REGIO BASILICATA, is een stille en eenzame regio. Bezoekers verdwalen hoogst zelden in het zon doorgloeide, ontoegankelijke, maar fascinerende gebied tussen hak en zool van de Italiaanse laars. 
** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ  Naar uw accommodatie!
 
Steden  
Matera Melfi
Metaponte Lavello
Pisticci Potenza
Venosa Lucania
Sassi Internet
Culinaria Basilicata: peperoncini, mozarella, ricotta, honing, Lucanica of varkensworstje  

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij
Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

    
 

Basilicata is een stille en eenzame regio.  
Bezoekers verdwalen hoogst zelden in het zon doorgloeide, ontoegankelijke, maar fascinerende gebied tussen hak en zool van de Italiaanse laars. Nog zeldzamer zijn bezoekers die vanwege de keuken het gebied bezoeken, hoewel Basilicata beslist een paar specialiteiten te bieden heeft. Al in de Oudheid, toen de streek nog Lucania heette, prezen Romeinse schrijvers als Cicero, Martialis en Horatius de plaatselijke worstsoorten en fijnproever Apicius leverde zelfs de eerste beschrijving van de lucania, een lekker, vers varkensworstje dat de Lucanische slaven op de tafel van hun Romeinse heren plachten te zetten. Nu nog speelt varkensvlees een belangrijke rol in de keuken van Basilicata.

Kaart regio BasilicataBijna iedere familie fokt haar eigen varkens en de slacht is een groot feest.   
Wanneer het vlees niet tot de traditionele worstsoorten als luciana, pezzenta en cotechinata wordt verwerkt, wordt het aan een spies geroosterd - een bereidingswijze die ook bij voorkeur voor schapen- en lamsvlees wordt gebruikt. Een andere zuil van de regionale keuken is de pasta. Zelfgemaakte pasta bestaat hier -net als in de zuidelijke buurgebieden- uit harde tarwe en water. Het eenvoudige, maar gezonde gerecht wordt door lekkere sauzen en ragouts een geweldige culinaire belevenis. Op feestdagen geurt het in de keuken naar de ragu della mamma, een geheim recept, waarvan we slechts weten dat het van stevige stukken vlees gemaakt wordt.

De markantste kenmerken van Basilicata zijn echter de peperoncini.  
Dit knalrode, holle en scherpe gewas wordt in bijna alle gerechten gebruikt. In mooie vlechten worden ze op de markt aangeboden en ook de milde varianten, de paprika's, gelden in dit gebied al eeuwen als gezond voedingsmiddel. Varkensvlees, worst, pasta en pepers - dat klinkt naar een voedzame keuken, niet als een geŽigend terrein voor desserts. Het tegendeel is echter waar: in Basilicata wordt een maaltijd afgesloten met pittige kaas, bijvoorbeeld een provolone die boven de kachel is gerijpt, of met zoetigheid, gebakken met veel honing.
Na een overvloedig Lucanisch feestmaal wordt er graag op een beproefd middel voor de spijsvertering teruggegrepen, de bitter amaro lucano, ook nu nog in heel ItaliŽ gewaardeerd.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!