ZUID CORSICA EN GROOT VALINCO, U bent in het uiterste zuiden van het eiland, waar het gebergte van Corsica uitloopt in een apotheose van stranden, kreken en eilanden. Porto-Vecchio, de op 2 na grootste stad van Corsica, biedt zeilers een goed beschermde rede te midden van met kurkeiken bedekte heuvels. Ook de stranden mogen er zijn. Sommige. zoals die van Palombaggia of Santa Giulia, zijn de allermooiste van het eiland. Naar overzicht Corsica Zie kaart

    

Rotskust bij BonifacioZUID-CORSICA: Bonifacio, Porto-Vecchio, Lecci, Sainte Lucie de Porto-Vecchio, Alta Rocca, Solenzara
Vanaf het strand bent u in enkele minuten in het Ospedale-gebergte. Een schitterende plek om te wandelen, b.v. rond het meer, in de lommer van dennen en kurkeiken.
Verder naar het westen ligt de Alta Rocca. Ten noorden van dit fraaie beboste gebergte steken de Naalden van Bavella omhoog. Bij zonsondergang worden de zeven gehavende punten in schitterende tinten getooid. Een schouwspel van een onuitputtelijke schoonheid, van welke hoek men het ook waarneemt.

Vanaf de Bavellapas 

komt u bij de Polischelluwatervallen, of bij het «gat van de bom» in een rotswand, alvorens via het Solenzaradal af te dalen naar de Kust van Parelmoer.

Solenzara,  

aan de monding van de rivier, heeft een mooie jachthaven, waar het in de zomer goed toeven is. De streek leent zich goed voor canyoning, het afdalen van watervallen aan touwen. En is ideaal voor bergbeklimmen, vissen en jagen. Op weg naar de zuidpunt komt u langs de golf van Pinarellu en bij de mooie stranden van Saint Cyprien en Cala Rossa.

Helemaal in het zuiden

boven op de indrukwekkende witte rotskust boven de golven, ligt Bonifacio, de meest bezochte plek van Corsica. De bovenstad, in 833 gesticht door Boniface, graaf van Toscane, heeft aan zijn rumoerig verleden een echt middeleeuwse sfeer overgehouden.

Bonifacio 

heeft een gemakkelijk toegankelijke, veilige haven, speciaal voor de grote pleziervaart. Dit is het koninkrijk van de wind, die hier zo.n 250 dagen per jaar waait. De liefhebbers van funboard zijn er koning. Dit zijn de goede «spots», maar hou ze voor u zelf: Figari, Tonnara, Piantarella, Santa Manza, Balistra.

De kust biedt zeilers 

een menigte aan kreken en baaien om het anker uit te werpen. Onder water weet u niet wat u ziet. Een overvloed aan hoornkoraal, gewoon koraal en sponzen. Ook tandbaarzen. Breng een dagje door op de Lavezzi-eilanden, op vier kilometer van de kust. Dit doolhof van rotseilandjes in tropisch blauw water wordt beschermd door zijn status van internationaal
zeepark.

Zien
De talloze prehistorische opgravingen  

van de streek, met name Castellu d'Araghju en Ceccia, Bezoek ook de opgravingen van Cucuruzzu en Castellu di Capuia met indrukwekkende cyclopische muren, In Levie kunt u de «dame van Bonifacio» aanschouwen, de oudst bekende bewoonster van het eiland, 6570 jaar voor Chr., in het departementaal Prehistorisch Museum van Alta Rocca.

Bezoek de oude stad van Bonifacio 

met het Bastion van de Vaandel, het Paradeveld, het zeeliedenkerkhof met zijn vlijmende schoonheid, de spectaculaire trap van de koning van Aragon, uitgehakt in de rots, de kerk Saint Dominique, een van de zeldzame gothische bouwwerken van het eiland. Wandel door de oude stad van Porto-Vecchio, beschermd door de Genuese versterkingen.

Doen   

Duiken in Mérouville.
Een tocht over de paden van het binnenland waar u «barraconni» kunt zien, uit veldstenen opgetrokken herdershutten, en oude oliemolens. Neem een verfrissend bad bij de waterval van Piscia di Gallo, in het
Ospedalegebergte.

Ga naar de cinematheek 

van Porto-Vecchio, het hele jaar open. Speel een partijtje golf op het prachtige terrein van Spérone, een ontwerp van Robert Trent Jones, aan de kust.

Een boottochtje  

vanaf Bonifacio naar de beroemde zeegrotten.

Proeven   

Vleeswaren van Alta-Rocca,
geiten-of schapenkaas, honing, olijfolie van Sainte-Lucie-de-Tallano. Alle zeepproducten: schorpioenvis, poon, zeewolf, zee-egels, hoorn kreeft. Aubergines op Bonifaciowijze. Zuid­Corsica is een land van lekker eten, van de restaurants met Michelinsterren tot de boerenherbergen

Zicht op ProprianoGROOT VALINCO: Propriano, Taravo de streek rond Sartène   
In deze streek vindt men de oorsprong van Corsica terug, met talloze prehistorische opgravingterreinen en overblijfselen van kastelen uit de Herentijd. De Valinco heeft in de 19de eeuw tot achtergrond gediend voor vele romans en verhalen, zoals «Colomba» van Prosper Mérimée

Propriano:
 

een badplaats aan de golf van Valinco. Een golf, zo groot en kalm, dat het haast een meer lijkt.

Van het beschermd gebied Roccapina
met zijn zandstrand aan de voet van een rotsige berguitloper, via Tizzano en tot het vissersdorpje Porto Pollo, is het één lange opeenvolging van kreken en stranden, met het fraaie strand van Cupabia. Van Campomoro komt u zelfs via het kustpad dwars door de maquis in Tizzano.

Het Taravodal
 

is een groen dal dat lange tijden geleefd heeft op het ritme van de graanoogst, de wijnoogst en de kastanjeraaptijd. Het achterland is een kleurrijk gebied, rijk aan historische beziens­waardigheden en curiositeiten. Via de oude ambachtenroute in Olmeto of de «Route van de Authentieke Zintuigen» komt u langs fabriekjes, waar pijpen, messen en keramieken worden gemaakt of streekspecialiteiten worden vervaardigd.

Overal zijn geneeskrachtige warmwater­bronnen:
 

die van Baracci, reeds vermaard in de oudheid, het Romeinse bekken in Caldane en de bronnen van Guitera en Tacana. Tussen twee zee- of zoetwaterbaden hoeft u niet stil te zitten: u kunt bergbeklimmen, vissen in de rivier of paardrijdtochten en excursies maken. Vergeet niet dat de streek tevens het vertrekpunt is voor twee trekroutes: de «Mare a Mare Sud» en de «Mare e Monti Sud». Maak vanuit Propriano een uitstapje naar Sartène, «de meest Corsicaanse stad van Corsica» volgens de schrijver Prosper Mérimée.

Van de hoge gevels
 

van de dikmurige huizen van deze hoofdstad van de «Terra dei Signori» klinkt nog de echo van lang vervlogen tijden.

Op Goede Vrijdag
is de oude stad het toneel van de indrukwekkende Catenacciu-processie: een boeteling met een rode mantel en bivakmuts loopt de lijdensweg van Jezus Christus na. Zijn voeten zijn aaneengebonden met een zware ketting en hij draagt een kruis van meer dan dertig kilo. Een onvergetelijke sfeer van geestkracht en passie.

Zien   

Wandel door het oude centrum van Sartène.
Drink een kopje koffie op de Place de la Libération, bezoek de Sainte-Marie kerk, het vroegere paleis van de Genuese bestuurders en de wijk van Santa­Anna met straatjes geplaveid met grijs graniet. Vergeet niet het boeiende Prehistorisch Museum met voorwerpen uit alle opgravingen van Corsica.
De toren van Campomoro, uit 1583. In een groot beschermd natuurgebied aan de woeste kust, doorsneden door een menigte kreekjes.

Bezoek het dorp Olmeto
 

met het huis van Colomba Bartoli en Fozzano. In dit dorp had de afschuwelijke vendetta plaats die de schrijver Prosper Mérimée stof leverde voor zijn novelle "Colomba». Foce bezit een zeer indrukwekkend versterkt huis. Het uitkijkpunt biedt een buitengewoon panorama over de golf van Valinco. Een eindje verder ligt Santa-Maria, met tussen de olijfbomen de Romaanse kerk van Maria-Boodschap.

Ontdekken
 

De megalieten van Palaggio
met 250 monolieten. I Stantari de Cauria, de dolmen van Fontanaccia, de mooiste van Corsica, en Filitosa en de verspreide menhirbeelden op een prachtige plek.
De Genuese brug van Spin'a Cavallu, misschien wel de mooiste van Corsica. Trek meteen een verfrissend baantje in de Fiumicicoli. Bezoek het Istria-kasteel in Sollacaro en het kasteel Rocca di Valle in Olmeto.

Proeven   

De klassewijnen van Sartène
langs de Wijnroute lalles met mate!. Proef de verschillende soorten olijfolie in de talloze oliemolens van de streek. Proef Brucciu (kwarkachtige jonge schapenkaas), het plaatselijk gebak, Pulenta (de Corsicaanse versie van polenta], de vleeswaren van Tasso en natuurlijk al het voedsel uit zee.

Informatie:
 * GUIDE Horaires des Aéroports, met alle aankomst- en vertrektijden van de vliegvelden bij Ajaccio en Figari.
 * Plan de ville, Ajaccio is een goede plattegrond van de stad.
 * Corsica, Ajaccio, guide  is een uitstekende gemeentelijke gids voor de stad.
 * L'art des \Artisants, Corsica is een handleiding van actieve kunstenaars op Corsica.
 * Vraag beslist aan, CORSICA, Carte touristque. Uitstekende oriënterende kaart.
 * La Corse C'est tout le temps, Campings geeft een goed overzicht met alle gegevens van kampeer mogelijkheden.
 * In de zelfde serie zijn er een brochures voor Hôtels, Water Sports en Nature Discovery Actvities. Aanbevolen.
 * Een niet te missen gids is It's always the right time to be in Corsica, 50 pag, met een extra bijlage, 20 pag., Practical guide, met alle mogelijke adressen.

** Uw accommodatie
in de regio Zuid-Corsica kunt U goed boeken via Region.Zuid-Corsica. .  Er zijn 42  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden in regio Zuid-Corsica: Ajaccio  -  Porto-Vecchio 
Hotels op / nabij luchthaven:
PROPRIANO (PRP) en Campo dell'Oro (AJA)

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets