PERPIGNAN, hoofdstad van het departement Pyrénées Orientalis. Heeft zijn historische wortels in het Graafschap Barcelona en de koninkrijken Aragon en Majorca, wekt het geen verbazing dat de Roussillon vaak meer Spaans dan Frans aandoet.
Naar overzicht
 Languedoc Roussillon.  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
  
  

De streek is trots op zijn uitgesproken Frans-Catalaanse identiteit:
de roodgele Catalaanse vlag wappert overal; plechtig wordt de nationale dans de sardana op dorpspleinen uitgevoerd; en velen spreken Catalaans, soms nog als eerste taal.
De zonnige zuidelijke stad Perpignan is de hoofdstad van Frans Catalonië, met een sterke Spaanse invloed die nog versterkt werd door de vele emigranten uit het Spanje van Franco.

Perpignan, paleis van de Koningen van MallorcaPalais des Rois de Majorque    

Dit beslaat haast een kwart van de oude stad. In de 13e eeuw was dit de hoofdstad van de koningen van Majorca. Binnen de 17e- eeuwse vestingwallen, door Vauban gebouwd, ligt hun enorme paleis, dat met zijn enkele etage, zijn plein met arcaden, zijn koninklijke kapellen met fraaie fresco’s en tegels en zijn grootse gotische ridderzaal een onmiskenbaar Spaans-Moorse invloed verraadt.

Place de la Loge
 

Het hart van de oude binnenstad ligt in het noorden, op het  Place de Loge. Te midden van met roze marmer geplaveide straten en smalle stegen staat hier de Loge de la Mer, het beursgebouw en maritieme gerechtshof. Het is in de 14e eeuw in een prachtige gotiekstijl gebouwd, met plafonds vol houtsnijwerk en gebeeldhouwde raamkozijnen. Op de eerste etage huist nu een fastfood restaurant, waar men de schatten van de Loge van nabij kan bekijken.
De waterspuwers en opengewerkte balustrades
zijn echter ook te bewonderen vanuit een van de cafés aan het plein. Ernaast staat het 14de eeuwse Hótel de Ville, met zijn prachtige 17de eeuwse hekwerk, en het 15de eeuwse gebouw van het parlement van de Roussillon, het Palais de la Députation.

Le Castillet 

Is een  14de eeuws poortgebouw, het herbergt het Musée Casa Païral, een museum van Catalaanse tradities en ambachten. Het Musée Rigaud toont werk van de uit Perpignan afkomstige Hyacinthe Rigaud, tezamen met schilderijen van Dufy en Picasso, en sculpturen van Aristide Malliol.

Perpignan, aangrijpende houten beeld van de 'Devôt Christ' in de Saint-JeanKathedraal Saint-Jean   

De 14de eeuwse Cathédrale de St-Jean domineert het Place de Gambetta, een voormalig exercitieterrein omzoomd door 16de eeuwse huizen. De kathedraal, gebouwd door de koningen van Majorca, is uitgevoerd in de Roussillionse traditie van rode baksteen en keien, en heeft een typisch zuidelijk gotische smeedijzeren klokkentoren.
Binnen verlichten de kaarsen muren met fresco's,
gebrandschilderd glas, en een glanzend verguld altaar. in een kapel aan de zuidzijde hangt het aangrijpende houten beeld van de 'Devôt Christ', dat op Goede Vrijdag door de straten wordt gedragen door een broederschap van boetelingen. Dan klinken er doodsklokken en omfloerst tromgeroffel, terwijl de boetelingen door de stad trekken, gehuld in rode of zwarte gewaden met hoge puntkappen.

Omgeving
 

De stranden van St.-Cyprien- Plage

en Canet-Plage, beide binnen redelijke afstand van Perpignan, zijn populair en zandig, maar overigens weinig opmerkelijk. 
De resten van een van Europa’s oudste mensen,
gedateerd op 450.000 v.Chr., werden in 1971 te Tautavel ontdekt. Het  Musée de la Préhistoire aldaar toont een reconstructie van de beroemde schedel en vertelt er alles over.
Boven Perpignan uit rijst de besneeuwde top
van de Mont Canigou (2785 m), vanouds de heilige, mystieke berg van de Catalanen. Op de piek staat een groot ijzeren kruis. De klim naar de top, vanuit Vernet-les-Bains-Cortáets, is een geweldige ervaring.

Office de Tourisme:
 

Palais des Congrès - Place Armand Lanoux, B.P.215 , tél. 04.68.66.30.30, télécopie : 04.68.66.30.26, -  Ville fleurie 1 fleur. - mail : contact-office@little-france.com

Département Pyrénées-Orientales      Internet: http://www.cg66.fr/

** Uw accommodatie
in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets