CHANIA, wordt wel de mooiste stad van Kreta genoemd.
Zie ook District Chania.  Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

 
Booking.com
Sporen van een rijk verleden zijn nog volop aanwezig. Is een moderne uitgave van het antieke Cydonia. Uit opgravingen blijkt dat er al in 3000 v.C. Minoïsche nederzettingen waren. Met name de Venetianen hebben hier veel gebouwen neergezet. Het heeft door de Venetiaanse havendam, met een prachtige vuurtoren  een mooie binnenhaven, maar helaas te klein voor de grote schepen van nu. Die rol is overgenomen door Suda enkele km oostwaarts gelegen. De oude stad is omgeven door groene voorsteden. Eerste verdedigingsmuur is gebouwd in 1300. In de 16e eeuw is deze uitgebreid om de nieuwe delen van de stad te beschermen. Na een beleg van 55 dagen viel Chania in 1645 in handen van de Turken en dat bleef zo tot 1898. In dat jaar werd het de hoofdstad van zich zelf besturende Kreta.
 
Chania havenJanitsarenmoskee 
Heeft een groot koepeldak. Is gebouwd na de komst van de Turken. Janitsaren voerden de elitetroepen van de sultan.

Venetiaanse loggia 
Staat in de Odos Zambeliou op nr. 43. Alleen de façade is er van over..
Venetiaanse binnenhaven
Komt uit in de grote buitenhaven. Er rondom heen liggen 16e eeuwse arsenalen. Ze zijn gedeeltelijk nog in gebruik.

Agios Nikolaos 
Staat op Platia 1821. Was oorspronkelijk een rooms katholieke kerk en maakte deel uit van een Dominicanen klooster. Turken maakten er een moskee van. Ze verbouwden de toren tot een minaret. Is nu een Grieks-orthodoxe kerk. San Roco staat hier ook. Is een Venetiaanse kapel.

Chania markt Markt  
Marktgebouw ligt aan de zuidrand van de oude stad Plattegrond heeft de vorm van een kruis. De sfeer is er authentiek. Kleine winkeltjes zijn volgepropt met kruiden, specerijen, en ingemaakte groenten. Verder veel vis, vlees, fruit en kaas.

Fort Firka 
Beschermde de toegang naar de haven. In 1913 wapperde hier de eerste Griekse vlag op Kreta. Is lang een gevangenis geweest. In de gerestaureerde toren is een Zeevaart-Museum. Je ziet er o.a. een verzameling navigatieinstrumenten en scheepsmodellen. 

Topanas  top-hané = arsenaal 
Binnenstad die achter de Venetiaanse buitenhaven ligt. Heeft pittoreske steegjes.  Men ziet er veel cafés en bedrijfjes. Ook staan er resten van Venetiaanse palazzi.

Kastelli 
Heuvel in het centrum van de stad. Er staat een Venetiaanse citadel op. Hier zijn fundamenten van een Minoïsche paleis gevonden.

Chania bewaker van de geschiedenis   
In een van de vele mooie middeleeuwse monumenten van de stad Chania, de indrukwekkende kerk van het Fransiscaner monnikenklooster (16e eeuw) huist het
Archeologisch Museum

van Chania, met een verzameling vondsten uit verscheidene plaatsen van het district.

Vondsten uit de Minoïsche nederzetting van Chania,  
waaronder de voorbeelden van het eerste schrift, Linear A en Linear B, op kleitabletten en op delen van kruiken, en de aardewerkzegel, beter bekend als "het werk van de meester" zijn pronkstukken. Prachtig zijn ook de beschilderde laat-Minoïsche aardewerken urnen en tientallen kruiken; terwijl een kompas uit het laat-Minoïsche graf van Aptera met de prachtige afbeelding van een gitarist ook ontzag inboezemt. De tentoonstelling van vondsten uit ca. 1.000 v. Chr. waaronder de groep heilige stieren van Tsisikiana, de Helleense en Romeinse beelden uit belangrijke archeologische plaatsen in het district en de drie mozaïekvloeren uit de Romeinse tijd met afbeeldingen uit de mythologie, trekt de aandacht van elke bezoeker. En als laatste, maar even opmerkelijk is de verzameling Helleense en Romeinse gouden juwelen gevonden in graven welke werden ontdekt in de stad Chania en bij heiligdommen in de omgeving.In een andere Venetiaanse kerk, de kerk San Salvatore  
van de Fransiscaner monniken (15e -17e eeuw) huist de noemenswaardige Byzantijnse en laat-Byzantijnse Collectie van Chania. Het is de trotse bezitter van vondsten uit het gehele district zoals architectonische sculpturen, inscripties, fresco 's, iconen, munten, juwelen en keramiek.

In het fort Firka, bevindt zich het Maritiem Museum van Chania  
met voorwerpen verwant aan de nautische geschiedenis en de zee, zoals zeekaarten, gravures, nautische instrumenten, scheepsmodellen en een grote collectie schelpen, terwijl een groot gedeelte van het museum in beslag wordt genomen door voorwerpen uit de Slag om Kreta. Wat verder, in hetzelfde fort, is de Folklore Collectie van de Historische, Folklore­ en Archeologische Societeit van Kreta, met een groot aantal voorwerpen uit het plattelands­ en stadsleven van Kreta en een grote Kretenzer bibliotheek.

Het Oorlogsmuseum van Chania  
bevindt zich in de Italiaanse Barakken, ooit gebouwd door de Italiaanse architekt Macuzo (1870), naast het Gemeentepark. Het is een dependance van het Oorlogsmuseum in Athene.

Het Historisch Archief van Kreta werd gesticht in 1932  
en bevindt zich in  Sfakianakistraat 20. De bibliotheek bevat meer dan 6.500 boeken en belangrijke documenten van de Kretenzer opstand uit 1821, archieven van de Kretenzer Staat en van burgers. Het is een van de rijkste collecties, de tweede na de Algemene Archieven van de Staat en heeft tevens een kleine verzameling folklorisch en historisch materiaal.

De Openbare Kunst Galerij in het begin van de Chalidonstraat,  
bezit een deel van de kunstverzameling in de loop der jaren vergaard door de gemeente Chania. Het is een museum dat zich inzet voor de bescherming en het behoud van cultuur op een zo breed mogelijk vlak.

Historisch Museum vindt u in de Odos Sfakianaki op nr. 20.  
Veel herinnert hier aan de staatsman Elefterios Venizelos. Verder zien we er Venetiaanse meubels, religieuze kunst en volkskunst.

Het huis van Venizelos in Halepa,  
is het huis waar Eleftherios Venizelos het grootste gedeelte van zijn leven heeft gewoond. Het is publiek toegankelijk en functioneert als een museum met huisraad en persoonlijke zaken van dit grote staatshoofd.

Excursies 
* Mournies. Ligt 4 km van Chania. Er bloeien veel moerbeibomen, vandaar de naam van het dorp.  Het is de geboorteplaats van Eleftherios Venizelos. Zijn huis is nu een museum.
* Akrotiri Kydonias. Is  het schiereiland dat oostelijk van Chania ligt.
* Kolimbari, Kastellili en Kissamou. Daarvoor verlaat men Chania westelijk
* Elos, Chrysoslalitissa en Elafonisios.
* Omalos Plateau en de Samariakloof.    

** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn meer dan 4000 hotels/appartementen online boekbaar. 
 ** In geheel Griekenland kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appart./Griekenland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!
 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets