ABRUZZI, in het centrale deel bevindt zich het nationale park van de Abruzzen, waar beukenbossen bewaard zijn gebleven. Het grootste deel van de Abruzzen is vrijwel ontbost; gelegen in de regio Abruzzo.  Maak uw keuze.  Naar uw accommodatie!

 
De Abruzzen Geschiedenis
Nat. park L'Aquila
Pescara Chieti
Culinaria Toeristenbureaus
Accommodatie Brochures
Stedenlijst.  

De Abruzzen 

    

In hoofdzaak bestaande uit mesozoÔsche kalkgesteenten, geplooid en verbroken tijdens het Tertiair, vertonen twee hoofdketens: een oostelijke keten die door de Pescara wordt verdeeld in twee massieven: Gran Sasso díItalia, met als hoogste punt de Corno Grande, en La Majella, met de Monte Amaro, en een westelijke keten die in de Monte Velino  zijn hoogste punt bereikt.
Talrijke dwarsdalen doorsnijden het verkarste hoogland; bijzonder imposant is het dal van de Sagittario.
In het centrale deel bevindt zich het nationale park van de Abruzzen, waar beukenbossen bewaard zijn gebleven. Het grootste deel van de Abruzzen is vrijwel ontbost. De bruine beer en de wolf komen nog voor.
Het klimaat is ruw. Op de hellingen liggen bergweiden, waar veeteelt en kaasbereiding, scamorza, plaatsvinden. In de dalen en in het bekken van het drooggelegde Lago Fucino vindt landbouw plaats, o.m. teelt van druiven, olijven, vijgen en citroenen. Hier en in de kuststreek liggen de grotere steden, waar de weinige industrie geconcentreerd is. De bevolking vindt in toenemende mate een inkomen in het winter- en zomertoerisme.

Geschiedenis    
In de voor-Romeinse tijd werd het gebied bewoond door de Marsi en de Samnieten, daarna kwam het onder Romeinse heerschappij. In de 12de eeuw ging het deel uitmaken van het koninkrijk SiciliŽ; m.n. onder de Hohenstaufen werd het ontsloten. De Abruzzen deelden voorts de politieke ontwikkeling van het koninkrijk Napels en de beide SiciliŽn.

Nationale park van Abruzzo    
In het jaar 1923 werd het  park bij wet vastgelegd. Ten gevolge van verschillede uitbreidingen telt het park tegenwoordig 44.000 hectare. Maar liefst 22 steden, die liggen in de provincies LíAquila, Frosinone en Isernia, behoren tot het park. De talrijke dalen en drie bergmassieven met hoogtes van meer dan tweeduizend meter, Monte Petroso 2.249 meter, Monte Marsicano 2.245 meter, Monte Greco 2.285 meter en Monte Meta 2.242 meter,  werden in het verleden gevormd door gletsjers en karstprocessen. De hooggelegen rivier de Sangro ontspringt hier en baant zich vervolgens een weg door heel het beschermde gebied. Andere rivieren die door het park stromen zijn de Melfa, de Giovenco en de Volturno. In het park en zijn omgeving treffen we verschillende natuurlijke meren aan zoals Vivomeer, het Pantaniello-meer en het Scannomeer. Daarnaast zijn er nog de stuwmeren van Barrea en van de Montagna Spaccata.
In 1980 startte het Onafhankelijk Bestuur van het ďNationale park van AbruzzoĒ, dat belast is met het beheer van het park, met een zoneringsproject waarbij het hele terrein in zones werd onderverdeeld.  
Voor gebieden die volledige bescherming genieten, gelden zeer strenge beperkingen, maar in de andere zones zijn de regels waaraan de toerist zich dient te houden, soepeler. Op dit moment is het park in vier zones onderverdeeld: een reservaat met volledige bescherming, een algemeen reservaat, een beschermde zone en een ontwikkelingszone. In bijna elke stad zijn een centrum voor reisinformatie en streekkantoren te vinden. Ook is er een centrum voor ecologisch onderzoek in de Apennijnen. Hier worden de zeldzaamste diersoorten bestudeerd. In het park leven beren, gemzen, wolven, herten en reeŽn.
Het symbool van het park is de Marsicaanse bruine beer die tot voor kort een met uitsterven bedreigde diersoort was.  
Op dit moment lijkt het erop dat het gevaar bezworen is dankzij de beschermingsmaatregelen van het Bestuur. In het park en de nabijgelegen bergen leven ongeveer tachtig bruine beren.
Het Bestuur van het Nationale park van Abruzzo heeft ook initiatieven genomen voor andere terreinen. Een voorbeeld hiervan is de Actie Gemzen. Dankzij deze actie is deze herbivoor weer terug op de Majella en de Gran Sasso.
In het park leven ongeveer veertig wolven.  
Dankzij de San Francesco-actie (welke met hulp van het Wereldnatuurfonds twintig jaar geleden werd gestart) werd een informatiecentrum geopend en kwam er een speciaal gebied voor de fauna.
Naast de hiervoor al genoemde zoogdieren, leven er nog ongeveer veertig andere soorten in het beschermde gebied waaronder de wilde kat, de marter, de otter, de das, de poolkat, het wilde zwijn, de eekhoorn en de eetbare slaapmuis.
In het park zijn ongeveer driehonderd vogelsoorten aanwezig.  
Tot de in het park levende roofvogels behoren de steenarend, de slechtvalk en de havik. Nachtvogels die in het park leven zijn onder andere de bosuil, de steenuil, en de oehoe. Andere vogels zoals de lijster, de kortsnavelboomkruiper, glanskopmees en de zeldzame witrugspecht bouwen hun nesten in de bossen. Hoger in de bergen treffen we de sneeuwvink, de alpenheggemus en de steenpatrijs aan. In de nattere delen van het park kunnen we wilde eend, de fuut en de blauwe reiger zien.
Ongeveer dertig soorten amfibieŽn en reptielen leven in het park van Abruzzo waaronder de spitssnuitadder, de gevlekte salamander en de brilsalamander. In de meren en beekjes zwemt de forel.  
In de door rivieren ingekerfde dalen  kunnen we genieten van een rijke oevervegetatie bestaande uit populieren, wilgen en elzen. Hogerop treffen we de typische soorten van de bossen van de Apennijnen aan met als belangrijkste soort de beuk. Andere soorten zijn de esdoorn, laburnum, hazelnoot, wilde appel, wilde peer, wilde kers en, wat minder vaak, de hulst.  Pijnbossen van zwarte dennen zijn te zien bij de Villetta Barrea en de Camosciara.
In de lente en zomer gaat het park gehuld in een kleurenpracht als de gentianen, gentianelaís, viooltjes, pioenrozen, vergeet-mij-nietjes, akelei en irissen bloeien. Trots van het park is echter de ďKleine schoen van VenusĒ of de ďSlof van onze dameĒ, de grootste, in het wild groeiende Italiaanse orchidee.
Het park kan in het hele jaar door bezocht worden. Ook zijn er rondleidingen langs natuurlijke paden.

Chieti, Abruzzen, Kathedraal / S. GiustinoChieti    
Is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, regione Abruzzo, in het dal van de Pescara.
Het is een agrarisch handelscentrum, tafeldruiven en eenhandelscentrum van traditioneel handwerk zoals ijzersmeedwerk, keramiek en kant.
In Chieti is het rectoraat gevestigd van de streekuniversiteit Gabriele DíAnnunzio, andere vestigingen zijn er in Pescara en Teramo.
Van de musea is het belangrijkst het Museo nazionale di antichitŗ degli Abruzzi e Molise met de in 1935 ontdekte Strijder van Capestrano, 6de eeuw v.C..
Er zijn ruÔnes van drie kleine Romeinse tempels. In de 19de-eeuwse dom herinneren alleen het grondplan en de crypte aan de 11de-eeuwse oorsprong. Klokkentoren uit de 13de eeuw.
Chieti werd in de 1ste eeuw n.C. een Romeins municipium met de naam Teatium Marrucinorum. Hieraan ontleende de in 1524 gestichte orde der theatijnen haar naam.    Toeristenbureaus    
L'AQUILA

1. AMM.NE PROV. SETTORE TURISMO  -  P.ZZA S. MARIA DI COLLEMAGGIO,4 - CAP 67100  -  Tel 0862.2991 - FAX: 0862.420643
2. I.A.T. (Ufficio Informazioni e di Accoglienza Turistica)  -  VIA XX SETTEMBRE,8 - CAP 67100
Tel 0862.22306 - FAX: 0862.27486  -  E-MAIL: iat.aquila@abruzzoturismo.it
3. I.A.T. (Ufficio Informazioni e di Accoglienza Turistica)  -  P.ZZA S.MARIA DI PAGANICA,5 - CAP 67100  -  Tel 0862.410808 - FAX: 0862.65442  -  E-MAIL: presidio.aquila@abruzzoturismo.it

Brochures    
* Brochure Abruzzo, a great park heeft een goed kaartje van d Abruzzu, de groenste regio van geheel Europa. Er zijn drie nationale parken. Die maken 33 % van de totale oppervlakte van de regio uit.
* Abruzzo, the guide to its unknown wonders, geeft veel kaartjes voor wandeltochten, met beschrijving.
* Abruzzo, the guide to equesttrian trekking, geeft de mogelijkheden om de Abruzzo te paard te verkennen.
* Met Abruzzo, guida mountain biking, kunt u de Abruzzo per mountain bike doortrekken.
* Langlaufend is dat ook mogelijk met de Abruzzo, the guide to cross-country skiing.
* In Abruzzo, tutta la tua natura, Alberghi en Campeggi d'Abruzzo kunt u uw overnachtings stek prima vinden.

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Abruzzo.  Er zijn 82 hotels/appart. online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de hotels via Google Earth bekijken!
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ