GRENOBLE, op 210 m hoogte gelegen aan de monding van de Drac in de Isère , was van oorsprong een nederzetting van de Allobrogen. In 380 verhief de Romeinse keizer Gratianus het dorp, Cularo, tot stad.
Naar regio Rhone-Alpes.  
 Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Booking.com

Gratianopolis.
In de 4de eeuw werd het bisschopszetel. Sedert de 11de eeuw maakten de graven van Albon, heren van Viennois, zich gaandeweg meester van het gebied dat eind 12de eeuw de naam Dauphiné kreeg. De laatste der dauphins van Viennois, Humbert II, stond in 1349 de stad en de Dauphiné af aan de Franse koning. Tot 1628 bleef de Dauphiné de apanage van de oudste zoon van de koning, die de titel 'dauphin' droeg.

Grenoble Passerelle Saint-LaurentIn 1451 werd Grenoble zetel van een parlement.  

Toen Lodewijk XVI deze instelling wilde sluiten, kwamen de inwoners van Grenoble in opstand, op 7 juni, de dag die bekendstaat als de 'Journée des Tuiles', de opstandelingen gooiden nl. met dakpannen naar het leger.
In de 19de eeuw
begon de grote  industriële ontwikkeling van de stad, die zich thans het economisch, wetenschappelijk en toeristisch centrum van de Franse Alpen kan noemen.

Winterspelen 

In 1968 werden in Grenoble de Olympische Winterspelen gehouden. Er werd een enorme bouwactiviteit ontwikkeld: de sportaccommodatie werd sterk uitgebreid, met o.m. een ijsstadion, er kwamen een Olympisch dorp, een nieuw Stadhuis, een nieuw station, een postkantoor, een opmerkelijk
Maison de là Culture
en een tentoonstellingsgebouw. Ook vele laboratoria en instellingen van de universiteit zijn hypermodern gehuisvest.

Centrum van de stad
 

is de Place Grenette, in de voetgangerszone. Hierop komt o.m. de Grande Rue uit, waaraan de geboortehuizen liggen van o.a. de filosoof Condillac 18de eeuw, de staatsman Casimir Pierre Périer en de schilder Ernest Hébert. Grenobles grote zoon Henry Beyle, beter bekend onder zijn pseudoniem Stendhal, werd geboren in de Rue J.J.Rousseau.

Kathedraal Notre-Dame 
 

De vijfschepige kerk heeft een ingewikkelde bouwgeschiedenis, die zich uitstrekt van de Karolingische tijd tot heden. De kapel Saint-Hugues, links van de ingang, was het schip van een 13de­eeuwse kerk. In het interieur o.m. een 14 m hoog stenen sacramentshuis in flamboyante stijl.

Grenoble, crypte van de Saint-LaurentKerk Saint-Laurent 

Het interessantste deel is de crypte, in oorsprong een Merovingische kapel, een der oudste van Frankrijk. De vijf zuilen die het tongewelf dragen, zijn deels antiek. De motieven op enkele kapitelen wijzen op de 6de-7de eeuw als tijd van ontstaan: het beeldhouwwerk op de colonnade dateert uit de 8ste eeuw.

Kerk Saint-André 

De voormalige kapel van de dauphins is in de 13de eeuw in baksteen gebouwd en heeft een achthoekige torenbekroning van tufsteen. In de linkerarm van het transept staat het mausoleum, in de 17de eeuw opgericht voor Pierre Terrail, heer van Bayard, bijgenaamd ridder zonder vrees en blaam, die op het kasteel Bayard, nabij Grenoble, in 1476 werd geboren.
In 1515, na de Slag bij Marignano,
liet Frans 1 zich door Bayard, die hij zeer bewonderde, tot ridder slaan. In de eerste van de vier oorlogen die Frans 1 tegen keizer Karel V voerde, leidde Bayard de achterhoede tegen de keizerlijke troepen onder de overloper, de connétable De Bourbon. Hij werd zwaargewond. Hij stierf nabij Gattinara, in de Povlakte, op 30 april 1524.

Palais de Justice
 

De voormalige zetel van het parlement van de Dauphiné is het interessantste burgerlijke bouwwerk in de oude stad. De linkervleugel, gebouwd onder Karel VIII, is flamboyant gotisch, de rechtervleugel, gebouwd onder Frans I, renaissance. De kapel tussen de beide vleugels dateert uit de tijd van Lodewijk XII. In de 19de eeuw is het gebouw vergroot. In een aantal zalen zijn nog de oude plafonds en betimmeringen te zien.

Musée des Beaux Arts 
Het in 1870 geopende museum behoort tot de belangrijkste provinciale musea van Frankrijk, niet alleen om de rijkdom aan meesterwerken uit vroeger eeuwen, maar ook om de moderne collectie, die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werd begonnen en tot de huidige dag wordt uitgebreid. Vooral de Franse en Spaanse meesters uit de 17de eeuw, Philippe_de Champaigne, Zurbaran_Francisco_de en de Franse 19de-eeuwse - Corot, Fantin-Latour, Boudin, Renoir, Monet en 20ste­eeuwse schilders, Bonnard, Léger, Utrillo, Tanguy,  - zijn goed vertegenwoordigd. Het museum herbergt ook een belangrijke verzameling tekeningen.

Overige musea
 

Het Musée dauphinois,
in een 17de-eeuws klooster, waarvan de barokke kapel en de kapittelzaal intact zijn gebleven, is gewijd aan kunst en volksgebruiken in deze streek; een speciale afdeling belicht het leven in de bergen. Een bibliotheek met boeken over bergsport en een regionaal documentatiecentrum zijn ook hier gevestigd.
Het Musée Stendhal,
in het oude Stadhuis, is gewijd aan werk, leven en milieu van de schrijver.

Het Musée de la Résistance et de la Déportation 

in de Rue J.J.Rousseau, op de plaats waar Stendhals geboortehuis stond, houdt de herinnering levend aan het Franse verzet en de slachtoffers van de naziterreur.
Het Musée d'Histoire naturelle
bezit o.m. een der beste mineralogische ver­zamelingen van Frankrijk.

De Fondation Hébert-d'Uckermann 

beheert de fraai gemeubileerde villa en het aan de schilder Ernest Hébert gewijde museum, alsmede het Maison d'Artistes, waar regelmatig lokale schilders en beeldhouwers exposeren.

Office de Tourisme
:
14, rue de la République  - B.P. 227  -  38019   GRENOBLE Cedex  -  Tel: 33 (0) 4 76 42 41 41   -  Fax: 33 (0) 4 76 00 18 98  -  Internet: http://www.ville-grenoble.fr  

 

Departement Isere   
Isère ligt in het zuidoosten van het land. De hoofdstad is Grenoble. Het oostelijk deel van het departement is bergachtig, Voor-Alpen. Deze zijn van belang voor bosbouw en toerisme zoals wintersport en alpinisme.
Office de Tourisme:
14, rue de la République  -  B.P. 227  -  38019   GRENOBLE Cedex  -  Tel: 33 (0) 4 76 44 26 81   -  Fax: 33 (0) 4 76 51 57 19  -  Internet: http://www.isere-tourisme.com   -  E-mail: informations.cdt@isere-tourisme.com

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

Booking.com