NICE ligt in het Departement Alpes-Maritimes.  De koningin van de Rivièra' wordt zij genoemd, deze grootste stad aan de Cöte d'Azur, amfitheatersgewijs gebouwd tegen de heuvels langs de Baie des Anges. Het riviertje de Paillon deelt de stad in tweeën: de moderne stad in het westen, de oude stad met de haven in het oosten.
Naar overzicht regio Côte-d'Azur.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
Booking.com

Nice, sinds 1966 ook universiteitsstad,
is een zeer belangrijk toeristencentrum. De luchthaven is de derde van Frankrijk. Vooral in het seizoen januari-eind april zijn er tal van toeristische evenementen: carnaval, paardenrennen, internationale regatta's, batailles de fleurs, openluchtvoorstellingen, enz. Dagelijks wordt een bloemenmarkt gehouden op de Cours Saleya in het oude stadsdeel.

Geschiedenis
 

Ioniërs uit de Griekse stad Phocaea, die Marseille stichtten, vestigden in 350 v.C. de eerste bescheiden nederzetting, die in de 2de eeuw n.C. Romeins werd. De Romeinen richtten zich vooral op het hoger gelegen Cimiez, dat thans een stadsdeel van Nice vormt.
Invallen van Barbaren en Saracenen
richtten Cimiez te gronde; in de I0de eeuw begon de groei en bloei van Nice, onder het bestuur van de graven van Provence. Na de dood van Jeanne, koningin van Sicilië en gravin van Provence, brak een machtsstrijd uit tussen haar twee aangenomen zonen Lodewijk van Anjou en Karel van Durazzo, prins van Napels.

Amadeus VII, graaf van Savoye,  
maakte gebruik van de troebelen die het graafschap verdeelden: geholpen door Grimaldi, de verraderlijke gouverneur van de stad, bewerkstelligde hij de afscheiding van de stad en haar achterland van Provence en hechtte ze aan het Huis Savoye. Op enkele korte onderbrekingen na bleef de stad tot 1860 dit Huis toebehoren.

Bij het Verdrag van Turijn
 

kwamen Napoleon III en de koning van Sardinië, Victor Emmanuel 11 (uit het Huis Savoye), overeen dat een volksstemming zou worden gehouden over de aansluiting van Nice bij Frankrijk; een overweldigende meerderheid van de bevolking stemde vóór.
Het waren vooral de Engelsen
die sinds de 18de eeuw de ontwikkeling van Nice tot een luxueuze badplaats in gang zetten. In 1820 namen zij het initiatief tot de aanleg, langs de Baie des Anges, van de wereldberoemde Promenade des Anglais, ongetwijfeld een van de mooiste boulevards van Europa en het trefpunt bij uitstek van zomertoeristen en overwinteraars, van Niçois van geboorte en Niçois uit voorkeur.
In het verlengde van de Promenade des Anglais
ligt de Quai des États-Unis; aan het eind daarvan voert een lift, of een trap van 400 treden, naar de top van de heuvel die nog altijd Cháteau wordt genoemd, naar het versterkte kasteel van Nice dat daar stond maar dat in 1706 werd verwoest. Aan de noord­zijde hiervan bevindt zich het kerkhof, waar tal van beroemde personen, o.a. de staatsman Gambetta begraven liggen.

CIMIEZ
 

Romeinse resten:
van het Romeinse amfitheater, dat 4000 bezoekers kon herbergen, zijn bescheiden resten overgebleven. In de nabijheid zijn ook Romeinse thermen (3de eeuw) opgegraven. Van de thermen aan de noordzijde zijn slechts de ruïnes van de 'Apollotempel', in feite het frigidarium,' overeind gebleven.

Het Musée archéologique

bewaart Romeinse beelden, vazen, sarcofagen, enz.

Musée Masséna
 

Een achterkleinzoon van Napoleons beroemde maarschalk André Masséna , in Nice geboren, bouwde eind 19de eeuw de luxueuze villa aan de Promenade des Anglais, die hij in 1919 aan de Franse staat schonk.
Het in empirestijl gebouwde en ingerichte huis
herbergt o.m. herinneringen aan de twee grootste inwoners van Nice: Masséna en de Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi. Voorts bevat het Provençaals en Italiaans aardewerk, schilderijen van de 15de-16de­eeuwse schilders Bréa en Durandi en van een aantal impressionisten, o.a. Dufy.Nice, werk van ChagalMarc Chagall, Avenue du docteur-Ménard 
 

Dit in 1972 geopende museum dankt zijn ontstaan aan een schenking van de Russisch-Franse schilder Chagall.
Het bevat o.m. 17 grote doeken
die zijn Message biblique vormen, vijf doeken die het Hooglied illustreren, beeldhouwwerk en een groot mozaïek, de hemelvaart van de profeet Elia voorstellend, alsmede een uitgebreide collectie tekeningen, schetsen, litho's en gouaches - kunstwerken vervaardigd met soort waterverf met gomwater gemengd, die zodanig wordt aangebracht, dat de ondergrond (papier, zijde enz.) geheel onzichtbaar wordt gemaakt - van zijn hand.
 
In Cimiez, binnen de Villa des Arènes
 

Het museum geeft een uitvoerig overzicht van het werk van de fauvistische schilder Henri Matisse, die in Cimiez een atelier had: schilderijen, tekeningen, een bronzen beeld, schetsen en een maquette van de Chapelle du Rosaire in Vence. Matisse ligt, evenals Raoul Dufy, die sterk zijn invloed onderging, begraven op het kerkhof van Nice.http://www.musee-matisse-nice.org/

Musée municipal des Beaux-Arts-Jules­Chéret, Avenue des Baumettes 33
De collectie omvat Italiaanse en Vlaamse primitieven, vele Franse schilders, 18de eeuw tot heden, o.a. Chéret, keramiek van Picasso, oosterse kunst en beeldhouwwerken van Jean Baptiste Carpeaux.

Overige musea
 

* Palais Lascaris, Rue Droite.
Een luxueus woonhuis in 17de-eeuwse Genuese stijl. Er vinden tentoonstellingen en kamerconcerten plaats.
* Musée naval, in de 16de-eeuwse Tour Bellanda: scheepsmodellen en oud wapentuig.
* Musée du Vieux-Logis: voormalige oliemolen, ingericht als woonhuis in gotische en renaissancestijl.
* Musée d'Histoire naturelle, Bd. Risso 60 bis: paddestoelen, vogels, insecten e.d.
* Musée de malacologie, Cours Saleya 3: weekdieren.

Nice, retabel in de sacristie van de Chapelle de la MisericordeKerken 
 

De kerk in Cimiez bezit belangrijke werken van de schildersfamilie Bréa en een houten retabel uit de 17de eeuw. De mooie barokke
Chapelle de la Miséricorde,
1736, bewaart in de sacristie een 15de-eeuws retabel, zie afb..

De kerk Saint-Jacques
 

wordt ook Le Gesu genoemd, daar hij is gebouwd naar voorbeeld van de Gesu in Rome.
De Russisch-Orthodoxe kathedraal
is uit- en inwendig rijk versierd, iconostase, iconen.

Omgeving
 

Sanctuaire de Laghet,
14 km ten noordoosten van Nice: het aan de moeder Gods gewijde heiligdom, 1656, is een druk bezocht bedevaartoord. De muren van de kerk en de kloostergang zijn behangen met ex voto's, ontroerend in hun naïveteit. De waardevolste exemplaren zijn on­dergebracht in een klein museum ter plekke.

City of art and light
 

Nice stretches yearningly around a natural bay La Baie des Anges , Nice’s assets cannot be matched, it is no wonder that the city is regularly chosen as where the French would best like to live !

Office de Tourisme
 

Administration et Courrier :, B.P. 4079, 06302 NICE Cedex 04 , tél. 04.93.92.82.82, télécopie : 04.93.92.82.98, - 5, PROMENADE DES ANGLAIS, 06000 Nice - Tél. 04.92.14.48.00  -  Ville fleurie 4 fleurs.  -  Internet : www.nicetourisme.com  officiële site van de VVV van Nice  -  Email : info@nicetourisme.com    |  
Provenceweb.alpmarit/nice

Comité Régional du Tourisme de Riviera-Côte-d'Azur 
Office de Tourisme: 55, Promenade des Anglais  -  BP 1602  -  06011   NICE Cedex 1  -  Tel: 33 (0) 4 93 37 78 78   -  Fax: 33 (0) 4 93 86 01 06
Internet:  Provenceweb.fr/e/departes.htm  -  E-mail: info@guideriviera.com  |  crt06@crt-riviera.fr
Departement Alpes-Maritimes 
Met de steden:
Nice, Cannes, Antibes, Grasse... 159 villages  | Provenceweb.fr/e/alpmarit.htm  |  Alpes Maritimes 

** Uw accommodatie in Frankrijk
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com