IRAKLION, hoofdstad van Kreta. Is de grootste stad van Kreta.
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 

    
Er is een grote haven en een vliegveld. Om het centrum van de stad liggen vestingwerken die sinds de 16e eeuw haast niet gewijzigd zijn. Ze zijn ooit aangelegd om de stad te beschermen tegen de Turken. Er buiten liggen de niet fraaie buitenwijken. De stad is in 824 door de Turken gesticht. Om de stad te verkennen kan men het beste uitgaan van enkele pleinen met de daarom heen liggende bezienswaardigheden en de daar van af gaande wegen.  

Platia Elefterias (Vrijheidsplein)  
Aan dit plein liggen het toeristen bureau  en het Archeologisch Museum.  In kiosken kan men kranten en parkeerkaarten kopen. Hierop moet men zelf de dag en het tijdstip aankruisen waarop men de auto neerzet. Op de terrassen en in de restaurants kan men tot laat eten. Op het plein staat een standbeeld van Byzantijnse keizer Fokas die Kreta op de Arabieren veroverde.
Ook de staatsman Venizelos
heeft hier een standbeeld. Het verzetsmonument herinnert aan de strijd van de Kretensers tegen de Duitsers. Platia Daskalogiannis, genoemd naar een verzetsheld uit 18e eeuw. Ligt dicht bij het Vrijheidsplein. Is hier wat rustiger en prettiger om er wat te eten.
Bij het Platia Elefterias
begint de Odos Dedalou met wat duurdere winkels. Het is een voetgangers gebied. Via deze straat komt men op.  

Platia Venizelou  
Wordt door de Morosini Fontein  ook Morosiniplein genoemd.

De Venetiaan Morosini heeft een aquaduct aan laten leggen dat water vanuit de bergen naar deze fontein bracht. Op het bassin staan leeuwenbeelden. Richting Odos 25 Avgoustou staat rechts de San Marco, een katholieke kerk uit de Venetiaanse tijd. Gaan we verder dan komen we de Loggia  tegen, waar in die tijd het stadsbestuur zetelde. Is nu stadhuis. Westelijk hiervan staat de Agios Titos  aan een plein. Deze Titus kerk was eerst een moskee en later een kerk. Hier dicht bij komen we in het El Grecopark. Men kan hier wat bijkomen!
Steekt men de Leoforos Dikeosinis over
dan komt men op de markt in de smalle Odos 1866. Tijdens de middagpauze en op woensdag middag is de markt gesloten. Als het even kan zou men de markt niet moeten missen! Via de Odos 1821 en de Odos Odigitrias
echter komen we op het   

Platia Ekaterinis  
Aan dit plein liggen drie kerken. In de Kleine Minaskerk is een mooie wand met iconen te zien. In de kathedraal van St. Minas zijn ikonen van een bekende Kretenzischer iconen schilder te zien.
Het Iconenmueum is gevestigd in de Agia Ekaterini.
Hier zijn ook wandschilderingen, manuscripten en religieuze voorwerpen te zien.
Openingstijden: maandag-zaterdag 10.00-13.00 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag ook van 16.00-18.00 uur; entree Dr. 500.  

Iraklion haven Haven, fort Koules en vestingmuur   
De Venetianen hebben de oude haven aangelegd. Het fort stamt uit 1530. Vroeger lag het op een eilandje, nu komt men er via een lange pier. Bij de ingang kan men via een helling naar boven en heeft men een mooi uitzicht over de haven. Open; ma.-za. 8.00-18.00 uur, zo. 10.00-18.00 uur.
Oostelijk hiervan ligt het Venetiaanse arsenaal,
ook Armeria genoemd. Een vijf km lange vestingmuur omgeeft nog steeds de oude stad. 
 
Archeologisch Museum   
Alleen het Nationaal Museum in Athene heeft belangrijkere kunstschatten.

Veel is tentoongesteld in vitrines. Wil men heel veel weten over alles wat tentoongesteld is dan kan men het beste een catalogus aanschaffen. Bezoekt men eerst dit museum dan kan men zich bij een bezoek aan de ruïnes enige voorstelling maken hoe het er daar oorspronkelijk uit gezien  heeft. We noemen hieronder enkele bezienswaardigheden.

Zaal 1  
Voorgeschiedenis van de Minoïsche cultuur. Vrouwelijke beeldjes en keramiek uit Neoliticum, 7000-3000 v.C.. Veel is gevonden in de Eileithuia, godin van de vruchtbaarheid, grot en in Knossos.
Uit de tijd vóór de bouw van de paleizen, 3300-2000 v.C.,
zien we behalve beeldjes en keramiek ook wapens, zegelstenen en sieraden. Keramiek is er in verschillende stijlen: met ingebrande versieringen, met geschilderde lijnen, met een lange schenktuit en met reliëf. Om reliëf te verkrijgen smeert men dunne klei op het te bakken voorwerp. Wat later komt daar nog de stijl met gekleurde spiralen bij. Zegelstenen werden gebruikt als handtekening.

Zaal 2  
Hier ziet men vondsten uit de vroege Paleis periode, 2000-1700 v.C..Kamares aardewerk met kleurige, rood, wit of zwart, decoratie. Verder ex-voto’s in de vorm van aardewerk ledematen.

Zaal 3  
Het Kamares, een grot in de buurt van Phaestos, aardewerk is prachtig. Een lemen Kamares krater zien we in vitrine 43. De discus van Phaestos met een schrift erop wat nog niet ontcijferd is staat in vitrine 41. Met zegelstenen zijn er hiërogliefen in gedrukt. Er zijn 45 verschillende tekens in gestempeld. Stempelen met matrijzen is het oudste drukprocédé van Europa. Men ziet er op o.a. vissen, rammen, kevers, een huis, schip, zon en bloem op.

Iraklion, museum stierenkop Zaal 4     
Voorwerpen uit de Late Paleis periode, 1700-1450 v.C.. Ze zijn gevonden in de paleizen van Knossos en Phaestos. Twee beeldjes van de Minoïsche slangengod staan in vitrine 50. De slang symboliseert de vruchtbaarheid. Een waardevol voorwerp is de rhyton, drinkkelk, in de vorm van een zwarte steatiten stierenkop. Steatiet of speksteen is uit talkkristallen opgebouwd, voelt vettig aan en is goed snijdbaar. De rhyton is waarschijnlijk gebruikt voor plengoffers. In vitrine 56 zien we ivoren figuren met als onderwerp van stierengevechten het zogenaamde “ springen op stieren”. Je kunt de spierbundels en de aderen op armen en benen nog zien! Aardewerk is versierd met bloem- en zeediermotieven.

Zaal 5 
Vondsten uit de Late Paleis periode, 1450-1400 v.C.. Ze zijn afkomstig uit het paleis van Knossos. In vitrine 62 staan grote stenen lampen van roodachtig marmer. Rechthoekige klei tabletten met Minoïsch schrift zien we in vitrine 69. Voor grote platte albasten vazen moet u in vitrine 66 zijn. In 70 staat een klei model van een huis: kleine ramen, binnenplaats, zuilen die naar beneden smaller worden en een dakterras.Zaal 6  
Na Paleis periode, 1400-1100 v.C.. Hoofdzakelijk grafvondsten uit de necropolissen. In 78 een helm bedekt met zwijnentanden. In 82 is zo’n helm afgebeeld op een amfora. Hier blijkt de Myceense invloed uit. Die blijkt ook uit de korte zwaarden, speerpunten, bronzen helm (85) en dolken. In 86 en volgende zien we gouden sierraden.

Zaal 7
  Late Paleis periode, 1700-1400 v.C.. Vazen met zeedieren zien we in 93. In 94 de prachtige “Oogst Vaas” uit Agia Triada. De boeren gaan in een optocht naar huis en zeggen dank voor de goede oogst. In 101 is een gouden halssnoer te zien met twee bijen. Ze zijn bezig honig op te slaan in de korf. In 96 is op een rhyton afgebeeld dat mannen een stier bij de horens vatten en er over heen duikelen. Langs de muur staan dubbele bijlen, een symbool dat in de Minoïsche kunst veel voor kwam.

Zaal 8   
In 109 is een rhyton te zien van bergkristal. Het handvat bestaat uit kralen bergkristal., even als de bronzen draad zijn ze later groen geworden.  In 110 een rhyton met zeesterren en schelpen en op de achtergrond zeewier. In 111 een rhyton in de vorm van een tempel. Wilde geiten en bergbloemen ziet u op de rhyton in 112. In 116 staat een rhyton in de vorm van een stierenkop.

Zaal 13
Zaal van de Minoïsche terracotta sarcofagen, o.a. uit Agia Triada. Er zijn sarcofagen in de vorm van een kist met deksel en in de vorm van badkuipen. In foetushouding werden de overledenen  in kleine sarcofagen gestopt. Ze zijn versierd met o.a. octopussen en bloemen. Langs de muur staan voorraadvazen, pithoi, met opschriften.
Via een trap achter in de zaal
komt men op de eerste verdieping. Er zijn drie zalen met Minoïsche fresco’s afkomstig van paleizen en villa’s. Met behulp van kleine fragmenten heeft men volledige fresco’s gemaakt. Vormen het hoogte punt van het museum!

Zaal 14  
Late paleis periode, 1700-1400. Voorstellingen zijn o.a.: de processie tussen de lelies, de blauwe hofdames, de dolfijn, gevangenschap van een stier, wilde kat, stierspringen. Het best bewaard is de bekerdrager. Deze draagt een kegelvormige rhyton en een zegel om zijn pols. In 171 staat een met fresco’s, voorstellende de dodencultus, versierde sarcofaag uit Agia Triada.
Boven aan de trap staat een houten reconstructie van het paleis van Knossos. Let op het labyrintische gangenstelsel!

Zaal 15
La Parisienne met rode lippen en zwarte krullenbol, een prachtig fresco uit  het paleis van Knossos. Miniatuurfresco: toeschouwers die vrouwen tussen de olijfbomen een rituele dans zien uitvoeren.

Zaal 16  
Kleine fresco’s: een jongen, oorspronkelijk een aap, die saffraan verzamelt in een tuin, de blauwe vogel, aanvoerder van de negers, blauwe lijster te midden van bloemen en apen in een tuin, olijfbomen in reliëf.

Openingstijden: dinsdag-zondag van 8.00-19.00 uur,
maandag van 12.00-19.00 uur. Entree: 1500 Dr..U moet extra betalen voor gebruik van video en fotograferen met flitslicht. Men kan het beste vroeg naar het museum gaan.   

Historisch Museum. Kalokerinou Str. 7 .   
Toont de Kretensische geschiedenis na de klassieke oudheid. Men ziet er: beeldhouwwerken, koperprenten, inscripties, Byzantijnse iconen, meubels, klederdracht,  houtsnijwerken en muziekinstrumenten. Verder ziet men er volkskunst en folklore. Met behulp van foto’s en documenten wordt de moderne geschiedenis getoond.
Openingstijden: maandag-zaterdag van 9.00-14.00 uur. Entree: Dr. 500.

Aanbevolen  
KRETA, geschiedenis van kunst en folklore.  TOUMBIS, Athene.
Afbeeldingen met de aanduiding Toubi's  komen uit dit boekje. Jammer dat het zo slecht gebonden is!  

AGIOS NICOLAOS  
Agios Nicolaos Ligt aan de Golf van Mirabellou.
De baai dankt zijn naam aan de vesting Mirabello. Van klein vissersdorp is het uitgegroeid tot een belangrijk toeristen centrum.
Door een bodemverschuiving
is er in de binnenstad een meer ontstaan, het zogenaamde Bodemloze Meer. Akti Koundourou is de drukke zeeboulevard.
Er is een Archeologisch Museum, openingstijden dinsdag - zondag van 8.30-15.00 uur  en een Folkloristisch Museum.

DIKTIGROT  
Bussen voor deze grot stoppen in het dorp Tzermiado
,
centrum van de Lasthivlakte.  Vanuit Iraklion gaat men ri. Agios Nikolaos. 2.5 km vóór Malia gaat men RA. Kan ook eerder, zie kaartje.  De grot ligt achter het dorp Psichro. De tocht naar de grot duurt ongeveer 20 minuten en gaat bergopwaarts. In de grot gaat een steil pad, met een leuning aan een kant, naar beneden. Na een aantal meters wordt het vrij donker maar je zaklamp brengt hier uitkomst. Op 70 m diepte bereikt men de bodem. Er zijn veel archeologische vondsten gedaan.  

LASITHIVLAKTE  
Ligt 800 m hoog. Is ingesloten door het Diktigebergte.
Is 10 bij 8 km groot met aan de rand dorpen. Regen en smeltwater zakt langzaam in de kalkbodem. Vroeger stond het hier vol met molens bespannen door witte zeilen. Hiermee werd water opgepompt. Nu doen dieselpompen dat. Men teelt er appels, peren, aardappels, graan en groenten.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets