HOSIOS LOUKAS, is een prachtig Byzantijns klooster.

Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 

Booking.com
Route er naar toe
.
Vanuit de camping in Delphi gaat men richting Arahova, een 900 m hoog gelegen bergdorp. Hier kan men handgeweven kleden kopen met Griekse dessins. Het dorp is verder bekend om zijn rode wijn  en kaas.
Voordat men Arahova bereikt
kan men links afslaand ri Lilea naar de Korykische Grot. Na het dorp Kalivia gaat men linksaf. In de oudheid was de grot gewijd aan de herdersgod Pan en de Nimfen. In de omgeving vierden Bacchanten hun feesten. De door de Parnassos beheerste grot ligt op 1400 m..
Na Arahova gaat men ri. Levadia
en na 12 km ri. Distomo en hier LA ri. Osios Loukas. Eerst kan men in Distomo LA omhoog rijden naar het mausoleum ter nagedachtenis van de in 1944 door de Duitsers omgebrachte bevolking van dit dorp.

Het klooster Hosios Loukas ,   
is een prachtig Byzantijns klooster. Het ligt na het dorp Stiris in een gebied met veel amandelbomen. De kerk is gewijd aan de Zalige (Hosios) Loukas, een kluizenaar geboren in 896 in Kastri, nu Delphi. Hij was bekend om zijn voorspellingen en om de wonderen die hij verrichtte. Zo voorspelde hij bijv. de herovering van Kreta op de Saracenen, iets wat twintig jaar later ook gebeurde. Na zijn dood is men in 935 begonnen met de bouw van het klooster. De grote achthoekige kerk is aan hem gewijd.
In de crypte is zijn graf.
Zijn stoffelijke resten zijn in 1200 naar Rome gebracht. Als u rechts van de kerk onder de grote luchtbogen door gaat komt u langs de links gelegen ingang van de crypte. De crypte is beschilderd met primitieve fresco’s.

De koepel van de hoofdkerk, katholikon,   
rust op acht met mozaïeken bezette pijlers. Het grondplan is dat van een Grieks kruis. Aan de buitenzijde zien we fraai bakstenen metselmerk. De vensters zijn voorzien van beeldhouwwerk en in drieën verdeeld door colonetten van verschillend marmer. In het deel na de ingang, narthex, hebben ze een gouden ondergrond. Men ziet hier de kruisiging en de opstanding van Christus, de ongelovige Thomas, Johannes de Doper en boven de doorgang naar het volgende deel van de kerk Christus. Een fresco van Christus als Pantokrater, heerser van de wereld, is afgebeeld in de koepel van het hoofdgedeelte. In de hoeken zien we mozaïeken voorstellende de geboorte, de opdracht in de tempel en de doop van Christus. Rechts achter is de schatkamer.
In het priesterkoor ziet men het Pinksterfeest
en Maria. In het noordelijke transept, zijgedeelte, is Loukas half afgebeeld als een strenge monnik. De handen heeft hij in aanbidding geheven. De vloer bestaat uit grote marmeren  platen met veel kleurschakeringen.

De tweede kerk, Maria kapel,   
bevat beschadigde muurschilderingen. De koepel wordt gedragen door vier granieten zuilen.
Om het complex bevinden zich
kloostercellen. Het geheel ligt tegen de hellingen van de Helikon.
Tijdens de Turkse overheersing
en de latere vrijheids oorlog speelde het klooster een belangrijke rol.

Openingstijden: 8.30-12.30 en 16.00-18.00.  
Aanbevolen:
het boek “Hosios Loukas”, Byzantine art Greece, bevat veel prachtige kleuren foto’s en gedetailleerde plattegronden.
Zie ook drie tochten

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets