DODEKÁNESOS, ligt in het zuiden van de Egeďsche Zee, op wacht voor de Turken. Maak uw keuze (eilanden gerangschikt van noord naar zuid). Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 

    

Dodekanesos eilanden in Egeďsche ZeeDodekánesos, betaat uit een twintigtal eilanden.
Afgezien van Rhodos, Kos en Pátmos worden de meeste, die moeilijk bereikbaar zijn, niet veelvuldig bezocht maar wel interesant zijn en blijven.
Van Pátmos tot Rhodos
grenzen de eilanden aan Turkije en ze behoren dan ook tot het Griekse deel van Klein-Azië dat door de ouden al werd bezongen om zijn gratie en vruchtbaarheid.

Men bereikt Pátmos,   
het noordelijkste eiland van de archipel, via het haventje van Skola. Vandaar klimt men naar de hoofdplaats Khora, waarvan de kubusvormige, witgekalkte huizen worden gedomineerd door de zwarte, gekanteelde muren van het versterkte klooster Haghios Ioannis Theologos, l5de eeuw.

Onderweg moet u beslist een bezoek brengen aan de grot
waar Johannes de Openbaringen schreef. Men toont u daar de rotsspleet waar Gods stem uit klonk en de twee door zilver omringde gaten waardoor de apostel zijn hoofd en armen zou hebben gestoken alvorens te sterven. In het klooster kan men een van de belangrijkste bibliotheken uit de Oriënt bewonderen, waar zich kostbare Byzantijnse, Frankische en Turkse  manuscripten bevinden, zoals het Evangelie van Marcus (5de eeuw), dat met gouden en zilveren inkt werd geschreven op purperkleurig perkament.

De hoofdplaats van het 'parkeiland' Kos,   
waar de grondlegger voor de moderne geneeskunde Hippocrates werd geboren, is een bloeiende watersportplaats die wordt beschermd door het kasteel van de Johannieterorde van Rhodos. Van de vele antieke ruďnes die het eiland rijk is, zijn die van het Asklepeion, het prestigieuze heiligdom uit de 4de eeuw v.C. van de goddelijke geneesheer Asclepius, smaakvol gerestaureerd door de Italianen. Het complex ligt verspreid over vier terrassen die worden omgeven door bloemen en cipressen, en domineert de vlakte van Kos. Aan de rand van de moderne stad biedt een gedeeltelijk herbouwd Romeins huis schitterende mozaďeken en muurschilderingen.

Rhodos
bestaat uit een bonte verzameling historische bezienswaardigheden.  
Tegelijkertijd Europees en Aziatisch, fascineert het door zijn caleidoscoop aan tegenstellingen. Op de top van de Sint-Étienne, die de stad domineert, verrijzen de drie zuilen van de Apollotempel.
Vlakbij ligt het gedeeltelijk gerestaureerde stadion
en het kleinere Odeion. Tussen palmen, bananenbomen en moskeeën met slanke minaretten manifesteert de verbazingwekkende, versterkte stad uit de 14de eeuw zich als bolwerk van de johannieterorde: het doolhof van geheimzinnige straatjes wordt omgeven door brede slotgrachten met wallen waarop kolossale torens staan. Aan zee herinneren de luxe hotels en de schitterende villa's aan de C6te d'Azur. Maar overal manifesteert zich de Griekse vrolijkheid en glans.

De route die leidt naar de beroemde vindplaatsen   
van Dorische steden zoals Ialysós, Kámiros en Lindos, doorkruist een vlakte met wijngaarden en de draaiende wieken van honderden windmolens.
Lindos
,
aan de voet van zijn indrukwekkende, gekanteelde akropolis, is een van de markantste plaatsen van Griekenland.
Vanaf de drempel van de akropolis
ontwaart men de schitterende, strenge lijnen van een hellenistische zuilengang in Dorische stijl, die met zijn vleugels een monumentale trap omlijst. Aan het eind daarvan tekenen zich de door de zon beschenen zuilen af van het heiligdom van Athene Lindia, dat majesteitelijk en onbewogen 116 m boven de golven uittorent.

In de Dodekanesos bevinden zich nog andere eilanden   
die niet altijd even gemakkelijk bereikbaar zijn en juist daarom zo aantrekkelijk voor liefhebbers van de zeilsport en van ongerepte landschappen.
Voorbeelden zijn Astipálaia,   
het eiland van de twee bergmassieven die worden verbonden door een landengte, en Kárpathos, het Griekse grondgebied dat het verst verwijderd is van de hoofdstad, en Kásos.

** Uw accommodatie in Griekenland
 kunt U goed boeken via  Hotels/Booking/Griekenland. Er zijn meer dan 4000 hotels/appartementen etc. online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets