CEVENNEN EN DE MONT LOZERE, de fraaie maar weerbarstige natuur van de Cevennen, tussen de Aigoual en de Mont-Lozère, in het zuidoosten van het departement Lozère, biedt een sterk contrast tussen het harde leven in de bergen en de zachtheid van het middelhandszeeklimaat.
Naar regio Languedoc-Roussillon.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!
 
    

CevennenDeze ruwe grond met een ruige geschiedenis en karakter,  
was in het begin van de XVIII de het theater van de godsdienstoorlog tegen de Camisards en een bolwerk van de Hugenoten. Het is het land van de leisteen, diep uitgesneden valleien, scherpe rotsformaties en steile hellingen met aan de voet tal van slingerende beekjes en wilde rivieren. Het is ook de streek van het struikgewas en uitgestrekte bossen met beuken, sparren, eiken en vooral kastanjebomen.
De ruige natuur
biedt niettemin een geheimzinnige en fraaie omgeving waarin tal van gehuchten en huizen leven blazen in deze schier ondoordringbare heuvels. Op de schrale hellingen is door de aanleg van ontelbare terrassen plaatsgemaakt voor de "boom van goud", de fameuze moerbeiboom die met de zijdeteelt de streek rijkdom heeft gebracht, maar vooral voor de "broodboom", de lokale naam voor de kastanjeboom, het symbool van de Cevennen, die voedsel heeft geboden aan vele generaties bewoners.

CevennenHet in 1970 gecreëerde nationale natuurpark
 

van de Cevennen werkt aan het behoud van de dieren- en plantensoorten in het gebied, maar ook aan de harmonieuze ontwikkeling van mens en milieu want het is het enige bewoonde nationale Franse natuurpark.
De hele Cevennen,
van Florac tot St-Germain-de-Calbertel zijn bezaaid met slingerende weggetjes, die tal van schilderachtige routes bieden met adembenemende uitzichten en tal van bezienswaardigheden. Het is bij uitstek een streek voor fraaie en interessante uitstapjes. In het westen biedt de indrukwekkende
granietbarrière van de Mont-Lozère
het contrast van zijn kale bergtoppen en zijn zacht glooiende reliëfs. Deze "berg van de bronnen", zoals zijn bijnaam luidt, reikt tot 1700 m hoogte. De uitgezette voetpaden bieden schitterende wandelroutes. In de winter kunt u op de in sneeuw gehulde Mont-Lozère langlaufen in Bleymard-Mont-Lozère of bij de Mas de la Barque en u vervolgens opwarmen in het kuuroord van Bagnols-les-Bains. 

Van de Mont-Lozère tot de Aigoual   
Het hart van de Cevennen, boordevol natuurschoon, behoort tot de Lozère. Het is een streek die de tijd verdient om in alle rust te worden ontdekt: de bergen doorkruisen, de passen oversteken, afdalen in de valleien langs de slingerende, schilderachtige weggetjes. Neem gerust de tijd om tussen de
top van de Mont-Lozère en de kruin van de Aigoual
van dorp naar gehucht te trekken en de intimiteit te ontdekken van deze door mensenhanden in de loop der eeuwen getemde natuur met zijn onvergetelijke geuren en smaken. Overal in de Cevennen vindt u markten en boerderijen waar u kennis kunt maken met de mensen die de lokale streekproducten fabriceren.

Pont de Montvert
 

Dit dorp van graniet, genesteld in een bocht van het dal van de bovenloop van de Tarn op de Mont-Lozère, heeft zeker charme. Een fraaie gotische brug versierd met een kloktoren overspant de Tarn die bier nog niet meer is dan een wilde beek.
Hier begon de godsdienstoorlog van de Camisards,
na de moord op de abt van Chayla die de protestanten vervolgde. Het is een aangename pleisterplaats op de route van Stevenson, de beroemde Schotse schrijver die de Lozère in gezelschap van een ezel doorkruiste.

Villefort
 

Villefort, een van de toegangspoorten tot het Nationaal Park van de Cevennen, heeft zijn met veel geduid in de XIV de eeuw gebouwde huizen behouden. Gelegen aan de oever van een tot een zwempartij, een boottochtje of hengelen uitnodigend meer, is
Villefort een geschikte plaats voor een vakantie
in contact met de natuur. Het circuit van de Tour du Lac is hiervan een fraai voor. Het skistation van de Mas de la Barque in de centrale zone van het Nationaal Park van de Cevennen, op enkele kilometers van Villefort, vormt een ideaal uitgangspunt om het plateau van de Mont-Lozère en de bronnen van de Tarn te ontdekken.

La Garde Guérin
 

Het eveneens dichtbij gelegen middeleeuwse dorp Garde-Guérin is geklasseerd als een van de "mooiste dorpen van Frankrijk". De donjon, het laatste overblijfsel van een in de XIIde eeuw ontmantelde citadel, biedt een fantastisch uitzicht over de
Kloof van Chassezac.
Het dorp is voor auto's verboden, zodat u alle rust en ruimte hebt om er doorheen te wandelen en de middeleeuwse geschiedenis op u in te laten werken.

Florac
 

Is de hoofdzetel van het Nationaal Perk van de Cevennen, ligt tegen de voet van de Causse Méjean, gericht naar het nabijgelegen reliëf van de Cevennen maar ook naar het hogere dal van de Tarn. De esplanade, het kasteel van het Nationaal Park en de bron van de Pécher trekken de bezoekers, onder de charme van dit altijd levendige, in hart en ziel 'cévenole" stadje.

Barre des Cévennes
 

Het hooggelegen,karakteristieke dorp Barre wordt doorkruist door een hoofdstraat die detuigt van de oude karaktervolle architectuur ontwikkeld door onze voorouders. Na Barre dalen we af in de Cevennen, via de Vallée Française of de spectaculaire route van de Corniche des Cévennes.

Saint-Germain-de-Calberte
 

De ware Cevennen associëren moeilijke toegankelijkheid en ongeëvenaarde charme. De Cevennen moet je verdienen... maar. dan geniet u ook volop, aan de oevers van een bergstroom, of in een eenzame boerderij omringd door kastanjebomen. De lokale hoofdplaats gedomineerd door de ruïnes van het Kasteel van Calberte, heeft vele episodes beleeft in de Guerre des Camisards.

De Col let de Dèze
 

De Vallée Longue en de Vallée de la Mimente voeren ons via de nationale weg 106 en schitterende vergezichten naar Florac. Het is ook het traject van de oude departementale spoorlijn die nu als wandelroute dienst doet.

Cham des Bondons
 

Cevennen zijn rijk aan herinneringen aan de prehistorie. Aan de voet van de Mont-Lozère, biedt het zogenaamde Cham des Bondons maar liefst 150 menhirs, 4 dolmens en een dertigtal grafheuvels. Het is op een na (Carnac) de belangrijkste concentratie van prehistorische monumenten in Europa. Voor een bezichtiging vertrekt het pad "le sentier des menhirs" vanaf de Col de Montmirat.

Het ecomuseum van de Mont-Lozère in Pont-de-Montvert
 

wordt gecompleteerd door voor het publiek opengestelde bezienswaardigheden op het plateau van de bronnen van de Tarn, zoals de boerderij van Troubat, Bellecoste.
Met gemakkelijk begaanbare paden die leiden naar een aantal museumboerderijen en dorpjes, verbindt het ecomuseum een buitengewoon cultureel erfgoed om, in contact met de natuur en de mensen, de bewoners en de tradities te ontdekken.
Het netwerk van ecomusea

dat in de streek is ontwikkeld, maakt het ook mogelijk om kennis te maken met diverse facetten van het leven in de Cevennen en op de hoogvlakten: de zijdeproductie (Magnanerie de la Roque), de architectuur (Barre des Cévennes), de bewoners (Musée du Cévenol in Pont ravager), enz.
Saint Laurent de Trèves

toont een als historisch monument geklasseerde rotsbodem de pootafdrukken die een aantal dinosaurussen bijna l90 miljoen jaar geleden bier hebben achtergelaten.

Een mozaïek van landschappen   
In het land van bergkammen en dalen, leidt de geologische variatie tot snelle veranderingen van het landschap. De diverse klimaten (landklimaat, zeeklimaat, middellandse zeeklimaat) en de bodemvariatie leisteen, graniet, kalk) biedt een uitstekende voedingsbodem voor tal van dieren- en plantensoorten.
De venen van de Mont-Lozère
Zijn van oorsprong moerassen waarin de opeenhoping van verterende planten een bijzondere biotoop heeft gecreëerd die vele diersoorten heeft aangetrokken (vlinders, kikvorsachtigen, vogels, zoogdieren). De opmerkelijke flora omvat originele of zeldzame soorten als drosera, een vleesetende plant.

Route des Crêtes
 

Deze route over de bergkammen, tussen de berg van le Bougès en le Ventalon, is een van de mooiste van de streek.
De Kloof van de Chassezac
Deze kolkende rivier in een groot ravijn, ten noorden van la Garde-Guérin, biedt een aantrekkelijk uitzicht op de watervallen en een rotswand van 300 meter, uitkomend in de "Marmite du Diabie" ("de duivelsketel").
De Corniche des Cévennes
Is een uniek spektakel van "serres" en "valats" (ruggen en dalen) in het reliëf van de Cevennen tussen Florac en St-lean-du-Gard.
De klokkentoren van Tourmente
In La Fage en de andere dorpen van de Mont-Lozère, tussen de Bleymard en Bagnol-Les-Bains, dienden de klokken tijdens de strenge winters als geluidssignaal voor reizigers verdwaald door de 'tourmente", een lage wind die sneeuwstormen veroorzaakte die samen met de mist de communicatie tussen de dorpen bemoeilijkte

Toeristenbureaus
Florac, tel.. 04 66 45 01 14  -  Villefort, tel.. 04 66 46 87 30   -  Pont-de-Montvert- Vialas, tel., 04 66 45 81 94  -  Bagnols-les-Rains, tel.: 04 66 47 61 13   -  Collet-de-Dèze, tel.. 04 66 45 40 71   - 
Saint-Germain-d@-Coffleite, tel.: 04 66 45 93 66  - 

Nationaal Park van de Cevennen
Activiteiten in elk seizoen  
Wandelen

Het Nationaal Park van de Cevennen wordt doorkruist door bekende wandelroutes. De tocht rond de Aigoual, de Cevennentocht, De tocht van de Mont-lozère, de GR's 7(Vogezen-Pyreneeën), 6 en 60 (Rhóne-Cevennen), enz. Iedereen vindt in de Cevennen een passend circuit voor een buitengewone wandeling. Er zijn ook tal van kleine, door het Nationaal Park uitgezette, wandelroutes (zie de topografische gidsen). En niet te vergaten de route van Stevenson. Met of zonder ezel kunt u hier in het voetspoor treden van de beroemde Schotse schrijver, van le Monastier in de Haute Loire tot aan St-Jean-du-Gard, via de Lozère (Langogne, Le Bleymard, Pont-de-Montvert, St-Germain-de-Calberte)

Skiën en langlaufen
 

Op 1000 m hoogte op de Mont-Lozère, is het skioord Bleymard  een ideale plaats voor liefhebbers van ruimte en bergen: Pisten voor elk niveau -1400 tot 1600 meter hoogte  en uitgezette circuits voor langlaufen vanaf de Col de Finiels. Maar ook surf, monoski, snowblade, sneeuwschoentochten en sleepisten voor de kinderen. In het hart van het Nationaal Park van de Cevennen, ontvangt het skioord Mas de la Barque langlaufers en liefhebbers van sneeuwschoentochten. Net als in Bleymard- Mont-Lozère, kunt u er verblijven in een hotel of een gîte.
Kuuroorden en fitness
Op 900 m hoogte, op de hellingen van de Mont-Lozère, ligt het kuuroord van Bagnols-les-Bains dat al bij de Romeinen bekend was. Het ontvangt kuurgasten met reumatische en ademhalingsaandoeningen en biedt fitnessprogramma's. Bergbeklimmen en canyoning
Het wilde water van de Chassezac is in trek bij de liefhebbers van canyoning en de harde rotswanden langs de rivier bieden ideale mogelijkheden voor klimmers in een fraaie natuur.

Tochten door de Cevennen
 

te paard, met een mountainbike of vergezeld door een ezel.
Hengelsport
in het heldere water van de Altier en de vele rivieren in de Cevennen.
De Vallon du Villaret
is een verbazingwekkend ontdekkingspark waar spelen en kunst de natuur en de geschiedenis ontmoeten.

Gastronomie  
De Cevennen zijn het land van de kastanjeboom, de fameuze "broodboom" waarvan de vruchten de basis zijn van tal van gerechten: kastanjesoep ("bajanat") met melk of wijn, confiture, terrine, taart, koek, brood, enz.
Het gebied staat ook bekend om de "pélardon", ronde geitenkaasjes die net als wijnen recht hebben op een AOC- naam, typische vleesgerechten (rund, varken, eend, forel, wild), confituren van bosvruchten (bramen, wilde aardbeien, blauwe bosbessen en frambozen). Een streek voor gastronomische genoegens of een eenvoudige Een woonbuis in de Cevennen van leisteen D4 Het grillen van de kastanjes kastanjebomen.    
Internet
: http://www.cevennes-montlozere.com/


** Uw accommodatie in geheel Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels.Frankrijk.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets