EPIDAUROS, ligt in het zuiden van  het schiereiland Argolis, een druk bezochte streek. Hier werd de god Asklepios vereerd. De oudste resten van het heiligdom dateren uit de 6e eeuw. Men vindt er ook het best bewaarde theater van Griekenland.
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie!
 

 
Booking.com
Epidauros, AsklepiosAsklepios, is de Griekse god van de geneeskunde
.
In de mythologie was hij de zoon van Apollo en de Thessalische koningsdochter Coronis. Zijn moeder stierf bij de bevalling. Hij werd gezoogd door een geit. De centaur Chiron voedde hem op en onderwees hem in de geneeskunst. Hij kon niet alleen zieken genezen maar zelfs  doden weer tot leven wekken. Zeus was hier zo afgunstig op dat hij hem doodde met zijn bliksem.

In de Asklepioscultus was hij een godheid   
die in de gedaante van een slang werd vereerd. Tegen het einde van de 6e eeuw  voor C. werd de cultus van Tricca overgebracht  naar Epidauros en steeg in de 4e eeuw tot ongekende hoogte. Van heinde en verre kwamen zieken om genezing bij de goddelijke genezer. Ze werden in de tempel te slapen gelegd. In de slaap verscheen de god hen om ze te genezen. Ook kon het zijn dat hij hen in een visioen verscheen om ze het juiste geneesmiddel te geven. Om de tempel ontstonden gebouwen voor de pelgrims. Veel wijgeschenken getuigden van dankbare gelovigen.

Vanuit Epidauros verspreidde de cultus   
zich over de Oude Wereld. In het heiligdom van het eiland Kos werd de geneeskunst naar de school van Hippocrates wetenschappelijk beoefend. Later is Asklepios naar Rome gebracht waar hij als Aesculapius werd vereerd. Staf en slang (esculaap) zijn sinds de oudheid de symbolen voor de medische beroepen.

Bezienswaardigheden  
Theater
.
Ligt tegen de helling en is goed bewaard gebleven.

Het is gebouwd in de 3e eeuw. Oorspronkelijk waren er 34 kalkstenen rijen met zitplaatsen en die waren in 12 sectoren verdeeld. Later kwamen daar nog 21 rijen bij. Er kunnen 12.000 toeschouwers in. Op de eerste rij zaten de eregasten, hun zitplaatsen  hadden rugleuningen. De vloer van de orchestra was van aangestampte klei, was laag ommuurd en in het midden stond het altaar van Dionysos. Dit was de god van de wijn en de vreugde, veelal begeleid door satyrs en bacchanten. Er waren twee toegangen, de westelijke is weer opgebouwd.  De akoestiek is er uitstekend. Elke zomer worden hier antieke tragedies in het Nieuwgrieks opgevoerd.

Plattegrond van het theater van Epidauros.   
De cavea, waar de zitplaatsen voor het publiek zijn, bedekt meer dan een halve cirkel. De verbinding tussen de cavea en proskenion, gebouw voor het toneel, is niet duidelijk. De verbinding er tussen kon alleen tot stand gebracht worden door de toegangen die de parados vormen.
De skene
was vroeger eerst een tent waar theatervoorstellingen werden gegeven, later het toneel. De orchestra is het ronde gebied onderaan de zitplaatsen vóór het toneel van het theater.  

Museum   
Zaal 1:

een tablet waar de kosten opstaan van de bouw van de Asklepiostempel en de Tholos (ronde tempel); een verzameling medische instrumenten van brons; opschriften over genezing van zieken zoals onvruchtbaarheid, lintworm, oog-  nier- en galaandoeningen.  
Zaal 2:
beelden van Asklepios en ook van Hygieia; namaak balkwerk van propylon, poortgebouw of hal, van het gymnasion, de trainingsplaats voor lichamelijke opvoeding en het akroterion, reliëfs in driehoekige omlijsting.  
Zaal 3:
delen van sculpturen van de Asklepios-tempel, een reconstructie van de Asklepios- tempel en van de Tholos en cassettenplafond en deurkozijn van de Tholos.
 
Katagogion  
Dit vierkante gebouw is  het gastenhuis. Het stamt uit de 4e eeuw. Reizigers kregen hier onderdak. Er waren vier binnenplaatsen omringd door Dorische zuilen en 160 kamers verdeeld over twee verdiepingen. 

Gymnasion  
Dit grote gebouw diende als oefenplaats voor de atleten. Oorspronkelijk was er een binnenhof omgeven door zuilen, hallen en vertrekken. In het gymnasion bouwden de Romeinen een odeion, een klein theater voor zang en declamatie  

Palaestra  
Dit vierkante gebouw was de school voor de worstelaars. Aan drie kanten waren lokalen en aan de vierde kant was een stoà, een zuilenhal.
 
Asklepios - Tempel  
Deze tempel is uit de 4e eeuw en was een Dorische peripteros, d.w.z. een tempel met aan alle zijden een zuilengang. De zes maal elf zuilen waren van tufsteen en deels bekleed met marmer. Uit bouwrekeningen is gebleken dat de bouwmeester Theotimus en Theotimus en Hectoridas  de beeldhouwers waren. Het uit goud en ivoor bestaande beeld van Asklepios is verloren gegaan. Voor de tempel was  het grote altaar.
 
Tholos  
Het centrum van het heiligdom, afgezet door grensstenen, werd gevormd door een Tholos uit de 4e eeuw. Dit was een rond heiligdom bestaande uit een cella omgeven door Dorische zuilen en binnen in een krans van Korinthische zuilen. Op het cassettenplafond waren plantenmotieven aangebracht. De vloer was bedekt met zwart-witte platen. Er onder was een netwerk van gangen met het verblijf van de heilige slangen.
 
Abaton  
Was een ruimte van de tempel waar alleen de priesters toegang hadden (abatos=ontoegangkelijk). 

Artemis-tempel en Themis-tempel  
Tot het Asklepios-heiligdom behoorden de Artemis-tempel, die gewijd was aan Artemis (Diana), de godin van de jacht en het woud, tweelingzuster van Apollo. Apollo was de god van de wijsheid en de schone kunsten. Themis was de dochter van Oeranos (“hemel”), vader van de drie Cyclopen en de twaalf  Titanen. 

Verder zijn er nog restanten van:   
een Grieks bad, een puthuis, bibliotheek en thermencomplex, langgerekte stoà uit de 3e eeuw,  een stadion  met een lengte van 196 m en een breedte van 23 m, Propylaea, resten van een Aphroditetempel, een Christelijke basiliek.

** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 
** In geheel Griekenland kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appart./Griekenland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets