CORSE of CORSICA, rond Ajaccio en West-Corsica, naar overzicht Corsica - HET GEBIED ROND AJACCIO , zie kaart - Porticcio, De Zuidkust, Bastelica en Bocognano. Ajaccio ligt om te beginnen al op een unieke, magische plek. De stad rijst op aan een van de mooiste baaien van de wereld, tegen een achtergrond van bergen die tot in de lente besneeuwd blijven. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

    

De schoonheid van de plek wordt nog versterkt door het zachte klimaat en de lokale levenskunst. Felle kleuren, helder licht, verrukkelijke etensgeuren, glimlachende bewoners: op Ajaccio wordt u meteen verliefd.

De vroege morgen  

is een goed moment om de sfeer van de stad op te snuiven. Slenter langs de oude haven, over de gezellige markten en door de straatjes met fraaie herenhuizen in het oude centrum. Later op de dag kunt u genieten van de witte stranden, waar u tot het eind van de herfst kunt zwemmen.

's Avonds,  

na het steeds hernieuwde schouwspel van de ondergaande zon op de Iles Sanguinaires, breekt de tijd aan voor feest, gezang en gezelligheid. Ontdek ook de rest van de Golf van Ajaccio. Als u noordwaarts langs de kust rijdt komt u langs het strand van Marinella, bezongen door Tino Rossi, en verderop bij de punt van la Parata, bewaakt door een Genuese toren. Een pad voert naar de uiterste punt, vanwaar u de Iles Sanguinaires kunt bewonderen of door kunt gaan naar de stranden van de grote en kleine Capo di Feno. De plek is zeer in trek bij surfers. De turquoise zee en het woeste landschap doen u het stadsleven snel vergeten.

Om aan de zuidkust en bij de badplaats Porticcio te komen, kunt u de kustweg volgen of een boot nemen. 

Oe zuidkust met drie dalen en drie rivieren, bewaakt door twee Genuese torens, is een schitterend gebied waar de dagelijkse rompslomp mijlen achter u komt te liggen. Een oasis van authen­tieke natuur, waar kreekjes en stranden elkaar opvolgen. Geschikt voor alle soorten watersport.
Het achterland begint eigenlijk meteen achter het strand, met prachtige routes die naar de bergen, de dalen en de
dorpjes voeren.

Er zijn allerlei tochtjes mogelijk.  

Trek bijvoorbeeld het Prunellidal in. Binnen twintig minuten bent u midden in de diepe kastanjebossen van Bastelica, het vaderland van Sampiero Corso. Van Bastelica gaat u verder naar de hoogvlakte van Ese. U kunt terug via de diep ingesneden dalen van de Prunelli, Tolla en het bijbehorend meer.
U kunt ook naar Bocognano
dat heerst over het bovendal van de Gravona in een majestueus landschap van reusachtige kastanjebomen. Vandaar is het een halfuur lopen naar de indrukwekkende, 70 meter hoge, Bruidssluier Waterval.

Bastelica 

Uit dit dorp in het Prunellidal is de legendarische legerleider Sampiero Corso afkomstig. Hij werd geboren in 1498 en verliet Corsica om soldaat te worden in het leger van Frans I. Bij de slag van Bayard redde hij het leven van kroonprins Hendrik. Zodra Hendrik koning was werd Sampiero tot kolonel bevorderd. In 1553 nam hij deel aan de verovering van Corsica door de Fransen, maar in 1559 kwam Corsica door het verdrag van Cateau-Cambrésis weer onder Genuese heerschappij. Toen hij in 1564 terugkwam naar Corsica om het eiland tegen Genua op te zetten viel hij in een hinderlaag en werd gedood.

Ajaccio, keizerlijke stadAjaccio, de keizerlijke stad   

In Ajaccio verwijst van alles naar Napoleon - straatnamen, standbeelden en monumenten. Napoleon Bonaparte werd hier op 15 augustus 1769 geboren in de rue Saint Charles. Op zijn negende verliet hij Corsica en werd leerling van de militaire school van Brienne. In 1785 werd hij luitenant bij de artillerie en in 1792 volgde zijn benoeming tot tweede luitenant-kolonel van de nationale garde in Ajaccio. Als gevolg van een aantal incidenten moest hij vervolgens zijn geboortestad verlaten.

Na de Egyptische veldtocht  

keerde hij naar de stad terug: een triomftocht. In 1799 werd hij consul, in 1804 werd hij keizer, maar in 1814 moest hij onder druk van de Europese bondgenoten afstand doen van de troon en op 5 mei 1821 stierf hij als balling op Sint-Helena.
De tocht door de keizerlijke stad begint met een bezoek aan het huis van de familie Bonaparte.
Het werd in 1793 geplunderd, toen de Paolisten de Fransen verjoegen. In 1798 werd het door Napoleons moeder opnieuw gemeubileerd. Vervolgens begeeft u zich naar het stadhuis, waar in de Napoleonsalons talloze herinneringen aan de Keizer worden tentoongesteld. Hierna brengt u een bezoek aan de Keizerlijke Kapel. Iets buiten Ajaccio kunt u ook nog een bezoek brengen aan Les Milelli, het buitenhuis van de familie Bonaparte.

Doen   

Alle bezigheden die met de zee te maken hebben: duiken (het hele jaar door), jetski, zeilen, funboard, vissen.
U kunt een mooie wandeling maken op de chemin des Crêtes vanuit het centrum van Ajaccio naar de Iles Sanguinaires.
Bezoek het Parc A Cupulatta (de schildpad), het eerste Europese centrum dat zich toelegt op het onderzoek van de schildpad, in de buurt van Vero in het Gravonadal.

In het begin van de lente
kunt u een skitocht maken over de hoogvlakte van Ese naar de «pozzi» (veenderijen).

Kajak varen 

in de woeste canyons van de Prunelli. Boswandelingen in het domein van Chiavari, ten zuiden van Porticcio. Maak een trektocht over het pad «Mare e Monti», dat in Porticcio begint.
En als u voelt dat het uw geluksdag is, doe dan een gokje in het Casino van Ajaccio!

Zien  

De St-Erasmus-kerk aan de voet van de citadel van Ajaccio, gewijd aan de beschermer van de vissers, en versierd met vele bootmodellen. De kathedraal uit 15931 waar Napoleon gedoopt werd. Het Fesch­museum met giften van kardinaal Fesch, Napoleons oom: o.a. werken van Boticelli, Bellini en Titiaan.

Proeven 

Om nader kennis te maken met de stad neemt u eerst een aperitiefje op een caféterras. Kies vissen en authentieke producten van de markten: vleeswaren uit de bergen, geiten- en schapenkaas uit de Gravona- en Taravodalen, groenteflappen van snijbiet, ui of pompoen, en «ambrucciate», taarten vervaardigd met brocciu, fijntjes geparfumeerd met citroen, waarbij u een Ajaccio klassewijn drinkt. Zodra het winter is wordt het tijd voor de «oursinades» - een smulfestijn met zeeegels als hoofdgerecht.

OFFICE DE TOURISME D'AJACCIO

3 boulevard Roi-Jérome - 20000 Ajaccio Postadres: BP 21 - 20181 Ajaccio  -  Tel. +33(0)4 95 51 5303 - Fax +33(0)4 95 51 5301 E-mail. ajaccio.tourisme@wanadoo.fr  -  Internet www.tourisme.fr/ajaccio

OFFICE DE TOURISME DE LA HAUTE GRAVONE 

Hotel de Ville - 20136 Bocognano  -  Tel.  +33 (0)4 95 27 41 86 - Fax, +33 (0)495 52 89 93

OFFICE DE TOURISME DE PORTICCIO
Centre commercial - 20166 Porticcio  -  Postadres: 316 Bd Rive Sud - BP 125 - 20166 Porticcio  -  Tel.  +33 (0)4 95 25 10 09 -  +33 (0)4 95 25 0101  Fax +33(0)4 95 25 11 12
E-maiL porticcio.org@wanadoo.fr  

Contactgegevens  

Bezoekadres / Postadres: 17 Boulevard du Roi Jérôme - 20181 AJACCIO CEDEX 1 - Telefoon 0033-4-95510000 - Fax0033-4-95511440 - Website www.visit-corsica.com 

WEST-CORSICA   
Porto, Piana, Cargese, de streek rond Vico
De Golf van Porto, met zijn steile kust van rood graniet, bespoeld door een diepblauwe zee, staat bij de Unesco terecht vermeld als «werelderfgoed». Hier heeft de natuur iets groots verricht zonder op de middelen te letten. Het schiereiland Girolata in het noorden, dat alleen te voet of over zee toegankelijk is, biedt een fantastisch schouwspel door de grillige resten van een vulkaanuitbarsting. Steile rotswanden, verbrijzelde toppen en tot slangen of trappen verstijfde lavastromen, vanwaar de zeearenden in een turquoise zee duiken. Nog verder naar het noorden ligt het natuurreservaat Scandola, het enige in Europa dat zowel land als zee omvat.

Porto is een gezellige badplaats,  

beroemd om zijn zonsondergangen. De vierkante Genuese verdediging storen houdt al vier eeuwen de wacht aan zee. Vanuit Ota, een typisch dorpje dat hoog boven de golf tegen de bergwand gekleefd zit, vertrekt het pad naar de «Gorges de Spelunca», een grandioze canyon met een bedwelmend geurende maquis. Ideaal voor een stevige wandeling met het hele gezin.

CalancheVerder naar het zuiden  

vindt u de «calanche» (rotskreken) van Piana, door de natuur uit graniet gehakt en afhankelijk van het uur van de dag oranje of rood gekleurd. Hier vindt u de «taffoni», natuurlijke holen waar de eerste mensen onderdak vonden. Het dorp Piana geldt als een van de mooiste van Frankrijk.

De plaats Cargèse  

heeft in 1676 een naar Corsica gevluchte Griekse kolonie opgenomen. De twee kerken, orthodox en rooms-katholiek, staan tegenover elkaar.

Verder zuidelijk opent de badplaats Sagone  

een nieuwe contrastrijke wereld. Vlakbij de gloeiende stranden ligt de verkoeling van de bossen van het Regionaal Natuurpark.
Vanuit Vico, een streek met veel herders, zijn talloze uitstapjes te maken naar het meer van Creno en de schilderachtige
diep uitgesneden dalen van de Liamone.

Het achterland van de golf van Porto

een in zee gesmeten bergstreek, is lange tijd ingesloten gebleven, maar heeft iets authentieks en een traditie van gastvrijheid behouden.
Op weg naar de Verghiopas komt men bij het dorp Evisa, omringd door kastanjebossen, en niet ver van het woud van Aïtone, met immense Corsicadennen, schitterende rivieren en natuurlijke zwembassins. Van hieruit kan men uitstapjes maken naar de Tafunatu, de Monte Cinto en naar de meren van Nino en Creno.

Zien  

Het prachtige dorpje Piana, voorbij de «calanche» (kreken), met uitzicht over de golf en tegen de achtergrond van de Monte Cinto met een vaak besneeuwde top.

Bezoek de Genuese  

toren van Porto en het bijbehorende museumpje en ga kijken bij het aquarium van Porto voor een nadere kennis­making met de onderzeese fauna en flora.

Bewonder in Cargèse 

de fraaie iconen in de Griekse kerk, en neem om scheve ogen te vermijden, daarna een kijkje in de Roomse kerk.

Maak kennis met de Genuese bruggen van Pianella en Zaglia,
en met de oude dakpannen van Ota die door de vrouwen op hun dijen werden gevormd. Bekijk de uit veldstenen opgetrokken gebouwtjes, de «grataghji», voor het drogen van kastanjes. Bezoek in Vico het in de 15de eeuw door Franciscanen gebouwde Saint-François-klooster en neem een kijkje in het kuuroord Guagno les Bains.

Doen  

De Golf van Porto is de ideale plek
om u te wagen aan het scubaduiken, of voor een klimpoging op de steile rotswand aan zee. Zwem in de turquoise zee van Menasina, bij het strand van Cargèse, verborgen achter de prachtige maquis. Vanaf Porto, Cargèse en Sagone kunt u boottochten maken naar Scandola.

U kunt adembenemende wandeltochten maken, 

b.v. naar het mooie Crenomeer, bedekt met waterlelies, volgens de legende door de duivel gemaakt om zich er te kunnen verbergen. Neem een bad in de zuivere waterbekkens van de Aïtone-waterval.

De sportievelingen
kunnen zich overgeven aan canyoning en bergbeklimmen.

Proeven  

De vleeswaren van Cristinacce, de canelloni met brocciu, de gekonfijte kastanjes van Evisa, de honing van Murzo. De paddenstoelen.

CARGÈSE
OFFICE DE TOURISME DE CARGESE  -  Rue du Doeteur Dragacci - 20130 Cargèse  -  Tel. +33(0)4 95 26 41 31 - Fax +33 (0)4 95 26 48 80  -  E-maiL otcargese@wanadoo.fr  -  Internet www.cargese.net

PIANA  

OFFICE OU TOURISME DE PIANA  -  Place de la Mairie - 20115 Piana  -  Tel. +33 (0)4 95 27 84 42 - Fax +33 (0)4 95 27 82 72  -  E-mail. infos@sipiana.com  - Internet www.sipiana.com

PORTO
OFFICE DE TOURISME DE PORTO  -  La Marine - 20150 Porto  -  Tel. +33 (0)4 95 26 10 55 - Fax +33 (014 95 26 14 25 E-mail, office@porto-tourisme,com   -  Internet www.porto-tourisme.com

SAGONE 

OFFICE DE TOURISME DE VICO-SAGONE Mairie annexe - 20118 Sagone  -  Tel. +33 (0)4 95 28 03 46 - Fax +33 (0)4 95 28 07 89 E-mail. infos@ot-vicosagone.com 
OFFICE DE TOURISME DES DEUX SORRU 20118 Sagone - Postadress, BP 5 - 20118 Sagone 'Tel.+33 (0)4 95 28 05 36 - Fax, +33 (0)4 95 28 05 36 E-mail. ot.sagone@wanadoo.fr

Informatie
* GUIDE Horaires des Aéroports, met alle aankomst- en vertrektijden van de vliegvelden bij Ajaccio en Figari.
* Plan de ville, Ajaccio is een goede plattegrond van de stad.
* Corsica, Ajaccio, guide  is een uitstekende gemeentelijke gids voor de stad.
* L'art des \Artisants, Corsica is een handleiding van actieve kunstenaars op Corsica.
* Vraag beslist aan, CORSICA, Carte touristque. Uitstekende oriënterende kaart.
* La Corse C'est tout le temps, Campings geeft een goed overzicht met alle gegevens van kampeer mogelijkheden.
* In de zelfde serie zijn er een brochures voor Hôtels, Water Sports en Nature Discovery Actvities. Aanbevolen.
* Een niet te missen gids is It's always the right time to be in Corsica, 50 pag, met een extra bijlage, 20 pag., Practical guide, met alle mogelijke adressen.   

** Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets