
De stranden die grote menigten vakantiegangers naar de kust lokken, resulteren in een bloeiend badplaatstoerisme waaraan de talrijke kunststeden in het gewest nog een culturele attractie toevoegen.
Emilia-Romagna is trots op de terechte erkenning de belangrijkste gastronomische regione van ItaliŽ te zijn. De ham uit Parma, de lasagna's, tortellini en tagliatelle 'a la Bolognese', evenals de parmezaanse kaas, zijn verantwoordelijk voor de reputatie van de Italiaanse keuken en de regionale wijnen, lambrusco, trebbiano, malvasia..., zijn waardige begeleiders.

Bologna, culturele tradities en gastronomie 
De hoofdstad van Emilia≠Romagna is beroemd vanwege de kilometerslange straten met arcaden, de traditioneel vooruitstrevende ideeŽn van de inwoners en de universiteit die, gesticht in 425, de oudste van Europa zou zijn. Het onderwijs, dat aanvankelijk beperkt bleef tot het Romeinse recht, richtte zich op de geneeskunst en vanaf de 14de eeuw beoefende men er sectie tijdens de colleges anatomie. Van oudsher werden vrouwen er toegelaten als docent en men vertelt dat de zeer schone Novella d'Andrea zich achter een gordijn verschool om haar leergierige toehoorders niet af te leiden... wat aangeeft dat het liberalisme toch zijn grenzen kende!

Het historische stadscentrum wordt gevormd door de Piazza Maggiore,  
dat wordt gedomineerd door de indrukwekkende San Petronio, waarvan de bas-reliŽfs in het portaal werden vervaardigd door Jacopo della Quercia. Eveneens beroemd is de Neptunusfontein van Giambologna.

De talrijke Bolognese kerken  
betwisten elkaar de aandacht van de bezoeker: het fraaie geheel van de San Stefano; de San Francesco en San Domenico, beroemd om de graftomben; de Sant a Maria della Vita waarin men de prachtige terracotta beeldengroep van Niccolo dell'Arco kan bewonderen die de 'bewening van Christus' voorstelt.

De straatjes achter de kathedraal hebben  
met de zuilengalerijen hun middeleeuws karakter behouden en aan de Via Galliera volgen de paleizen elkaar sierlijk op. Maar een gunstige geografische ligging en de dynamiek van de inwoners hebben van Bologna een moderne stad gemaakt, waar verleden en heden harmonieus in evenwicht zijn.

Rimini
  
De haven ervan is in grootte inmiddels de derde aan de Adriatische Zee en de stad is een belangrijk industriecentrum. Hoewel de golven niet meer de naam van Malatesta fluisteren wanneer ze op het strand sterven, bewaart de tempel die door Sigismondo I werd opgericht ter ere van zijn vierde vrouw Isotta, nog steeds de herinnering aan dit machtige geslacht.Ravenna
  
was de hoofdstad van het Westromeinse Rijk vanaf 402 tot 476, toen het de residentie werd van de gotische koningen Odoaker en vervolgens Theodorik, die de stad verfraaiden. Ze werd vervolgens in 540 veroverd door Byzantium. Sinds er in 1950 aardolie en aardgas in de omgeving werd aangetroffen, biedt de stad onderdak aan het grootste petrochemische complex van ItaliŽ. Ravenna bezit bijzondere mozaÔeken. Die van de graftombe van Galla Placidia, San Vitale en San Apollinare Nuovo tonen nog alle Byzantijnse pracht en plechtigheid. Dat geldt ook voor de symbolische en mystieke decoratie van de S. Apollinare in Classe, die in het halfdonker van de kerk baden in licht en kleur.

Ferrara  

Ligt in de omgeving van de Po, waaraan het zijn glorie en tegenspoed dankt, herinnert de stad van de vorsten van Este zich vol trots dat ze in de 16de eeuw binnen haar muren een schitterend en verfijnd hof bezat, waar de kunsten bloeiden. Net als het beroemde Palazzo dei Diamanti is Ferrara vol scherpe kanten en hoeken. Het strenge Castello Estense en de vreemde hardheid van de schilderijen van Cosimo Tura in de kathedraal contrasteren schril met het huidige, bedrijvige en geÔndustrialiseerde Ferrara.

Parma
  
bezit een verleidelijke zachtheid, die met name van oudsher de Fransen aantrekt. Na het geslacht Farnese maakte dat van Bourbon het in de 18de eeuw tot een belangrijk artistiek centrum en de voormalige keizerin Marie≠Louise regeerde er vanaf 1815. Met Correggio en Parmigianino bloeide er een schitterende schilderschool, die zich onderscheidde door een sensueel maniŽrisme dat men zelfs in religieuze taferelen terugvindt. De monumenten van Parma, de dom, S. Giovanni Evangelista, Madonna della Steccata, bevatten, evenals de pinacotheek, indrukwekkende getuigenissen van deze geraffineerde kunst.
Parma houdt een mooie plaats in de harten van gastronomen,  
maar de geboortegrond van Verdi en Toscanini is ook beroemd door de hoge eisen die het publiek er op muzikaal gebied stelt en een optreden in het Teatro Regio is voor musici dan ook vaak een geduchte beproeving.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets