KÉRKYRA en de IONISCHE EILANDEN, Naar stedenlijst Griekenland. Maak uw keuze


    
Wanneer men vanaf de droge, rotsachtige Peloponnesos de Ionische Eilanden nadert die verspreid voor de Griekse westkust liggen, worden de ogen verfrist door de verschillende gradaties groen die op een zacht, gematigd klimaat duiden.
Sommige landschappen met beschermde baaien,
zoals die van het kloostereiland Vlacherna, dicht bij Kérkyra, rivaliseren hier in schoonheid met die van de Noorditaliaanse meren. Het hele gebied, dat eeuwenlang werd beďnvloed door de Venetiaanse aanwezigheid, vormt trouwens een soort overgang tussen Italië en Griekenland. Het Italiaanse karakter is vooral zichtbaar op kunstgebied.

In de architectuur ontwaart men   
het in de indeling van de Romaanse basilieken, de plafonds met vergulde vakken of beschilderd met grote fresco's, de Venetiaanse klokketorens, de heldere en vrolijk getinte pleisterkalk (vaak geel of lichtroze) van de huizen, en de galerijen van de stedelijke voorgevels die aan die van Bologna herinneren.
In de 18de eeuw brak de Ionische schilderkunst
zelfs geheel met de Byzantijnse traditie en keerde zich, onder invloed van gevluchte Kretenzische kunstenaars, tot de Italiaanse barok.

Griekenland, waar de fabelachtige legenden vermengd   
zijn met de geschiedenis, blijft echter volledig aanwezig op deze eilanden, waartoe ook Itháki behoort, het veronderstelde geboorteeiland van Odysseus.
Op Kefallinia en Leukás
heeft men trouwens belangrijke resten aangetroffen van Myceense bewoning tijdens de Trojaanse oorlog.
Op Kérkyra kan men
in het archeologische museum archaďsche, monumentale beeldhouwkunst bewonderen, namelijk het enorme Gorgofronton (17 m breed) van de Artemistempel (begin 6de eeuw v.C.).

Uit de Engelse bezetting (1816-1864) dateert   
het koninklijk paleis van Maltezer kalksteen, het irrigatiesysteem van KérkYra en het nog immer populaire cricket, of togame (een verbastering van 'the game').
De invloed van Frankrijk,
dat het eiland van 1807-1815 beheerste, vindt men terug in de Napoleontische arcaden. Ze bieden ruimte aan de zeer drukke cafés aan de westelijke rand van de Platéia.

Het eiland Kérkyra (of Corfu)   
biedt een grote diversiteit aan panorama's, landschappen, parken en betoverende kreken, zoals in het weelderige park van de villa Mon Repos, de zomerresidentie van de Helleense koningen, en het terras van het extravagante paleis het Achilleion, dat werd gebouwd voor de Oostenrijkse keizerin Elifabeth (Sissi) en een schitterend uitzicht biedt over Kérkyra en de top van de Pantocrator (906 m). Vanaf deze laatste overziet men het gehele eiland, de kust van Epiros en die van Albanië, alsmede het strand waar de ontmoeting plaatsvond tussen Odysseus en Nausicaä...

Op Leukás kan men wegdromen   
voor de witte rots (72 m) bij de Apollotempel, waar de dichteres Sappho zelfmoord pleegde door 'katapontismos' of 'duik in zee' als remedie tegen liefdesverdriet.

Op Kefallinia woonde Lord Byron.   
Het eiland werd verwoest door de verschrikkelijke aardbeving van 1953. Het museum, dat vazen en sieraden bevatte afkomstig uit Myceense graven die dateren uit de periode van de Trojaanse oorlog, werd vernietigd. Maar de liefhebbers van natuurlijke curiositeiten zullen in het noorden een bezoek brengen aan het schiereiland Argostoli. Dankzij een bijzondere situering van de rotsen worden daar twee molens in beweging gehouden door het zeewater.

ltháki
is als het veronderstelde geboorte-eiland   
van Odysseus een bezoek waard. Zákinthos was voor de Venetianen de 'Bloem van de Levant', maar de toenmalige schitterende literaire en muzikale ontmoetingsplaats is inmiddels ingedommeld. Daar zag de eerste dichter van het moderne Griekenland het levenslicht, Dionysios Solomós, de schrijver van het Griekse volkslied!   

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets