ABDIJ VAN FONTFROIDE, is een belangrijke cisterciënzer abdij in een woest bergachtig landschap. Is gesticht door Vicomte de Narbonne, Ayméry I.  In 1145 treedt Fontfroide toe tot de cisterciënzers en begint de bouw van de huidige abdij: kerk, kapittelzaal en kloostergang. In de dertiende eeuw vindt de verhoging van de kloostergang plaats: gotische gewelven.
Naar overzicht
regio Languedoc-Roussillon.
  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

In de veertiende eeuw worden de zijkapellen gebouwd. In achttiende eeuw komen de toegangspoort, voorplein en de woonvertrekken van de abt erbij.

Abdij Fontfroide in het hart van de Corbieres, nabij NarbonneIndeling
1.  Ingangshof;
     elegante toegangspoort uit 1787.
2.  Voorplein:
    met zijn forse ommuring en zijn klassieke kroonversiering uit de achttiende eeuw.
3.  Gebouw van de lekenbroeders:
    de refter met een schouw uit het kasteel van de familie Montmorency in Pézenas. Boven de refter en de wijnkelder is de slaapzaal van de monniken.
4.  De binnenplaats
    
van Lodewijk XIV: achter in de woonvertrekken van de abt en een oranjerie uit de zeventiende eeuw.
5.  Lekenbroedersgang.
6. Kloostergang:
    gebouwd in de twaalfde en de dertiende eeuw. De dubbele marmeren pilaartjes met gebeeldhouwde bloemmotieven in de kapitelen, dateren van de twaalfde eeuw. In de achttiende eeuw werden de grote gewelfbogen toegevoegd: de gaanderij werd verhoogd en van spitse gewelven voorzien.
7.  Abdijkerk uit de twaalfde eeuw;
    het grote middenschip met dubbel gewelf tot een hoogte van 20 meter, steunt op pilaren waarvan de twee meter hoge kapiteelplaten het geheel nog schijnen te verhogen. Boven het voorkoor is een vijfdelig maaswerkraam dat de hele wand inneemt.
8.  St. Bernardkapel
     met vijf zijkapellen uit de veertiende eeuw.
9.  Kapittelzaal:
     waar meesterwerk van romaanse kunst met de ingang in de oostgaanderij van de kloostergang. Daarboven heeft de slaapzaal van de monniken een verbinding met de kerk door middel van een grote trap.
10. Kelder,
     slaapzaal van de lekenbroeders.
11. Bezoekerskapel.
12. Rosarium,
     elf perken met 2200 rozenstruiken en de Tuin der Geuzen.

Loopt men hier door de wilde natuur, la garrigue,  

dan kan men de plantenrijkdom van het Massief van Fontfroide ontdekken. Het natuurgebied geeft een goed overzicht van het geheel van alle kloostergebouwen.
Vanaf de trap naar de Toren
is het 20 minuten heen en terug. Vandaar loopt een weg naar het Kruis, tien minuten heen en terug.
Naar de apsis
langs de ommuring van de abdij heeft men een mooi uitzicht op de koorruimte van de kerk, tien minuten heen en terug.

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken! 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets