CORSICA: Natuur, Zee, Bergen en Architectuur. Geen ander eiland in de Middellandse Zee is zo groen als Corsica. Groen van de kastanjebomen van de Castagniccia, geurig groen van de maquis, fris groen van weilanden midden in de zomer, donkergroen van de reusachtige honderdjarige laricio pijnbomen in de hemel van Aïtone, smaragdgroen van de bergmeren, zilvergroen van de olijven van Nebbio, transparant groen van de watervallen en bekkens van Restonica en pril groen van de wijnranken in Patrimonio in het voorjaar. Naar overzicht Corsica. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

aaa

NATUUR: Ruik de geuren van de maquis.
Corsica is heel anders dan men zou verwachten van een eiland in de Middellandse Zee. Want geen ander eiland in de Middellandse Zee is zo groen als Corsica. Groen van de kastanjebomen van de Castagniccia, geurig groen van de maquis, fris groen van weilanden midden in de zomer, donkergroen van de reusachtige honderdjarige laricio pijnbomen in de hemel van Aïtone, smaragdgroen van de bergmeren, zilvergroen van de olijven van Nebbio, transparant groen van de watervallen en bekkens van Restonica en pril groen van de wijnranken in Patrimonio in het voorjaar.

Met zijn meer dan 2000 plantensoorten
 

biedt Corsica een verblindende kleurenpracht. Wist u dat het Regionaal Natuurpark van Corsica meer dan een derde van het eiland beslaat? Er zijn vijf natuurreservaten met een unieke fauna en flora. De Cerbicale eilanden hebben kuifaalscholvers, de Lavezzi-eilanden 68  verschillende vissoorten, de eilanden Finocchiarola en Scandola vormen Frankrijks eerste land- en zeereservaat, en bij het meertje van Biguglia nestelen 127 soorten watervogels.

De Corsicaanse natuur is altijd boeiend:
 

in het voorjaar geniet u van de bedwelmende geuren van de bloeiende maquis en in de herfst kunt u in de bergdorpjes de kastanjefeesten meevieren.

Kom lopen, fietsen of paardrijden, maar kom in galop
.   

Wie op Corsica wandelt, maakt kennis met het Corsica van de Corsicanen. U komt langs een fraai versterkt granieten huis of een uit zwerfstenen opgetrokken herdershut. U neemt een bad in de door watervallen uitgeholde bekkens en geniet van het schitterende landschap in de bossen waar u misschien halfwilde varkens tegenkomt of een lammergier of moeflon ziet.

De trekroutes
 

voeren dwars door het authentieke en gastvrije hart van Corsica. De bekendste is de GR 20 die door het hooggebergte loopt, van Calenzana (in de Calvi regio) tot Conca (in de Porto-Vecchio regio). Een lastig pad, maar een van de mooiste ter wereld. Makkelijker zijn «Mare e Monti Nord» van Cargèse naar Calenzala en «Mare e Monti Sud», van Porticcio naar Propriano.

De twee kusten
 

zijn verbonden door drie routes, waarvan er één, «Mare a Mare Sud», het hele jaar door begaanbaar is. Overal komt u wel een herder of dorpeling tegen, die u graag de weg wijst naar een bron, waar u uw dorst kunt lessen, of naar een oude Genuese brug.

Lokale wandelpaden
 

brengen u naar de Alta-Rocca, in de buurt van de beroemde Naalden van Bavella. De paden in de Bozio voeren langs oude met fresco's versierde Romaanse kapelletjes. De Niolo, een paradijs voor liefhebbers van het hooggebergte, heeft gemakkelijkere wandelwegen, dwars door dichte bossen met duizelingwekkende laricio pijnbomen.

Als u van ATB's houdt zit u hier goed.
 

Er zijn sportieve circuits, circuits voor het hele gezin, honderden bospaden, trekroutes en kleine weggetjes. Als u van paardrijden houdt, kom dan meteen, in galop. Het eiland heeft bijna tweeduizend kilometer aan ruiterpaden. Ze voeren naar plekken en dorpjes waar u via de weg niet eens kunt komen. Hup, in 't zadel!

Uitgestrekte stranden en kristal helder waterZEE: tot straks op het strand! - OK, maar op welk? 

Kristalhelder water, uitgestrekte zandstranden, verlaten kreekjes en woeste rotskusten met zeearenden: Corsica biedt een unieke verscheidenheid aan kustlandschappen. De meer dan duizend kilometer lange kust vormt een opeenvolging van schitterende plekken, waar men heerlijk kan zwemmen, duiken, vissen of gewoon wandelen.

De Agriates-stranden
 

in het noordwesten, bereikbaar via de maquis, zijn pure stukken woeste natuur. Verder naar het Zuiden, rond Ile Rousse, worden de stranden van de Balagne bespoeld door een turkooizen zee tussen felgekleurde rotsen. In de Golf van Porto kunt u kiezen tussen grote en kleine stranden in een ongerepte natuur, in het schitterende landschap van de Calanche.

Verderop, van Bonifacio tot Porto-Vecchio,
 

wordt de lange reeks verrukkelijke stranden onderbroken door lieflijke kreekjes. Verder naar het noorden, tot aan Solenzara, ligt de Parelmoerkust, met zandbaaitjes aan een smaragdgroene zee.

Zelfs midden in de zomer
 

is nog een rustig kreekje te vinden om Robinson Crusoë te spelen. De watertemperatuur is een aangename verrassing. Zelfs in oktober is het zeewater nog 20°!

De betovering
 

wordt onder water voortgezet. Onder de zeespiegel lichten zeeanemonen en hoornkoraal op in een ongelofelijke kleurrijkdom. Corsica is een ideale duikplek, ook als u het nooit eerder geprobeerd hebt. Vissers kunnen genieten van de

Corsicaanse visovervloed:  
 

schorpioenvis, poon, zeewolf, rode zeebrasem, ga zo maar door. Zonder natuurlijk de zee-egels te vergeten, voor winterse smulpartijen, zelfs nog in het vroege voorjaar.

U kunt hier uw favoriete watersport beoefenen:
 

zeekajak, jetski, waterski, onderwater jagen, funboard en zelfs surfen. De beroemde tocht rond het eiland is voor zeilers een onvergetelijke ervaring.
Wie eenmaal de Corsicaanse kust heeft gezien wil nog maar één ding: hier het anker uitgooien.
 

Spectaculaire watervallenBERGEN: Ochtends de bergen in, ts middags naar het strand.  
Als u van bergen houdt zult u verrukt zijn van Corsica. Het is het meest bergachtige eiland van de hele Middellandse Zee, met meer dan honderd toppen boven de 2000 meter. Overal zijn er grandioze landschappen in een ongerepte natuur. De bergstreek ligt in het hart van Corsica. Hier zijn de tradities en de oorspronkelijke identiteit nog bewaard gebleven. Tijdens uw trektochten zult u merken dat de gastvrijheid van de Corsicanen geen legende is.

Ook de natuur is gul:  

overal is water. Warmwaterbronnen, spectaculaire watervallen, natuurlijke zwembaden, visrijke rivieren en bergmeren. Corsica is een onuitputtelijke watertoren vol opwekkende levenskracht. Voor de sportievelingen: canyoning wordt beoefend van half april tot november, kanoën, kajakken en rafting van februari tot eind mei.

Als uw lievelingselement lucht is, 

kunt u Corsica per parapente ontdekken. Van Cap Corse tot Nebbio via de Castagniccia, de Niolo en de Balagne, een gegarandeerd adembenemende ervaring.

Er is ook een andere manier 


om toppen te bereiken: klimmen. Beginners hoeven zich niet te laten afschrikken. Gediplomeerde klimleraren brengen u naar de fraaiste plekken en laten u delen in hun passie voor hun eiland.

Wat zou u denken van 

een weekendje de Corsicaanse sneeuw? Ver van de overvolle skipistes in de Alpen kunt u met volle teugen genieten van uw verblijf in de gezin op het Plateau de Cuscione. Voor alpineskiën en snowboarden kunt u terecht in Ghisoni, Bastelica en Vergio. De beqikammen uitstekend voor prachtige sneeuwschoentochten en op de kunt u echte skitochten maken. Alle sneeuwpret is mogelijk tot in april. Dat alles in een adembenemend landschap, op een uurtje rijden van de kust. waar het lentezonnetje al koesterend warm is.

ARCHITECTUUR  

In Corsica hebben de oude stenen nog een ziel.
Een andere bijzonderheid van Corsica, alweer iets dat het eiland zo uniek maakt in de Middellandse Zee, zijn de vele oude bouwwerken. Overal waar u langskomt vindt u een kapelletje, een brug, een toren of een andere curiositeit.

Uit de prehistorie 

bestaan nog de resten van torens uit de geheimzinnige «toreaanse» beschaving en honderden menhirs, waaronder de beroemde beelden van Filitosa met hun raadselachtige gebeeldhouwde gezichten.
Daarna kwamen de Grieken en Romeinen. Uit hun tijd rest een schitterende collectie opgegraven voorwerpen in het museum van Aléria. Deze kolonisten hebben ook andere sporen op het eiland achtergelaten, tot vreugde van de fijnproever: wijnbouw en oesterkweek.

De Middeleeuwen 

kennen bloeiperiode met een Romaanse kapelletjes en kerken. Hun pure simpele lijnen treffen we aan in dorpjes van de Castagniccia, de Nebbio en de Balagne. In de 17de en 18de eeuw worden de kerken in barokstijl gebouwd. Hun rijk gedecoreerde interieurs zijn bijzonder indrukwekkend. De rumoerige geschiedenis van het eiland is af te lezen aan de talloze versterkingen en burchten bij de steden en aan de Genuese verdedigingstorens langs de kust.

Corsica is niet alleen rijk aan monumenten  

maar tevens aan cultuur, kunstnijverheid en levende tradities, waarbij de gastronomie een belangrijke plaats inneemt. Prisuttu, een verrukkelijke ham, van halfverwilderde varkens die zich voeden met eikels en kastanjes. Figatelli (leverworst) en coppa [vleeswaar van varkensrugJ. De kastanjepolenta smaakt heerlijk bij een wildzwijnragout. Op het kaasfront moet u vooral de geitenkaas en de schapenbrocciu (een soort kwark) proeven. De streekkeuken is hier authentiek en overvloedig. Aan de kust smult u van kreeftjes, van vis en van aziminu, de Corsicaanse vissoep.

Het eiland kent acht AOC's,  

erkende wijnnamen, allemaal rijk in aroma en smaak. Breng vooral een bezoek aan een van de wijnkelders. De Corsicaanse wijnboeren zullen u graag nader kennis laten maken met hun producten. «Ä saluta!» Corsica is een eiland waar men weet wat feesten is. Elk dorp, en er zijn er meer dan 300, viert elk jaar een keer feest. Profane feesten worden afgewisseld met godsdienstige manifestaties.

Informatie

* GUIDE Horaires des Aéroports, met alle aankomst- en vertrektijden van de vliegvelden bij Ajaccio en Figari.
* Plan de ville, Ajaccio is een goede plattegrond van de stad.
* Corsica, Ajaccio, guide  is een uitstekende gemeentelijke gids voor de stad.
* L'art des \Artisants, Corsica is een handleiding van actieve kunstenaars op Corsica.
* Vraag beslist aan, CORSICA, Carte touristque. Uitstekende oriënterende kaart.
* La Corse C'est tout le temps, Campings geeft een goed overzicht met alle gegevens van kampeer mogelijkheden.
* In de zelfde serie zijn er een brochures voor Hôtels, Water Sports en Nature Discovery Actvities. Aanbevolen.
* Een niet te missen gids is It's always the right time to be in Corsica, 50 pag, met een extra bijlage, 20 pag., Practical guide, met alle mogelijke adressen.

** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
 ** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets