CORSE of CORSICA, Balagne en Midden-Corsica, De Balagne draagt de bijnaam «tuin van Corsica», dankzij de vruchtbare hellingen. Men spreekt ook wel over de «heilige» Balagne, door het grote aantal religieuze bouwwerken. De streek zou ook de kwalificatie <<feestelijk» verdienen: want alles wordt hier gebruikt als aanleiding tot feesten en festivals. Eerst Calvi.  Naar overzicht Corsica. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

.

    

BALAGNE , zie kaart
Calvi, Ile Rousse, Galeria en Ostriconi
Een onmetelijke baai, een vijf kilometer lang strand, een rij van tot in mei besneeuwde bergtoppen, een citadel die ver in zee steekt, men kan geen mooier decor bedenken. Wandel over de wallen van deze trotse stad, die door zijn devies «Semper Fidelis» (altijd trouw) een roerige geschiedenis heeft gekend. Daal af naar de benedenstad met zijn enorme jachthaven.
Nog een paar stappen en u kunt uw handdoek op het strand uitrollen.

Ile Rousse  

is de andere badplaats van de kust. De naam «<Rood eiland» is afkomstig van het rode porfier van het schiereiland de la Pietra ten noorden van de stad. Deze Romeinse handelsbasis kwam pas goed tot ontwikkeling toen Pascal Paoli er een versterkte havenstad van maakte om concurrentie te bieden aan het scheepsverkeer tussen Genua en Calvi. De stad heeft een heerlijk zacht klimaat. Niets is zo heerlijk als te slenteren in de schaduw van de eeuwenoude platanen van de place Paoli of om pétanque te spelen op de Grande Place omzoomd met dadelpalmen.
In het binnenland wachten talrijke balkondorpjes in een ongerepte natuur op uw bezoek. Ontdek

Calenzana,   

verstopt tussen olijfgaarden aan de voet van de Montegrosso, het vertrekpunt van de GR20. Bezoek de kerken gewijd aan Saint Blaise en aan Sainte Restitude, de beschermheilige van de Balagne. Ook de moeite waard: de drie dorpen op de Montegrosso.

Lunghignano met zijn oliemolen,

Cassano en zijn stervormig plein,  


Montemaggiore en zijn prachtig uitzicht op de golf van Calvi.


Sant'Antonino is een perfect bewaard middeleeuws arendsnest,  


Pigna een bloeiend centrum van kunstnijverheid en

Corbara heeft een uiterst barokke kerk van Maria­Boodschap en een klooster dat in trek is als retraiteoord. Op de hoogvlaktes van de Balagne ligt de streek van

Ghjunsani. Een woeste natuur die u de dagelijkse zorgen doet vergeten. Vanaf  


Belgodere, boven op een hoge rots met uitzicht op het Reginudal, loopt een pad naar Olmi Capella.

Vallica ligt majestueus omringd door bergen en kijkt uit op hellingen met terrassenbouw. Vanuit

Mausoleo en Pioggiola kunt u prachtige tochtjes maken door landschapen met Genuese bruggen en kapelletjes.

Verder naar het Noorden,  

waar het dal van de Ostriconi in zee uitkomt, heeft de natuur een schitterend strand geschapen. Deze streek was vroeger Corsica's oliemagazijn. U ziet er vele molens. Bezoek het fraaie dorp Lama, aan de voet van de Astu, en Pietralba, in een indrukwekkend keteldal.

Genuese citadel in CalviZien   

In Calvi,
de Genuese citadel en de Saint-Jean Baptiste, een fraaie barokkerk met Christus de wonderdoener, die er, zegt men, voor zorgde dat de Turken in 1553 hun beleg ophieven. Ga ook binnen in de geheel roze Sainte-Marie­Majeure, en het Oratorium van de Broederschap van Sint Antonius. Het schiereiland van Revellata, met een buitengewoon boeiende zeebodem. Bezoek de Notre Dame de la Serra voor het schitterende uitzicht op de baai.

Maak in Ile Rousse 

een tochtje door de markthal met 21 zuilen, maak de schitterende wandeling langs de kust en bezoek de ambachtelijke koffiefabriek. Bewonder de kerk Trinité de San Giovanni (Drieëenheid van Johanne) in Aregno, een verrassend Romaans meesterwerk, versierd met prachtige beelden, waaronder een man die zich een doorn uit de voet trekt, ter symbolisering van het kwaad dat men uit de ziel wegneemt.

Doen
 

Alle watersporten, het hele jaar door. Calvi, heeft een watersportclub met zeilbootjes, het zeewater wordt hier zelfs in de winter nooit kouder dan 14°! Maak een fietstocht langs de kust. Volg de «Strada di l'Artigiani» en maak kennis met bevlogen ambachtslieden die eeuwenoude vakkennis in leven houden. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de wijnkelders.

Ontdekken
 

De golf van Galéria, ver van de doorgaande wegen, met een woeste pracht, een vreugde voor wandelaars en scubaduikers.

Proeven
 

Olijfolie, vooral de «niellaghja», een plaatselijke variëteit; de «oliosi», droge koekjes bereid met olijfolie uit Lama en de smakelijke «Croquants de Sant'Antonino».

ALGAJOLA
OFFICE DE TOURISME D'ALGAJOLA Immeuble La Moresca - 20220 Aigajoia  -  Tel.  +33 (0)4 95 62 78 32
CALVI
OFFICE MUNICIPAL DE TOURISME DE CALVI OFFICE DE POLE BALAGNE  -  Port de Plaisance - 20260 Calvi
Postadres: BP 97 - 20260 Calvi  -  Tel.  +33 (0)4 95 651667 - Fax +33 (0)4 95 651409 E-mail. omt.calvi@wanadoo.fr  -  Internet. www.tourisme.fr/calvi
GALERIA
SYNDICAT D'INITIATIVE DE GALERIA-FALASORMA 20245 Galeria  -  Tel.  +33 (0)4 95 62 02 27 - Fax, +33 (0)4 95 62 02 27 E-maiL s.i.galeria.balagne@wanadoo.fr  - 
OLMI CAPPELLA 

OFFICE DE TOURISME DU GHJUSSANI  -  Batiment Battaglini - 20259 Olmi CappeLla  -  Tel. +33 (0)4 95 47 22 06 - Fax: +33 [014 95 47 22 06
ILE ROUSSE'
OFFICE DE TOURISME DE L'ILE ROUSSE  -  Place Paoli - 20220 lLe Rousse  -  Postadres: BP 42 - 20220 L'Ile Rousse  Tel.  +33 (0)4 95 60 04 35 (receptie)  -  +33 (014 95 60 80 99  -  Fax +33 (0)4 95 60 24 74  -  E-mail info@ot-ile-rousse.fr  - Internet www.ot-ile-rousse.fr
LAMA
OFFICE DU TOURISME D'ALTI D'OSTRICONI  -  20218 Lama  -  Tel.  +33 (0)4 95 48 23 90 - Fax, +33 (0)4 95 48 23 96 E-mail ostriconi.ot@wanadoo.fr 

Zicht op CorteMIDDEN-CORSICA, Corte, Venacais, Niolo, Bozio, Asco   
Corte
was van 1755 tot 1769 onder Pascal Paoli hoofdstad van de «regering van de Corsicaanse natie». Hier ontstond de Corsicaanse Grondwet, die grote bewondering oogstte bij het toenmalige Europa van de Verlichting. Corte is een historische stad met een jonge bevolking waaronder meer dan 4000 studenten.

De bovenstad 

is gebouwd op een steile rots, beheerst door een burcht. Langs de schilderachtige met keitjes geplaveide straten staan statige herenhuizen. Corte ligt midden in het Regionale Natuurpark van Corsica, aan de voet van de hoogste toppen van het eiland. Het is het vertrekpunt voor allerlei soorten excursies: sportieve trektochten, beschouwende wandelingen en gezinsmarsen.

Midden-Corsica 

leent zich bij uitstek voor natuursporten, ligt maar 40 minuten van het dichtstbijzijnde strand en staat rechtstreeks in verbinding met vier omringende regio's met een eigen identiteit.

De Ascu:  

een majestueuze vallei en een snelstromende rivier met verfrissend transparant groen zwemwater. Het dorp met dezelfde naam heeft een schilderachtige charme en een reservaat voor wilde fauna, dat onderdeel is van het programma Natura 2000. U komt hier heel wat herders tegen die zelf de heerlijkste kazen maken.

Ten westen van Corte,   

komt u via de Scala di Santa Regina in de Niolo, een hoogvlakte omringd door de hoogste toppen van Corsica met de hoogste dorpjes van het eiland. De wandelroutes leiden hier naar de Monte Cintu, het archeologiecircuit van

Albertacce
, het natuurpad van Lozzi en naar de bergmeren.

Het is het gebied  

van moeflons en lammergieren. Met deze laatste kunt u het luchtruim delen als u besluit tot een parapentevlucht vanaf Alturghja. Een onvergetelijke ervaring.

Ten oosten van Corte
komt u in de Bozio die later overgaat in Castagniccia. Dit is het vaderland van Sambucucciu die in 1358 de eerste opstand leidde tegen de Heren. De Kapellenroute voert u langs een groot aantal Romaanse kapellen in dit woest mooie gebied. Ga er gerust naar binnen, u ziet vaak de mooiste fresco's met schitterende kleuren.

Ten zuiden van Corte  

komt u in de Venaehese, een hoogvlakte met schapenkuddes en bossen, zoals die van Noceta/Rospigliani en van Vizzanova, beroemd om hun Corsicaanse dennen Llaricio's. Van hieruit kunt u de Monte d'Oru bekliummen (2389) of een tocht maken naar de Cascade des Anglais met zijn natuurlijke zwem bekkens. Fris water naar hartelust! Of klim naar het Pasciolofort in Vivariu en geniet van het schitterend uitzicht op de canyonsvan de Vecchio. Ook het Verghelludal is de moeite waard.

Zien 

Volg in Corte de stadswandeling
langs de architecturale hoogtepunten van de oude stad. uitzichtpunt en geniet van het panorama over de dalen van de Restonica en de Tavignanu.
Bezoek de Citadel, 15de eeuw, en kijk vanuit het arendsnest uit over de hele stad en op de Maria-Boodschap-kerk met verfijnde interieur. Breng een bezoek aan het
Corsica-Museum,  

waar u nader kennis kan maken met de Corsicaanse kostuums en tradities. Bezoek het schildpaddendorp in Moltifau en mis niet de Genuese brug in Asco.
Beklim de toppen «U Capu Tafunatu» en «A Paglia Orba» in de Niolu. Bewonder de meren van Melu en Capitellu aan het eind
van het dal van de, Nationaal Natuurmonument. Breng een bezoek aan het Saint-François-klooster in Alandu, in de Bozio, en bewonder het viaduct van Gustave Eiffel en het Vizzanova-bos in de Venachese.

Doen   

Zwemmen in een rivier, trektochten te voet of te paard. Canyoning, rafting, kajakken, kanoën, klimmen, de via ferrata in ASCQ, parapente, langlaufen, sneeuwschoenen, jagen en ontdek het dal van Restonica en Tavignano.

Proeven
Alle specialiteiten van deze herdersstreek met verrukkelijke kazen. Proef de vleeswaren van de Niolu, de producten op basis van kastanje van Bozio, de klassehonig van Ascu, de schapen- en geitenkazen van Venaehese, de brocciu-specialiteiten van Corte. Smul van forellen, Corsicaanse soep en wildzwijn gerechten.

CALACUCCIA 

SYNDICAT D'INITIATIVE DU NIOLU  -  Route du Valdoniellu - 20224 Calacuccia  -  Tel.  +33 (0)495471262 - Fax +33 (0)4 95 471262 E-mail. otnio@club-internet.fr
CORTE'
OFFICE DE TOURISME CENTRU DI CORSICA OFFICE DE POLE  -  La CitadeLle - 20250 Corte  -  Postadress, La Citadelle - 20250 Corte  -  Tel.  +33 (014 95 46 26 70 - Fax, +33 (0)4 95 46 34 05 E-mail corte.tourisme@wanadoo.fr  - 
Internet www.corte-tourisme.com 
SANT'ANDREA DI BOZIO

(33) SYNDICAT D'INITIATIVE DU BOZIO Poggio - 20212 Sant'Andrea di Bozio  -  Tel.  +33 (014 95 48 69 33 - Fax +33 (0)4 95 48 69 36 E-mail, vallecime@hotmail.com   -  Internet www.vallecime.com
Informatie:
* GUIDE Horaires des Aéroports, met alle aankomst- en vertrektijden van de vliegvelden bij Ajaccio en Figari.
* Plan de ville, Ajaccio is een goede plattegrond van de stad.
* Corsica, Ajaccio, guide  is een uitstekende gemeentelijke gids voor de stad.
* L'art des \Artisants, Corsica is een handleiding van actieve kunstenaars op Corsica.
* Vraag beslist aan, CORSICA, Carte touristque. Uitstekende oriënterende kaart.
* La Corse C'est tout le temps, Campings geeft een goed overzicht met alle gegevens van kampeer mogelijkheden.
* In de zelfde serie zijn er een brochures voor Hôtels, Water Sports en Nature Discovery Actvities. Aanbevolen.
* Een niet te missen gids is It's always the right time to be in Corsica, 50 pag, met een extra bijlage, 20 pag., Practical guide, met alle mogelijke adressen.

** Uw accommodatiein Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 20.000 accommodaties online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets