ATHENE met de Akropolis en de Plaka. Athene is vooral in de zomer een hete, stoffige en drukke stad. Toch heeft Athene meer te bieden dan de geijkte toeristische attracties zoals de Akropolis, Nationaal Archeologisch Museum en in de avond een bezoek aan de Plaka.
Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

 
Booking.com
Ook andere musea en andere stadsdelen zijn een bezoek zeker waard.
In de agglomeratie Athene wonen meer dan drie miljoen mensen. In de stad zelf wonen er ca, een miljoen. Omdat de stad het belangrijkste industrie en dienstencentrum van het land is levert dat enorme verkeersstromen op. De stad kenmerkt zich door cityvorming, overvolle wegen, veel kantoorcomplexen, betonnen flatgebouwen, sterk vervuilende fabrieken, bijna geen groen in hartje stad en op windstille dagen een ondraaglijke zwavelhoudende nevel, to nefos. Ondanks deze handicaps bezoeken miljoenen toeristen de stad Athene.

Bij de wandeling "De stad van Hadrianus" bezoekt u: 
Poort van Hadrianus - Olympieion met tempel van Zeus - Stadion - Benakimuseum Ė Byzantijns Museum - Lykabettosheuvel- Agioi Theodoroi - Nationaal Archeologisch Museum  en Kolonos.

Bij de wandeling "De stad van Theseus" bezoekt u:

De 'Kleine Metropolis'- de Plaka - Mitropoleosplein - Agios Ioannes Theologos - Agioi Anargyroi - Kanellopoulosmuseum - Toren der Winden - Romeinse agora - Bibliotheek van Hadrianus - Monastirakiplein - Kerameikos - Museum Kerameikos - Agora en de stoa van Attalos - Theseion - Kapnikarea  

Geschiedenis
 
Tussen het klassieke en moderne Athene liggen ca. 2000 jaar. De klassieke tijd van de stad is verbonden met die van de Akropolis. Met de opkomende macht van het christendom zet het verval van de stad in. De verdeling van het Romeinse Rijk in 395 versnelt het verval. De eerste Byzantijnse keizer Constantijn sticht een nieuwe hoofdstad, Byzantium, bekender is de naam Constantinopel. Athene gaat nu snel achteruit. Bij een van de kruistochten wordt het door de Franken veroverd. In 1456 veroveren de Turken de stad. Tijdens de bezetting door de Turken bestond Athene uit enkele honderden huizen, gegroepeerd om de Akropolis. Dat gebied heet nu Plaka en is een doolhof van stegen en trappen. Het is het enige dat rest van het oude 19e eeuwse Athene. Piraeus was in die tijd een vissers dorpje.
Na de bevrijding van de Turken  
ontwikkelt er zich geleidelijk een 19e eeuwse stad. Bij de uitwisseling in 1923 van Griekse en Turkse onderdanen komt er een snelle uitbreiding. Ook de economische opleving van de jaren 50 en 60 zorgt voor een sterke uitbreiding met name van de voorsteden. De dorpen worden juist ontvolkt. Deze tweede golf gaat nog steeds door raar dan wel zonder de economische vooruitgang.  

Opbouw van de stad
 
De binnenstad is gegroepeerd rond drie pleinen:

1. Omonia, eendrachtplein, is een centraal verkeersplein.
Er lopen twee drukke straten, Venizelou en Stadiou, van dit verkeersplein naar

2. Syntagma, plein van de grondwet.  
Dit is een gezellig, druk plein. Er zijn veel kiosken en terrassen. Aan de oostkant kan men via een brede wandelweg naar de trappen van het Parlementsgebouw lopen. Vlak erbij is het Graf van de Onbekende Soldaat. Ernaast liggen de Nationale Tuinen. Op de hoek van het plein en Stadiou staat de Nationale Bank met daarin het toeristen bureau. Via de Mitropoleou of de Ermou, een drukke winkelstraat, kom je bij het derde plein

3. Monastiraki, dit plein ligt aan de voet van de Plaka.  
Zondags wordt hier de vlooienmarkt gehouden. In de straten rond dit plein zijn de hele week winkeltjes en kraampjes. Via de Athinas kan men weer terug naar Omonia. Aan de Athinas liggen het stadhuis en de hallen waar elke dag vlees en vis wordt verhandeld.
Aan de zuidkant van dit plein vindt men het onlangs geopende Kyriazopoulos Museum van Griekse Keramiek, Areos 1, geopend wo. t/m ma. van 9.00 - 14.30; di. gesloten.

Stadsbezoek 
Aan de overzijde van de weg, althans vanaf Camping Athens, kan men de bus (822, 823 of 873) nemen naar Athene. Van Athene naar de camping gaat men van Deligiori Str.. Uitstappen bij Camping Athens. Kaartjes voor de bus zijn te koop bij de receptie. In de bus moet men ze geldig maken door ze in een automaat te stoppen. Het bij zich dragen van het camping adres wordt aanbevolen.
Taxi is goedkoop en snel.

Plaka 
Deze oude wijk heeft de laatste jaren een kleine metamorfose ondergaan. Veel herenhuizen zijn gerestaureerd en de terrasjes worden weer bevolkt. Gaat men naar Chatzimichali 6, dan kan men een mooi gerestaureerd herenhuis zien. Hier is het Centrum voor Griekse Volkskunst en Traditie gevestigd. Men ziet er het pre- industriŽle Griekenland.

In harte Plaka ligt het Museum voor Griekse Volkskunst, Kydathynaion 17,  
geopend di. t/m zo. 10.00-14.00 uur, ma gesloten. Men ziet er tradioneel borduurwerk, zilverwerk, kostuums en schaduwpoppen, fresco's van Theophilos.
Met name in de Plaka zie je een vermenging van het moderne leven, resten van Byzantijnse, Turkse en 19e eeuwse Griekenland.  

Dora Stratou 
Van  mei tot  september worden aan de voet van de Philopappusheuvel (muzenheuvel) Griekse volksdansen in regionale klederdrachten getoond door het gezelschap Dora Stratou. Dagelijks om 22.15 uur. Woensdag en zondag om 20.00 uur en 22.15 uur.

Museumbezoek 
* Nationaal Archeologisch Museum,
museum bezit kunst uit de archaÔsche, klassieke en  hellenistische tijd. Beroemd stukken zijn:
-goudvondsten uit Mycene, bijv. het masker van Agamennon
-Kourosbeelden.
-bronzen Poseidon opgedoken uit de zee bij kaap van Artemision
-de kleine Nubische jockey op zijn bronzen paard
-bronzen Pallas Athena uit 375 Apollo en een bronzen naakte Apollo..
-chronologisch overzicht van de Griekse keramiek  Meer info

* Benaki Museum, Koumbrari I.,
Met veel Griekse kunst, zoals keramiek, iconen en sieraden.
* Byzantijns Museum. Vasilissis Sof. 22,
met waardevolle iconen.  

Akropolis 
Akropolis (270 m lang, 160 m breed, gelegen op een 156 m hoge kalkheuvel) is het hoogte punt van de klassieke kunst. Tijdens het bestuur van Pericles en onder toezicht van Phidias, beeldhouwer, verrijst na de Perzische oorlogen de akropolis. Alleen vanuit het westen is de akropolis te bereiken. Zie de reconstructie van de Akropolisrots.

De akropolis heeft een bewogen geschiedenis.  
In de 6e eeuw v. Chr. is het Parthenon verschenen. Korte tijd daarna een tempel voor Athena, de stadsgodin, later vervangen door    het Erechtheion. Onder Pericles, in de 5e eeuw v. Chr. kwamen achtereenvolgens tot stand: Parthenon, Propylaeen, Niketempel en Erechtheion. In de 6e eeuw zijn Parthenon en Erechteion christelijke kerken geweest. In de 13e en 14e eeuw woonden er Frankische hertogen. De turken hebben van het Parthenon een moskee gemaakt en van het Erechtheion een harem. De Venetianen veroorzaakten een kruitexplosie in het Parthenon waarbij veel schade werd veroorzaakt. Een schotse lord, engels gezant in Turkije, heeft in 1800 veel geroofd en naar Engeland verscheept. In de 19e eeuw is de akropolis ontdaan van de Turkse bouwsels en is in de 20e eeuw flink opgeknapt.
  
PropyleeŽn 
Aan de voorzijde van de propyleeŽn of poortgebouwen stonden Dorische zuilen. Zo ook aan de kant van de akropolis. De toegangen in de dikke muren waren door poorten afgesloten. Aan weerszijden   waren    hallen.   De  noordelijk gelegen hal, pinacotheek genoemd, is het beste bewaard. De stenen van de muren passen uitstekend in elkaar.    
Niketempel

Vanuit de PropylaeŽn kan men naar de Niketempel.  
Nike is de godin van de overwinning. Als dank voor de overwinning op de perzen is het gebouwd. De Ionische zuilen zijn vier meter hoog.

Parthenon (parthenos = huis van de maagd) 
Was geheel van marmer gebouwd. Is opgericht ter ere van Athena Parthenos, de ongehuwde godin 'Voor de opbouw van de zuilen is geen mortel gebruikt. De delen, trommels, passen zo nauwkeurig in elkaar dat ze uit een stuk lijken opgetrokken. De cella is door twee rijen Dorische zuilen in drie beuken verdeeld. Achter in het middenstuk stond een ca 12 m hoog houten, met goud en ivoor bekleed beeld van Athena Zij droeg helm, schild en lans. Het was gemaakt door Phidias. Op de fries om de buitenmuur zijn reliŽfs van de optocht van de Atheners tijdens de panathenaeŽn, feesten die om de vier jaar werden gehouden ter ere van Athena.  Zie plattegrond

Erechteion
 
Ligt links van het Parthenon. Het is genoemd naar de legendarische koning Erechtheus. Het is een mooi Ionisch bouwwerk, met de tribune van de kariatiden. Dit zijn zes sierlijk geklede maagden die zonder inspanning de zware kroonlijst dragen.
1   Noordhal heeft zes Ionische zuilen met mooi bewerkte voetstukken.
2 Vestibule waar het zoutmeertje zich gevormd zou hebben.
3 Olijfboom die Athena uit de grond te voorschijn heeft laten komen. Voor de westelijke muur van de vestibule staat er nog altijd een.
4 Stenen plaat wijst naar het graf van Kekrops, scheidsrechter tussen Athena en Poseidon.
5    Drie meter lager gelegen heiligdom van Poseidon en Erechtheus.
6 Heiligdom van Athena Polias, de stadsgodin.
7 Oosthal, die gaf toegang tot het heiligdom.
8 Kariatidenhal, zuidportaal van het Erechtheion.
Zie plattegrond

Akropolismueum
 
We zien er archaÔsche beelden van mannen en vrouwen en vazen. Verder zien we er o.a.: symbool van Athena, een grote uil; een stier die verslonden wordt door een leeuwin; beeldhouwwerk van Herakles; meisjesfiguren als wijgeschenken voor Athena; een paard met drie glazen benen en een echt been; Athena leunend op een speer en de echte kariatiden!  Panelen uit een reliŽf uit de friezen van het Parthenon. 

Theaters 
Aan de zuidkant bevinden zich het Odeion en het Theater van Dionysos. Door de Stoa van Eumenes zijn die met elkaar verbonden.
ODEION
Een rijke Athener liet dit theater bouwen in 151, ter nagedachtenis aan zijn vrouw. Het was bestemd voor muziekuitvoeringen.Er was ook een toneelgebouw in van drie verdiepingen. Van de toneelwand staan nog twee van de drie verdiepingen overeind.

THEATER VAN DIONYSIOS 
In zijn oorspronkelijke vorm was er plaats voor 17.000 toeschouwers. Hier vond de premiŤre plaats van de meeste grote treurspelen bijv. van Sophocles, Euripides en Aeschylus.

Aanbevolen 
Het boek ATHENE, tussen legende en geschiedenis. Uitgave van D. Haitalis. Een tocht langs de monumenten en de musea van de stad en haar omgeving. Een mooi boek wat helaas niet zo goed gebonden is.
Inlichtingen
Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme. Leidsestraat 13, NS 1017 Amsterdam. Tel.: 020 625.42.12. Fax: 0120 620.70.31

EOT Office 
Vlak bij Syntagma plein, Amerikis 2.
Tel. 331.0561/0562 - Fax: 325.2895 E-mail: gnto@eexi.gr
Heeft brochures over elk denkbaar onderwerp
In de Oost Vleugel van het vliegveld is ook een EOT Office.Internet www.grieksverkeersbureau.nl  geeft informatie over accomodatie, evenementen en bezienswaardigheden. 
Greek National Tourist
- Organization (GNTO)
2 Amerikis Street - 10564 Athens
Phone : +30 1 - 323 45 62/47 27 - Fax : +30 1 - 323 84 68
Greece, Greek, Grecian, gr - Email: gnto@eexi.gr 

Tourist Police 
Dimitrakopoulou 77 in Koukaki. Is 24 uur per dag open. Neem trollybus no 1, 5, of 9 vanaf Syntagma. Info nr is 171.  Ze willen ook als tussen persoon fungeren bij diefstal etc. Politie: Leoforos Alexandros 173. Tel.: 7705711/5717.
Hoofdpostkantoor
Eolou 100, Omonia, oostelijk van Plateia Omonias.

Camping Athens 198 Leoforos Athinon, 12136 Peristeri, Athene, Greece. 
Tel.: +1-5814114. Fax: +1-5820353. Beheerder: Helen Cronaki.
Receptie is open van 7.30-22 uur. Er is een nachtwacht.
Kleine beschaduwde plaatsen en geheel zonnige plaatsen. Elektriciteit is 15 Amp..
Toiletgebouw goed en voorzien van alles. Wasserette buiten de camp. RA, ca 50 mtr. Chemisch toilet aanwezig vlak bij toiletgebouw.
In kampwinkel is vanaf 7 uur versbrood.
Uit camp, RA en dan weer RA komt men bij buurt winkels.
Een Spar vindt men: camp. uit en dan  RA en dan ca 900 mtr. 
Dienstregeling en kaartjes voor de stad zijn te koop bij de receptie. Elke 10 min. gaan de bussen A15, B15 naar eindstation van de bus in Deligiorgi straat.

Internet 
Algemene info
Gnto.gr Griekse Nationale Organisatie voor toerisme in Athene. Kies voor Travel Guide. U kunt dan door klikken naar: Country Information; Accommodation; Transport; Events; How to get to Greece; Attractios; Activites en Agences & Guides, en. Een uitstekende site.
Athens.guide Algemene gids voor Athene, en.
Weer
Reizen en verkeer
Ktel.bus Voor boot- bus- en treindiensten. 
Musea en archeologische sites
Athens.guide.akropolis
Gids voor de akropolis
Greatbuildings, Erectheion Erechtheion van Mnesides
Temple_of_Athena_Nike Athena en Nike tempel, door Callicrates
The_Parthenon Parthenon door Callicrates, Ictinus en Phidias
Athens.Lycabetus Lycabetus heuvel
Griekse Kunst en geschiedenis
Sikyon.com/index Steden in de oudheid - en
Griekse kunst. nl
Geschiedenis van Griekenland nl

Unesco's Wereld Erfgoederen voor Griekenland: http://whc.unesco.org/en/statesparties/gr   

1986 Temple of Apollo Epicurius at Bassae
1987 akropolis, Athens
1988 Paleochristian and Byzantine Monuments of Thessalonika
1988 Archaeological Site of Epidaurus
1988 Medieval City of Rhodes
1989 Mystras
1989 Archaeological Site of Olympia
1990 Delos
1990 Monasteries of Daphni, Hossios Luckas and Nea Moni of Chios
1992 Pythagoreion and Heraion of Samos
1996 Archaeological Site of Vergina
1999 Archaeological Sites of Mycenae and Tiryns
1999 Historic Centre (ChorŠ) with the Monastery of Saint John "the Theologian" and the Cave of the Apocalypse on the Island of PŠtmos

Attentie: u zou een hele regel kunnen kopiŽren en in "Google zoeken" kunnen klikken!

** Uw accommodatie
op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn meer dan 4000  hotels/appartementen online boekbaar. 
** In geheel Griekenland kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appart./Griekenland.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets