AOSTA in Valle d'Aosta - Aan de ingang in het oosten vinden we de Romeinse brug en de indrukwekkende Boog van Augustus; naar overzicht regio Valle d'Aost. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
Aosta, Augusta Praetoria: een Romeinse stad - voor de ligging  zie het kaartje,- is de hoofdstad van de regio Valle d'Aosta. 
Ligt middenin de vlakke bergkom, op een hoogte van 583 m, daar waar de Dora Baltea en de bergstroom Buthier samenstromen; boven de stad rijst de berg Emilius, 3559 m omhoog. De stad is omgeven door 4 gehuchten: Arpuifies, Excenee, Porossan en Signayes. De dalen van Cogne en de Grote St.Bernard komen in de stad uit, samen met de belangrijkste verbindingswegen van de Kleine en de Grote St.-Bernard die naar Frankrijk en Zwitserland voeren. De Romeinen hadden reeds het strategisch belang daarvan ingezien toen ze Augusta Praetoria stichtten; maar nog eerder, 5.000 jaar geleden, hadden groepen landbouwers behorende tot een megalithische beschaving, zich in het gebied gevestigd, en wel in Saint-Martin-de-Corlťans, een westelijke buitenwijk van Aosta. Het belangrijke cultusgebied dat hier aan het licht gekomen is, heeft mensvormige beelden en grote graven van platen steen op een platform te voorschijn gebracht. 

Aosta, Boog van AugustusBijzonder belangrijk zijn de Romeinse resten van de stad, te beginnen met het oude stadsplan van de historische kern,
perfect bewaard gebleven en omgeven door een muur, 754 x 572 m, die de Porta Praetoria, het theater, het forum, het cryptoporticum, de thermen, het amfitheater, stukken van de muur met de toren Pailleron bevatten.
De middeleeuwen hebben er de kerk van Sant'Orso nagelaten met de prachtige kloostergang en de verfijnde klokkentoren en de kathedraal, twee monumenten rijk aan kunstwerken, waaronder de zeldzame Ottoonse fresco's, elfde eeuw, het Bisschoppelijk Paleis, de kerk van San Lorenzo, de toren van de Melaatsen, de tour Fromage, de torens van Bramafan, van de heren van de Porta di Sant  Orso, van de Balivi en de Tourneuve, de kerk van Santo Stefano, het paleis Roncas met renaissance-invloeden, de kazerne Challand, met daarin het archeologisch museum, en het neoklassieke gemeentehuis. Aosta.

De kleine Alpen-hoofdstad,
strekt zich uit van de afrit Aosta est van de autostrada Turijn-Ivrea-Morgex tot de tweesprong van Cogne op de strada statale 26. 
De eerste plaats die we tegenkomen als we uit het oosten komen is Quart, aangekondigd door het twaalfde-eeuwse, maar meermaals verbouwde kasteel.

Dan komt Saint-Christopie, dat in de middeleeuwen aan de heren van Quart behoorde;
het bezit een parochiekerk met een hoge Romaanse klokkentoren en het kasteel van de Passerin d'EntrŤves, een wit vierkant gebouw, met hoektorentjes, gebouwd rond de oorspronkelijke toren. 

Op de helling aan de overzijde van de Dora ligt Brissogne
te herkennen aan de ronde toren met kantelen, overblijfsel van een middeleeuws kasteel. 
Voorbij stijgen we langs Charvensod naar Pila (1790 m), een paradijs voor skiŽrs met moderne hotelaccommodatie. Zomers kunnen er in de kom van Pila talrijke excursies gemaakt worden.
 
In Gressan staat de misschien mooiste klokkentoren van het Dal,
namelijk die van de kerk La Madeleine die herinneringen oproept aan de Sant'Orso van Aosta. Eveneens interessant is de Torre dei Poveri en de torre della Planta. 

Daarna komt het dorp Jovencan, dat reeds ten tijde van de verovering door de Romeinen bestond; in de middeleeuwen was het leengoed van de heren die hun naam aan het dorp gaven. De parochiekerk werd voor de elfde eeuw gesticht, maar in de vorige eeuw verbouwd. 

Aymavilles, ook al bekend in de Romeinse tijd,
was een leengoed van het huis Chaflant van Fťnis. Belangrijk het kasteel dat nog maar weinig bewaard heeft van zijn oorspronkelijk uiterlijk daar het in de achttiende eeuw tot een grandioze residentie omgebouwd is. 

Terug op de hoofdweg bezoeken we Sarre,
van het voor Romeinse Sarra wat 'ingeklemd tussen de bergen' betekent. Het behoorde aan de heren van Sarre, vervolgens aan de Kroon die het als leengoed aan verschillende huizen gaf. Nu is Sarre bekend om het kasteel, in de dertiende eeuw door Ugo di Bard gebouwd, dat beheerst wordt door een massieve vierkanten de achttiende eeuw gerestaureerde toren. Nadat koning Victor Emanuel II het in 1869 aangekocht had, werd het een jachtslot; de salon binnen is met honderden jachttrofeeŽn.Autonome Regio Valle d'Aosta
Afdeling Toerisme - Piazza Narbonne 3 - I 11100 Aosta It.  -  E-mail: uit-aosta@regione.vda.it   -  E-mail adres voor Toeristengidsen Organisatie is: gema@galactica.it   

Toeristenbureau
Piazza Chanoux, 8 - Aosta Tel.: +340165.236.627 - Fax +34.0165.346.57
* Een prima kaart met zeer veel gegevens in het Nederlands is  Toeristische kaart, Wegenkaart 1:115.000, Vall d'Aosta.
* Een tweede voortreffelijke kaart is  Monument Guide Aosta 1:4000. Vijf en twintig monumenten vaak met een afbeelding worden uitvoerig besproken. Eng.
* On the summit of Memory, history, castles of Vall d'Aosta   staan alle kerken, kastelen, archeologische plaatsen en torens van de streek met dagtochten aangegeven.
 

Courmayeur A.P.T. Monte Bianco
Gran san bernardo A.P.T. van Gran San Bernardo
- Italian railways Timetable of italian trains
- International train timetablei  Central Europe in English and German
- Italian postal codes (zip)   Postcodes
- Weather forcast for the LiguriŽ region, Italy and the world    Weer - Italian main Chat websites  Als wilt chatten
- Touring Club Italiano   De Italiaanse "ANWB"      
- Vagabondo.net   Eng. en Ital. .Heeft een groot aantal interessante sites per land verzameld.
- Eurometeo - il tempo in Italia e in Europa   Ook een weer site
- Camping.it/  Campings in ItaliŽ.

** Uw accommodatie
 in Aosta kunt U goed boeken via Hotels/Aosta.  Er zijn 16 hotels/appartementen online boekbaar.
 Hotels nabij: OriŽntatiepunt: Cable Car Pila  -  Luchthaven:  Caselle Sandro Pertini Airport (TRN) 65.1 km
 Hotels in de populairste steden rondom Aosta: Gressan 3.3 km  -  Pila 5.7 km  -  Saint-Pierre 7.3 km  -  e.a.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets