RETHYMNO, is de kleinste van de drie historische steden. Doordat het geen last gehad heeft van aardbevingen zijn historische gebouwen beter bewaard gebleven.
Zie ook provincie Rethymno.
Naar regio Kreta. Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 
 
    
Straatje in RethimnoWe zien er minaretten, Turkse huizen, Oriëntaalse en Venetiaanse gebouwen. Er zijn veel nauwe straten met hoge huizen. Talrijke balkons hebben mooi Venetiaans smeed- of Turks houtsnijwerk. Let ook op het smeedwerk van de deuren. Het heeft een mooi strand met geel grijs en fijn zand. Er is een haven voor grote vaartuigen en een vissershaven. In de oudheid heeft het nooit politieke of economische macht gehad. De Venetianen hebben in de 13e eeuw de eerste muur om de stad gebouwd.  Eind 15e en begin 16e eeuw is er een vesting gebouwd. In de zelfde tijd is de Loggia en de Arimondi fontein in het Venetiaanse deel van de stad gebouwd. Ook kwamen er drie kerken tot stand. In 1646 is de stad ingenomen door de Turken. 

Stadswandeling
  
Met de stadswandeling zou men kunnen beginnen bij de Megali Poort uit de 16e eeuw. Via de Odos Konstantinoupoleos komt men op het Petichakiplein. Men komt langs de San Francesco. Uit de straat komend ligt links de Neratzesmoskee. In de zuidwest hoek van het Petichaplein ligt de Arimondi fontein. Via Odos Chantoudidi en Odos Chimares komt men bij het fort. Er tegen over ligt de oude gevangenis. Terug gaan naar het plein wordt aanbevolen en dan via de Odos Paleolochou naar de Venetiaanse haven. Men komt dan nog langs de Loggia. In de haven kan men goed eten. Zet uw wandeling eerst even in het kaartje uit! 
  
De Fortezza, het Venetiaanse fort. Tegen over 4  
In deze burcht konden de burgers vluchten in tijden van nood. Er staan drie bastions op de zuidelijke  muren en een op de oostzijde. Bezocht kunnen nog worden: waterreservoirs, Turkse moskee, Venetiaans kerkje, wapen- en kruitopslag gebouwen. Vanaf de hoge muren heeft men een mooi zicht op stad en zee. Open dagelijks van 8.00-18.00 uur.
   
Venetiaanse woonhuizen  
In de Arkadiou straat 154staat het grootste herenhuis. In Vernardou straat 30 staat het beste gebouw van de oude stad.

De Veli Pasha Moskee  
Ligt zuidelijk in de stad. Zou gebouwd zijn op fundamenten van een katholieke kerk, maakte deel uit van een Turks klooster.

Stadsplattegrond.  
1.    Vuurtoren.
2.    Venetiaanse haven. Bontgekleurde huisjes met smeedijzer balkons en houten luiken
3.    Douane.
4.    Archeologisch museum. Gehuisvest in de  voormalige gevangenis bij de Fortezza. We zien er: voorwerpen uit het stenen tijdperk, verzameling Egyptische kunst, stenen stempels en lantarens stammen uit de Griekse en Romeinse tijd. Geopend: dinsdag - zondag van 8.30-15.00 uur..
5.    Arimondi fontein. Ligt in het hart van de stad. Turken hebben er een gewelfd dak aan toe gevoegd. Is versierd met vier Corintische zuilen en drie leeuwenkoppen waar water uitkomt.
6.    Venetiaanse Loggia. Was een ontmoetingsplaats voor de aristocratie. Politiek en zaken werden hier besproken. Turken hebben er een moskee van gemaakt.
7.    Toeristenpolitie. Open 8.00-22.00 uur. Tel. 22231.
8.    Provinciehuis.
9.    Megali Porta. De enige poort in de Venetiaanse stadsmuren die nog over is. Deze leidt naar de markt straat. Hier is vis, vlees, kaas, brood en veel fruit te koop. Ook zijn er souvenir winkeltjes, leer- en kledingzaken, boekwinkels, antiek winkeltjes, zadelmakers en metaalbewerkers, cafés
10.  Kerk en plein van de vier martelaren.
11.  Agia Varvara.
12.  Onze Lieve Vrouwe kathedraal.
13.  Nerantzesmoskee. Open van 13.00-20.00 uur. De Venetiaanse Santa Maria kerk is hier voor omgebouwd. Na het vertrek van de Turken is het weer een orthodoxe kerk geworden. Twee zijden zijn nog origineel. Er is een minaret aan toegevoegd. In 19e eeuw zijn er drie koepels aan toegevoegd. De vroegere ingang heeft een sierlijk hek en een mooie timpaan. De polygonale minaret is slank en heeft twee fraaie balkons.  Is nu conservatorium en concertzaal. Er net voor ligt de San Francesco. Heeft een rijk versierde renaissance toegangspoort. Er zijn sporen van renaissancistische, gotische en Turkse bouwstijlen te zien.
14.  Strand.
15.  Iroonplein.
16.  Busstation. Bussen naar Amari, Perama en Anoyeia.
17.  Postkantoor. Ma.-za. 7.30-14.30, zo. 7.30-14.00.
18.  VVV. Open ma.-vr. 8.00-14.30 uur. Tel. 29148.
19.  Stadhuis
20.  Telecommunicatie.
21.  Openbaar plantsoen.
22.  Ziekenhuis. Trandalidou, tel. 22261.
23.  Bank.
24.  Olympic Airway kantoor.
25.  Busstation. Bussen naar Chania en Iraklion.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
 ** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets