BEAUNE, ligt in het departement Cote-d`Or. Is een belangrijk toeristisch centrum in het hart van Bourgondië, was tot in de 14de eeuw de residentie van de hertogen van Bourgondië. Het stadsbeeld wordt bepaald door talrijke gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance. Naar regio Bourgondië. Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Booking.com

De stad is vooral vermaard om het voormalige hospitaal Hótel-Dieu in 1443 gesticht door Nicolas Rolin, kanselier van Bourgondië, die een deel van zijn aanzienlijke fortuin besteedde aan liefdadigheid en aan kunstwerken. Als een van de centra van de bourgognewijnbouw heeft Beaune een wijnmuseum, ondergebracht in de voormalige hertogelijke residentie.

beaune2.JPG (17415 octets)Hótel-Dieu, het voormalige armenhuis. Zie:
Afbeeldingen van hotel dieu beaune  
Vooral het kleurige, rijk versierde dak van het gebouw is prachtig.
Het complex is een mooi voorbeeld van Bourgondisch-Vlaamse bouwkunst. Tot 1971 was het in gebruik als ziekenhuis, sedertdien is er een bejaardenhuis in gevestigd. De uit decoratief oogpunt opvallendste elementen aan het overigens vrij sobere exterieur zijn de daken met hun kleurrijke, in geometrische patronen gelegde bedekking en hun vele met pinakels bekroonde dakkapellen. De gebouwen, met houten gaanderijen, zijn gegroepeerd rondom een binnen­plaats met een oude put.

De grote, 52 m lange ziekenzaal, Grand' Salle of Chambre des Pauvres, 
 met polychroom houten dakstoel wordt door een houten afsluiting, later vervaardigd, in een imitatie van de gotische stijl, gescheiden van de kapel. In de kapel, die in de 19de eeuw werd gerestaureerd, herinnert een koperen plaat aan Guigone de Salins, echtgenote van Rolin en medeoprichtster van het Hôtel-Dieu.

Te bezichtigen zijn voorts o.a. 
de oude apotheek met vazen en potten van faience en tin en met grote bronzen vijzels, de kleine binnenplaats met standbeelden van Nicolas Rolin en Guigone de Salins en - van buitenaf - de oude hospitaalkeuken. Het complex bevat ook een museum, waarin een apart hiervoor gebouwde zaal de beroemde polyptiek of veelluik Het Laatste Oordeel van Rogier_van_der Weyden geëxposeerd is. Het stuk was in 1443 door Rolin bij de Vlaamse kunstenaar besteld ter opluistering van het altaar in de Grand Salle, waar de zieken in bed de mis konden bijwonen. Het altaarstuk behoort tot de hoofdwerken van de 15de-eeuwse Vlaamse schilderkunst.

Op het midden paneel een majestueuze, tronende Christus op een regenboog,  
te midden van wolken. Onder hem, omgeven door trompetblazende engelen, de aartsengel Michaël, die de zielen weegt. Ter weerszijden van deze centrale voorstelling de heilige Maria en de heilige Johannes, met achter hen o.a. apostelen. Geheel onder, op de aarde, ziet men de doden uit hun graven opstijgen. Links worden de uitverkorenen naar het paradijs geleid, rechts wacht de verworpenen de hel. De buitenkanten van de luiken, die dus te zien waren als het altaar gesloten was (op doordeweekse dagen), zijn van het stuk losgemaakt en worden apart geëxposeerd. Ze tonen Nicolas Rolin en zijn vrouw Guigone, de heiligen Sebastiaan en Antonius, de eerste patroonheiligen van het Hotel-Dieu, en een voorstelling van de annunciatie.

Vermelding verdienen verder de wandtapijten in het museum
waaronder die van het echtpaar Rolin, met hun wapens, de initialen G en N en het devies 'Seulle' , teken van trouwe aanhankelijkheid van Rolin aan zijn vrouw.
De uitgestrekte wijngaarden van de Hospices de Beaune leveren gerenommeerde wijnen die jaarlijks op de derde zondag in november bij opbod worden verkocht. De opbrengst van de veiling is bestemd voor modernisering van medische apparatuur en onderhoud van het Hôtel-Dieu).

Collegiale kerk Notre-Dame
 
Ondanks de vele latere toevoegingen is de kerk, met de bouw waarvan tegen 1120 begonnen werd, een mooi voorbeeld van de romaanse Bourgondische bouwschool, die haar uitgangspunt heeft in de abdijkerk van Cluny. Het grote, drieledige voorportaal stamt uit de 14de eeuw. De sculpturen die het eens sierden, zijn tijdens de Revolutie verwoest, maar de 15de-eeuwse gebeeldhouwde deuren zijn gespaard gebleven. De verschillende bouwfasen zijn aan de buitenzijde goed te onderscheiden: puur romaans zijn de kooromgang en de absidiolen, de steunbogen stammen uit de 14de eeuw. De vieringtoren wordt bekroond door een 16de-eeuwse lantaarn.

Het driebeukig interieur 
is duidelijk geïnspireerd op Cluny. Triforium met deels blinde nissen, boven de viering een achtkantige koepel op trompen. Enkele kapitelen hebben figurale voorstellingen, de ark van Noach, de steniging van de heilige Stefanus, de boom van Jesse. In de tweede zijkapel, links, 15de-eeuwse fresco's met een voorstelling van de opwekking van Lazarus, toegeschreven aan de Bourgondische kunstenaar Pierre Spicre, een 16de-eeuwse piëta en - in de derde kapel - twee 15de-eeuwse retabels. In de rechterzijbeuk o.a. een renaissancekapel met een mooi cassettenplafond.
 
Tot het bezit van de kerk behoort  
ook een schitterende reeks wandtapijten, het leven van Maria voorstellend. De reeks bestaat uit 17 scènes, verdeeld over vijf tapijten. Zij werden vervaardigd in opdracht van Jean Rolin, zoon van Nicolas, naar kartons van Spicre, en in 1500 aan de kathedraal aangeboden. De kapittelzaal en een gedeelte van de 13de-eeuwse kloostergang zijn gerestaureerd.

Musée du vin de Bourgogne 
Dit wijnbouwmuseum is gevestigd in het voormalige Hôtel des ducs de Bourgogne, 15de-16de eeuw waarvan de gebouwen rondom een onregelmatig binnenplein liggen. Het museum, dat een inzicht geeft in de geschiedenis en in de procédés van de Bourgondische wijnbouw, bezit behalve een grote collectie kuipen, wijnpersen, flessen, tastevins en kuipersbenodigdheden, twee toepasselijke wandtapijten uit Aubussen: één van Lurçat en één van Michel Tourlière.

Andere bezienswaardigheden 
In het Hôtel de Ville
,
een voormalig ursulinenklooster, 17de eeuw,  zijn twee musea gevestigd: het Musée des Beaux Arts, met schilderijen , o.a. van de in Beaune geboren schilder Felix Ziem, 1821-1911, sculpturen en archeologische resten, en een museum gewijd aan Etienne-Jules Marey 1830-1904, een der pioniers van de chromofotografie en als zodanig een voorloper op het gebied van de film.

Op de Place Monge een l4de-eeuwse klokkentoren
 
en een door Rude gemaakt standbeeld van Gaspard Monge, 18de-eeuw, een beroemde, in Beaune geboren wis-  en natuurkundige, oprichter van de Ecole Polytechnique te Parijs.

Hôtel de la Rochepot:
een l6de-eeuws gebouw met een fraaie gotische façade en een voor­plein in renaissancestijl.
Aan de rand van Beaune, op de weg naar Dijon, ligt de 13de-eeuwse kerk Saint-Nicolas, met een voorportaal uit de l5de eeuw, waarin een l2de-eeuws ingangsportaal. In het timpaan een voorstelling van de heilige Nicolaas als redder van de drie meisjes die door hun vader verkocht dreigden te worden. Beaune heeft nog een aantal zeer mooie oude huizen, o.a. in de Rue de Lorraine.
In de omgeving,
zuidelijk,
ligt het Archéodrome. Een openluchtmuseum in de jaren zeventig gebouwd.

Office de Tourisme
 
1, rue de l'Hôtel Dieu  -  BP 87  -  21200   BEAUNE  -  Tel: 33 (0) 3 80 26 21 30     -  Fax: 33 (0) 3 80 26 21 39  Internet: http://www.ot-beaune.fr   E-mail: contacts@ot-beaune.fr 

** Uw accommodatie d boeken via City.Beaune.. Er zijn 33 hotels online boekbaar. Op basis van de beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels  per thema gerangschikt. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  

Booking.com