NANCY, is de hoofdstad van het departement Meurthe-et-Moselle, aan de Meurthe.  Nancy is een moderne stad met gevarieerde industrie, het handelscentrum voor Midden- en Zuid-­Lotharingen en zetel van een bisdom en van tal van wetenschappelijke en culturele instellingen, o.a. een universiteit.
Naar overzicht
regio Lorraine.
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Booking.com

De stad doet zich echter aan de bezoeker vooral voor als een monument van 18de-eeuwse stedenbouw, kunst en cultuur. Nancy ontwikkelde zich sinds de 12de eeuw rondom de burcht van de hertogen van Lotharingen. Nadat een brand in de 13de eeuw de eerste vestiging had verwoest, werd al spoedig met de herbouw begonnen - de huidige oude stadskern, die in de 14de eeuw werd voorzien van een versterkte ommuring. Hiervan resteren thans twee stadspoorten.
Nancy, tombe van StanislawIn 1477 sneuvelde de Bourgondische hertog Karel de Stoute,  
die zich van Lotharingen poogde meester te maken, bij de belegering van Nancy. Op initiatief van de hertogen van Lotharingen werd in de 16de eeuw naast de oude stad een nieuwe, de Ville neuve, aangelegd, gebouwd op een schaakbordachtig grondplan.

In 1735 kwam het hertogdom Lotharingen  

aan de afgezette Poolse koning Stanislaw (of: Stanislas) Leszczýnski, schoonvader van Lodewijk XV trok hij de meest capabele en getalenteerde Lotharingers aan: de architect Emmanuel Héré, de siersmid Jean Lamour en de beeldhouwer Nicolas Adam, wiens woonhuis in Nancy nog te bezichtigen is.
Samen met hen bepaalde Stanislaw
het aanzien van het 18de-eeuwse Nancy, dat tot op heden de roem van de stad uitmaakt. Na de dood van Stanislaw 'Le Magnifique', zoals hij genoemd werd, kwam Nancy aan de Franse kroon.

Place Stanislas en Place de la Carrière
 

Dit schitterende 18de-eeuwse complex verbindt de oude en de nieuwe stad en vormt een prachtig voorbeeld van in Frankrijk nogal schaarse laat­barokke - of rococo- stadsbouw. De Place Stanislas, vroeger Place Royale geheten ter ere van Lodewijk XV, werd vanaf 1752 gebouwd onder leiding van Emmanuel Héré.
Het plein heeft de vorm van een rechthoek
met afgestompte hoeken en een oppervlakte van 124 x 106 m. Het wordt omzoomd door vijf paviljoens - het grootste, aan de zuidelijke zijde, is het Stadhuis, met in het fronton het wapen van Stanislaw - en twee monumentale arcadegalerijen. Op zes plaatsen wordt het plein afgesloten door sierlijke, verguld smeedijzeren hekken van Jean Lamour.
 
Die in de noordelijke hoeken
 

omvatten elk een fontein, ontworpen door beeldhouwer Guibal: de fontein van Neptunus en die van Amfitrite. Behalve de hekken, die door hun elegante en uiterst fantasierijke vormgeving tot de meesterwerken van rococo smeedwerk behoren, schiep Lamour de 56 balkons aan de paviljoens en de smeedijzeren trapleuning van het Stadhuis.
Door de harmonieuze proporties
en het evenwichtige samenspel van architectuur en decoratie behoort de Place Stanislas tot de fraaiste pleinen van Europa.
Midden op het plein staat het standbeeld van Stanislas le Magnifique: het werd er in 1831 geplaatst ter vervanging van een beeld van Lodewijk XV, dat tijdens de Revolutie was neergehaald.

Triomfboog
 

Door de Rue Héré bereikt men de Arc de Triomphe, een omstreeks 1750 naar Romeins voorbeeld gebouwde triomfboog ter ere van Lodewijk XV. Vandaar komt men op de langgerekte Place de la Carrière, van oorsprong I6de-eeuws, maar door Héré geheel verbouwd en omzoomd door de fraaie gevels van 18de-eeuwse huizen.
Het plein wordt aan de andere korte zijde
 - tegenover de Arc de Triomphe - afgesloten door het Palais du Gouvernement, waarvan de gebogen zuilengaanderij, die het met de huizen van het plein verbindt, de illusie van een binnenhof geeft. Aan het Palais du Gouvernement grenst La Pépinière, het grote stadspark van Nancy, waarin zich een beeld van Rodin bevindt, opgericht ter nage­dachtenis van de grote Franse schilder Claude Gellée, beter bekend als Claude Lorrain (1600-1682).
Dicht bij de Place Stanislas  

ligt nog een door Héré geschapen plein: de Place d'Alli­ance (1753) met sobere, maar zeer harmonisch geconcipieerde façaden.

Kerkelijke bouwwerken
 

Nancy bezit geen zeer oude, maar wel enkele voor de 18de-eeuwse bouwkunst karakteristieke kerken. Daartoe behoort de kathedraal, begonnen in 1703 door Hardouin-Mansart en voltooid in 1742 door Boffrand. Het is een monumentale, imposante en goed geproportioneerde kerk. Enkele van de fraaie smeedijzeren hekken voor de zijkapellen zijn van Lamour. De interessante kerkschat herbergt o.a. waardevol l0de-eeuws edelsmeedwerk, waaronder het evangeliarium van Saint-Gauzelin met kostbare band van gegraveerd zilver en medaillons van email.

De kerk Notre-Dame-de-Bonsecours
 

werd in 1738 in opdracht van Stanislaw Leszczýnski gebouwd door Héré. De façade is in Italiaanse renaissancestijl, het interieur is geïnspireerd op de Duitse barok. Het evenwichtige, mooi geproportioneerde bouwwerk, waarvan het interieur gedecoreerd is met marmer, stucwerk en geweIfschilderingen, herbergt de tomben van Stanislaw Leszczýnski en zijn echtgenote Catharina Opalinska.
De tombe van de vorst,
met sculpturen van Vasse, contrasteert in zijn wat koele classicistische vormgeving met het bezielde mausoleum dat aan de nagedachtenis van zijn echtgenote is gewijd: een werk van de uit Nancy afkomstige beeldhouwer Nicolas Adam. Achter in de kerk bevindt zich het merkwaardige, vroeg-16de-eeuwse beeld Notre-Dame-de-Bonsecours, met in de plooien van de mantel een twintigtal figuurtjes: geestelijken en leken.Musée Historique Lorrain
 

Dit museum is gevestigd in het voormalige hertogelijke paleis, het Palais Ducal, dat van oorsprong 13de-eeuws is, in het begin van de 16de eeuw geheel werd herbouwd en in de 19de eeuw zorgvuldig is gerestaureerd. Het paleis, nog geheel in de trant van een strenge, middeleeuwse burcht, heeft aan de overigens uiterst sobere façade aan de Grand' Rue één enkel ornament: de schitterende Porterie, de toegangspoort in een mengeling van renaissance- en flamboyant gotische stijl.
Het museum is geheel gewijd aan de geschiedenis,
de kunst en de folklore van Lotharingen. Tot de collectie behoren archeologische vondsten, middeleeuwse sculpturen, wandtapijten uit de 15de en de 16de eeuw, een belangrijk aantal schilderijen van 17de-eeuwse Lotharingse meesters zoals Georges de la Tour en Claude Lorrain en vrijwel het gehele oeuvre van de in Nancy geboren tekenaar en graficus Jacques Callot (1593-1635), die in de beroemde serie Les grandes misères de la guerre op indrukwekkende wijze de in zijn tijd woedende oorlogen aan de kaak stelde. Tot het museum behoort ook de

Eglise des Cordeliers

de voormalige franciscanenkerk, het enige voorbeeld van gotische architectuur in Nancy. De kerk, met 15de-eeuws schip, diende als grafkerk voor de hertogen van Lotharingen. Boven hun grafkelder is een achthoekige grafkapel, de Chapelle ducale, opgericht (1607). Tot de opmerkelijke stukken in deze museumkerk behoort het graf van Philippe de Gueldre, een aangrijpend werk van Ligier Richier.

Musée des Beaux Arts
 

Is gevestigd in een der paviljoens aan de Place Stanislas, bezit een grote collectie schilderijen, die een representatief overzicht geeft van de ontwikkeling van de Europese schilderkunst van de middeleeuwen tot heden. Het museum heeft een belangrijke verzameling, vooral Franse, moderne schilderkunst: o.a. van Dufy, Utrillo, Matisse, Modigliani, Lurçat.
Ook de 19de eeuw
in de Franse schilderkunst is rijk vertegenwoordigd, o.a. met het op de geschiedenis van Nancy geïnspireerde doek van Delacroix De dood van Karel de Stoute bij de Slag van Nancy.

Musée de I'École de Nancy
 

Dit museum is gewijd aan de art nouveau, de Franse Jugendstil. In de jaren tussen 1880 en 1904 was Nancy, naast Parijs, toonaangevend in de art nouveau, vooral op het gebied van glas en meubilair. De 'École de Nancy', een samenwerkingsverband tussen Lotharingse kunstenaars, architecten en beoefenaars van de toegepaste kunsten, werd in 1901 opgericht met o.a. het doel de eenheid tussen wetenschap, kunst en industrie te bevorderen. Tot de voornaamste kunstenaars van de groepering behoorden Émile Gallé, 1846-1904, en Louis Majorelle, 1859-1926, beiden uit Nancy.  - 
www.ecole-de-nancy.com 

Andere bezienswaardigheden 
Het schilderachtige oude stadsdeel, Vieux Nancy, in het noorden van de stad, bewaart behalve de voormalige stadspoort Porte de la Craffe, 14de eeuw, enkele oude en bezienswaardige hui­zen met fraaie binnenhoven. Sommige stammen uit de renaissance, zoals het Hótel d'Haussonville, andere uit de 18de eeuw, zoals het Hotel de Ferrari en het Hótel des Loups, gebouwd door Boffrand.

Office de Tourisme

Place Stanislas  -  BP 810  -  54011   NANCY Cedex  -  Tel: 33 (0) 3 83 35 22 41     -  Fax: 33 (0) 3 83 30 23 39  -  Internet:
http://www.ot-nancy.fr   -  E-mail: tourisme@ot-nancy.fr

Departement Meurthe et Moselle  
Hoofdstad Nancy   -  E-mail:
tourisme54@wanadoo.fr

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com