REGIO CHAMPAGNE-ARDENNE, onder de naam van deze historische provincie wordt de meest noordelijke landstreek van Frankrijk verstaan, die aan de ene kant grenst aan België en aan de andere zijden omringd wordt door de voormalige Franse provincies Lorraine of Lotharingen, in het oosten, Bourgogne of Bourgondië, in het zuiden en Picarde of Picardië, en Ile-de-France in het westen. Naar regio kaart Frankrijk. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Regio Champagne-Ardenne Dep. Ardennes Dep. Haute-Marne
Dep. Marne Dep. Aube  
Steden en dorpen
Bar-sur-Aube Châlons-en-Champagne Charleville-Mézières
Chaumont Colombey-deux-Eglises Der-Chantecoq, Lac du
Epernay Joinville Langres
Montier-en-Der Mouzon Notre-Dame-de-l'Épine
Reims Rethel Rocroi
Sedan Troyes
Diversen
Een reis of een omweg waard Kaartje departementen;  Kaart van de regio

** Uw accommodatie in de regio Champagne-Ardennen
kunt U goed boeken via Region.Champagne-Ardennen.  Er zijn 122  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden in regio Champagne-Ardennen: Reims  -  Langres  -  Troyes  -  Épernay
Hotels op / nabij luchthaven:
 SEMOUTIERS (XCW)  -  BARBEREY (QYR)
(Voor meer luchthavens, 5 en steden, 12 zie "Region.
Champagne-Ardennen
")

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

    

Kaart van de ChampagneOnder de naam van deze historische provincie, die voluit Champagne­Ardenne heet, wordt de meest noordelijke landstreek van Frankrijk verstaan, die aan de ene kant grenst aan België en aan de andere zijden omringd wordt door de voormalige Franse provincies Lorraine of Lotharingen, in het oosten, Bourgogne of Bourgondië, in het zuiden en Picarde of Picardië, en Ile-de-France in het westen.
Champagne wordt door velen
 

als een doorgangsgebied beschouwd op weg naar Parijs, Bourgondië en de andere zuidelijkere streken. Champagne heeft veel te bieden.  


Champagne kan gekarakteriseerd worden
als een contrastrijk gebied: een glooiende kalksteenvlakte, afgewisseld door zonnige wijngaarden, spiegelende meren, uitgestrekte graanvelden, schaduwrijke bossen, kabbelende en woest stromende rivieren, waartussen zich schitterende kunststeden en puur landelijke dorpjes bevinden.

De grenzen van Champagne,
 

dat zijn naam dankt aan het Latijnse 'campania' dat vlak land betekent, vallen ongeveer samen met vier departementen: Ardennes, hoofdstad Charleville-Mézières, in het noorden, Marne, hoofdstad Chalons-sur-Marne, in het westen, Haut-Marne, hoofdstad Chaumont, in het zuidoosten en , hoofdstad Troyes. 

 
Geologisch gezien
maakt de landstreek deel uit van het Bekken van Parijs dat 200 miljoen jaar geleden een zee was, ingeklemd tussen de Ardennen, de Vogezen en de Eifel, het Massif Central en de 'bergen' van Normandië en Bretagne en waarvan Parijs nu de kern vormt. In de loop van millennia ontstonden door het geologisch proces van afbraak, afzetting en plooiing rondom Parijs schilvormige lagen, zoals gezien vanuit het westen:

Cöte de l'Ile-de-France,
 

een smal krijt en kalkachtig heuvelmassief met een maximale hoogte van 300 meter, waar de rivieren Aisne, Vesle en Marne hunweg zoeken, en dat zich uitstrekt ten westen van de lijn Reims - Epernay - Sézanne. Tegen de flanken zijn wijnranken geplant die na een intensief productieproces de wereldberoemde champagne opleveren.

Het afgebakende wijnareaal
 

omvat een oppervlakte van 25.000 ha dat in drie delen uiteenvalt: de Montagne de Reims, ten zuiden van Reims, waar de blauwzwarte pinot noir-druif is geplant, de Vallée de la Marne, aan weerszijden van Epernay, eveneens pinot noir, en de Cóte de Blancs, ten zuiden van Epernay, waar de witte chardonnay-druif wordt geteeld. Niet alle wijnbouwdorpjes zijn even schilderachtig. Gunstige uitzonderingen zijn Vertus, Cöte de Blancs, en Hautvillers, Vallée de la Marne, de bakermat van de champagne. Ook in het gebied ten zuiden en zuidwesten van Bar-sur-Aube, ook pinot noir, in de Bassigny in het zuidoosten van Champagne liggen de champagnewijngaarden..

** Uw accommodatie: zie

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

** Naar richtlijnen en afspraken voor auto-, camper- en caravanrijders.
** Hoe kunnen we werken met "Google Aangepast Zoeken"?