BASTIA EN OOSTKUST, STREEK VAN BASTIA  Cap Corse, Nebbio en Saint Florent. Bastia kijkt uit op de kust van Toscane en bezit die typische charme van oude steden aan de Middellandse Zee. Smalle straatjes tussen elegante hoge huizen met geverfde luiken. De stad dankt zijn naam aan de erboven gelegen burcht. Bastia werd in 1378 gesticht door Genua, dat de stad tot hoofdstad van het eiland maakte. Naar overzicht Corsica. Zie kaart. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De streek van BastiaBastia kijkt uit op de kust van Toscane en bezit die typische charme van oude steden aan de Middellandse Zee. Smalle straatjes tussen elegante hoge huizen met geverfde luiken. De stad dankt zijn naam aan de erboven gelegen burcht.

Bastia  

werd in 1378 gesticht door Genua, dat de stad tot hoofdstad van het eiland maakte. Het is een gezellige stad, waar het heerlijk slenteren is, vooral op de place Saint Nicolas, het ontmoetingspunt van de bewoners, of op het Marktplein, altijd levendig en kleurrijk.

Na een bezoek aan de oude haven  

wandelt u door de rue Napoléon en bekijkt u de winkels en luxe boutiques van de stad. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de Etablissements Mattei, de makers van het befaamde aperitief Cap Corse.

Andere wonderen,  
van iets spiritueler aard, zijn de kerken waarmee de stad zich in de loop van de 17de en 18de eeuw heeft getooid. De Saint-Jean-Baptiste, de grootste kerk van Corsica, maar ook het Oratorium van Saint­Roch, de Sainte-Marie kerk of de kapel Sainte-Croix hebben verrassend weelderige barokinterieurs.

Als u zin hebt in een frisse duik, 

dan kan dat, de stranden liggen vlak bij de stad. Aan de noordkant een keienstrand aan een kreekje, aan de zuidkant zandstranden, met onder andere het schitterende Marana-strand aan de rand van het vogelreservaat van de Biguglialagune. En als u toch in de buurt bent kunt u meteen een bezoek brengen aan de Canonica-kathedraal, een meesterwerk van Romaanse kunst.

Van Bastia kunt u door naar de   

Nebbio en naar Saint­Florent aan de westkust. Dit vissersdorpje, aan een golf met dezelfde naam, is tegenwoordig in de mode. Er is een druk nachtleven rond de beroemde jachthaven, beroemdheden spelen jeu-de-boule en er zijn talloze terrasjes waar het goed toeven is. Slenter door de oude stad, breng een bezoek aan de citadel, een overblijfsel uit de Genuese tijd, en neem een kijkje bij de fraaie Romaanse kerk van Santa-Maria Assunta, waarna u kunt uitblazen bij een drankje op de Place des Portes.

Saint-Florent 

is het vertrekpunt van het Kustpad langs de Agriateskust, een 40 km lang totaal beschermd gebied dat wordt beheerd door het Conservatoire du Littoral, Natuurbescherming van het Kustgebied. Een verrassende wereld van rotsige heuvels, bedekt met maquis en doorsneden door berg beekjes. Hier zijn de wind en de zon de baas.

De enige sporen van menselijk leven 

zijn de «pagliaghji», hutten, die onderdak boden aan de herders en hun beesten. In de lente geurt de maquis uitbundig langs de schitterende stranden van la Roya, Lodo en Saleccia. Opwindend om te doorkruisen: te voet, te paard of op de fiets.

Cap Corse   

begint ten noorden van Bastia. Deze noordwaarts lopende steile bergrug is een gebied met vissers en zeelui. Dankzij een hoge kustweg kunt u de hele kaap rondrijden. met spectaculaire uitzichten bij elke bocht.
Zo komt u langs Nonza
met de Genuese toren die een briefkaart waard zijn, en langs Centuri, een verrukkelijk haventje aan glashelder water. Van hier af loopt een douanierspad langs de kust naar Macinaggio. Breng een bezoek aan het natuurreservaat van

Finocchiarola 

en bewonder de Audoin-meeuwen en rust uit op de stranden van Sainte Marie en Tamarone. Daarna komt u in het vissersdorpje Erbalunga, zo schilderachtig, dat hier in de jaren dertig vele schilders kwamen wonen.

Zien
 

Maak vanaf Bastia een uitstapje naar
Cardo, een in het groen genesteld dorpje met een schitterend uitzicht op de stad en Cap Corse.

Genuese verdedigingstorenMaak   foto's 

van de Genuese verdedigingstorens, vooral van die van Nonza, een charmant kustplaatsje, en van de zgn. Seneca-toren, vanwaar u bij helder weer tot de Italiaanse kust kan kijken. Ga op 8 september naar Lavasina, waar op die dag duizenden pelgrims arriveren.

Bewonder de «Amerikaanse paleizen» in Sisco,  

fraaie herenhuizen van bewoners van Cap-Corse die naar Zuid-Amerika emigreerden en later terugkeerden naar het vaderland. In de kerk van
Tomino bevindt zich een fraaie collectie van ex voto's van zeelui. En overal vindt u fraaie Romaanse kapelletjes met simpele fraaie lijnen: de Santa-Maria-Assunta in Canari en de Saint-Michel in Sisco, een meesterwerk uit de 11 de eeuw.

Proeven   

De beroemde wijnen van Cap Corse en Patrimonio, twee AOC's (geklasseerde wijnbenamingen). met behalve rode, witte en rosé­wijnen, ook twee zeer zeldzame zoete wijnen, een witte en een rode. In Luri wordt een wijnbeurs gehouden [het eerste weekend van juli!.

DE OOSTKUST Costa Serena / Costa Verde 
Voor u liggen uitgestrekte stranden. Achter u lommerrijke heuvels en bergen. U bent aan de Oostkust. En omdat u hier met vakantie bent, spreidt u eerst uw handdoek uit op het zand van de Costa Serena of de Costa Verde. Van Moriani­Plage tot Aléria en daarna tot Ghisonaccia is het één lange aaneenschakeling van stranden, omzoomd met verrukkelijke pijnboombossen. Tot vreugde van de vakantiegasten bezit de streek een aantal speciale vakantiedorpen die harmonisch opgaan in de omgeving.

De eerste toeristen hier waren de Fociërs 

die in de 6de eeuw voor onze jaartelling Aleria stichtten. De stad werd achtereenvolgens bezet door Etrusken, Carthagers en Romeinen, totdat Aleria tenslotte in de 5de eeuw door Vandalen werd verwoest. U kunt de hele geschiedenis natrekken bij het opgravingterrein en in het museum van

Aleria.  

Dit is gevestigd in het Matra-fort en omvat met name verrassende Griekse keramieken. In deze streek van uitgestrekte ruimten kunt u adembenemende paard rijtochten langs de zee maken en zwemmen in de talloze rivieren. Hier komt de liefhebber van zee, zon en lekker eten volledig aan zijn trekken. Grote landbouwbedrijven produceren hier heerlijke grapefruits, clementines, kiwi's, avocado's en kwaliteitswijnen, terwijl de vis- en schelpdierkwekerijen uw bord vullen met zeevruchten en vis.

Dorp in een kastanjewoudCastagniccia 

Draai u nu om naar het binnenland.

Hier wacht u een zee van bossen. Hun oorsprong dateert van 1584, toen de Genuezen hier stelselmatig edele boomsoorten plantten, met name kastanjes. Aangezien de streek toen dichtbevolkt was, groeiden de vele boomgaarden aaneen tot een onmetelijk kastanjewoud dat de streek de huidige naam van Castagniccia bezorgde.
De streek was lange tijd een haard van volksopstanden.

Pascal Paoli werd in 1755 uitgeroepen tot generaal en hoofd van de Corsicaanse natie. De huizen hebben hier stenen daken en elk bezit zijn eigen «rataghju» (kastanjedrogerij) met vlammende kleuren in de herfst. De Castagniccia omvat de parochies van Alesani, Orezza en Ampugnani. De streek leent zich uitstekend tot boswandelingen. Hier en daar ziet men boven het groen, als vuurtorens boven zee, de klokkentorens van de barokkerken uitsteken.
In het gebied rond Ghisoni,  

een mooi dorp uit de 16de eeuw, kan men boeiende wandelingen maken door bossen met Corsicaanse dennen (ook wel «laricio's»). een van de mooiste van Europa. Van Ghisoni kunt u naar het skioord Renoso waar u in de winter kunt skiën in de grandioze omgeving van een ongerepte natuur. Dit is tevens het vertrekpunt voor een beklimming van de
Monte Renoso 12352 m. een van de vijf hoogste toppen van Corsica. Vergeet niet een kijkje te nemen bij de schaapskooien van de Pozzi, veenderijen als blauwe vlekken tussen helgroen mos.

Dorpje MorosagliaMorosaglia    

In dit dorpje van de Castagniccia werd in 1725 Pascal Paoli geboren, «de vader van de Corsicaanse natie». Deze zeer gecultiveerde militair leidde in 1755 een opstand tegen de Genuezen. Als «generaal van de natie» roept hij Corte tot hoofdstad uit, laat een Republikeinse Grondwet stemmen, zet een bestuursapparaat op poten, sticht L'ILe Rousse en de universiteit van Corte. Maar in 1768 staat Genua Corsica af aan Frankrijk. Paoli organiseert het verzet, maar wordt in 1769 verslagen bij de slag van Ponte Nuovo en wordt gedwongen tot ballingschap. In zijn geboortehuis, in de buurt waarvan ook zijn as wordt bewaard, is een museumpje ter ere van hem ingericht.

Zien
 

De lagunes van Urbinu en Diane,
waar sinds de Romeinse tijd oesters worden gekweekt. Het reservaat van Casabianda met 100 soorten vogels en schildpadden. In Ania di Fiumorbu: de grot van de laatste Corsicaanse bandiet. In Sujia: de duizelingwekkende waterval van San Gavino.

In de Castagniccia:  

een groot aantal interessante kerken met een rijk barokinterieur. Saint-Pierre en Saint-Paul de Pedicroce, Notre-Dame-du-Mont Carmel in Stoppia Nova, La Porta, Giacatojo, Quercitello en Valle d'Orezza, alle op de lijst van historische monumenten. Het schitterend klooster van Alesani. Het kloosterfeest wordt gevierd op 8 september.

Stranden 

Bij Arinella en Vignale, 10 km lang en omringd door het uitgestrekte pijnbomenbos van Pinia. Ideaal voor ATS's en wandelingen.

Proeven   

Alle kastanjespecialiteiten: polenta, taarten, jam; vleeswaren, geitenkaas, wijn, producten uit zee en de sappige citrusvruchten uit de streek. En niet te vergeten de likeuren van Mavella, gouden medaille. En les uw dorst met Orezza spuitwater, uit een kuuroord dat al sinds de oudheid bekend is.

Doen
 

Paardrijdtochten; de Via Ferrata in Chisa; een trektocht over het pad «Mare a Mare Centre» dwars over het eiland vanaf Ghisonaccia. Een bezoek aan de wijndomeinen.

Informatie
:   

* GUIDE Horaires des Aéroports, met alle aankomst- en vertrektijden van de vliegvelden bij Ajaccio en Figari.
* Plan de ville, Ajaccio is een goede plattegrond van de stad.
* Corsica, Ajaccio, guide  is een uitstekende gemeentelijke gids voor de stad.
* L'art des \Artisants, Corsica is een handleiding van actieve kunstenaars op Corsica.
* Vraag beslist aan, CORSICA, Carte touristque. Uitstekende oriënterende kaart.
* La Corse C'est tout le temps, Campings geeft een goed overzicht met alle gegevens van kampeer mogelijkheden.
* In de zelfde serie zijn er een brochures voor Hôtels, Water Sports en Nature Discovery Actvities. Aanbevolen.
* Een niet te missen gids is It's always the right time to be in Corsica, 50 pag, met een extra bijlage, 20 pag., Practical guide, met alle mogelijke adressen.
BASTlA
OFFICE MUNICIPAL DU TOURISME  -  DE L'AGGLOMERATION DE BASTIA - Place Saint Nicolas - 20200 Bastia - V +33 (0)4 95 54 20 40 - Faxo +33 (0)4 95 54 20 41 E-maiL ot-bastia@wanadoo.fr  - Internet, www.bastia-tourisme.com

** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets