AIX EN PROVENCE, Ligt in het departement Bouches-du-Rhône, aan de Arc. Elegante, hier en daar met mos begroeide fonteinen, statige patriciërshuizen in een karakteristieke roodgele steen en de door schitterende platanen beschaduwde Cours Mirabeau, zie afb., bepalen het karakter van Aix-en-Provence. Naar regio Provence..  Naar stedenlijst Frankrijk. Naar regiokaart Frankrijk. Naar uw accommodatie!

Booking.com

Aix-en-Provence: Cours Mirabeau, boven, en Markt met platanenDe 18de-eeuwse geschiedschrijver De Brosses
noemde Aix de mooiste stad van Frankrijk na Parijs. De naam Aix komt van het Latijnse aquae (= baden). De geneeskrachtige warme bronnen van Aix waren al in de Romeinse tijd bekend. De stad viel in 1481 toe aan de Franse kroon en werd al spoedig zetel van het Provençaalse parlement. Aix is de geboortestad van de 18de-eeuwse moralist markies De Vauvenargues, van Cézanne, Zola en Milhaud. In 1789 werd Mirabeau hier tot afgevaardigde van de derde stand gekozen.

Cours Mirabeau

Is een fraaie, door platanen omzoomde avenue, aangelegd in de 17de eeuw. Aan de ene kant van de avenue voornamelijk cafés en winkels, boekhandels, aan de andere kant oude herenhuizen met gebeeldhouwde deuren en door kariatiden en atlanten gedragen balkons. De Cours Mirabeau scheidt het uit middeleeuwen en renaissance stammende stadsdeel van het in de 18de eeuw volgens plan aangelegde gedeelte. Het oude gedeelte wordt beheerst door de kathedraal.

Het Hôtel de Ville (17de eeuw)
met barokke façade, heeft een zeer fraaie cour. Vlak daarbij een renaissanceklokkentoren. Door de smalle, rustige straatjes maakt het stadsdeel Saint-Sauveur in het hart van het oude Aix nog een middeleeuwse indruk. Het voormalige aartsbisschoppelijk paleis uit de 17de en 18de eeuw herbergt prachtige gobelins.

Kathedraal Saint-Sauveur
In deze kerk vindt men elementen van alle grote stijlen die de Europese bouwkunst tussen de 5de en de 17de eeuw heeft gekend. De sierlijke romaanse kloostergang bij de kerk dateert uit de 12de eeuw. In het gotische middenschip twee vleugelaltaren uit de 15de eeuw. Een daarvan,

Le buisson ardent, het brandende braambos,
werd in 1476 in opdracht van koning René van Anjou door Nicolas Froment geschilderd. Het baptisterium dateert uit de Merovingische periode, de Romeinse zuilen rondom de doopvont dragen een renaissancekoepel. Meesterwerken van begin 16de-eeuwse houtsculptuur zijn de deuren van het hoofdportaal, met voorstellingen van profeten en sibillen. De façade van de kerk heeft een Romaans portaal (rechts), een middenpartij in flamboyante stijl (16de eeuw) en, links, een gotische toren.
Het nabijgelegen

Musée du Vieil-Aix
herbergt faience uit Moustiers, oude Provençaalse kerstkribben en zeld­zame marionetten.
Saint-Jean-de-Malte,
de eerste gotische kerk van Aix (eind 13de eeuw), gesticht door de Maltezer ridders, is vooral opmerkelijk om het zeer fraaie schip.

Meester van de Aankondiging te Aix, middenpaneel van drieluikSainte-Marie-Madeleine, 

een 17de­eeuwse kerk, gelegen te midden van oude huizen en elegante stads paleizen. De kerk bezit een beroemde, omstreeks 1440 door een onbekende meester vervaardigde Annunciatie, op het middenpaneel van een drieluik.

Musea

Het Musée Paul-Arbaud

herinnert aan een verzamelaar die zijn collectie aan de stad vermaakte: manuscripten, incunabelen, schilderijen, tekeningen, meubelen, faience.

Het Musée Granet
is genoemd naar de schilder François Granet, een leerling van David. Het behoort tot de belangrijkste Franse provinciale musea en bezit o.a. een zelfportret van Rembrandt ( 1665), een rijke collectie grafiek van Cézanne, Duitse, Franse, Italiaanse, Vlaamse en Hollandse schilderkunst (o.a. Cranach, Hals, Rubens, Clouet, David, Ingres), Griekse en Romeinse sculpturen en een archeologische afdeling met sculpturen die bij opgravingen in het nabijgelegen oppidum d'Entremont, een door de Romeinen verwoeste stad, zijn gevonden. Het museum heeft ook een afdeling moderne kunst.

Fondation Vasarely, een geheel volgens de ideeën van de (van oorsprong Hongaarse) kunstenaar Victor Vasarely gebouwd en ingericht museumFondation Vasarely,

een geheel volgens de ideeën van de (van oorsprong Hongaarse) kunstenaar Victor Vasarely gebouwd en ingericht museum / studiecentrum. Het op een heuvel (Jas de Bouffan) gelegen museum is 78 m lang en opgebouwd uit acht modulen. Het bevat werken van Vasarely en geeft de bezoeker tevens een inzicht in de theoretische grondslagen van zijn oeuvre, dat met name voor de ontwikkeling van de opart baanbrekend is geweest.

Cézanne en de Sainte-Victoire
.
Evenals zijn jeugdvriend Zola, die hem in zijn roman I'Oeuvre beschreef, was Cézanne afkomstig uit Aix, waar in 1906 ook een einde aan zijn eenzame leven kwam (bij het schilderen in de natuur was hij door een onweer overvallen; hij werd bewusteloos thuisgebracht). Tot zijn geliefkoosde thema's behoorde het hier gelegen gebergte Sainte­Victoire. Het Atelier Pau / Cézanne, aan de gelijknamige avenue, bevat herinneringen aan de schilder.Omgeving

Vauvenargues (14 km ten noorden van de Sainte-Victoire):
het hooggelegen, 17 de-eeuwse Cháteau de Vauvenargues heeft twee beroemde bewoners gehad: de 18de-eeuwse schrijver en moralist Vauvenargues en Picasso, die hef in 1958 kocht. In het park voor het kasteel (dat niet te bezichtigen is) bevindt zich het graf van Picasso.

Aquaduct van Roquefavour (14 km ten westen van Aix):
een 19de-eeuwse nabootsing van de Pont du Gard. Vier km verder bevindt zich de schilderachtige kasteelruïne van het dorp Ventabren.

Les Milles (6 km ten zuidwesten van Aix):
bezienswaardig is het 18de­eeuwse kasteel van Lenfant, dat in een fraai park ligt.

Office Municipal de Tourisme:
 2, place du général de Gaulle  -  B.P. 160  -  13605   AIX EN  -  PROVENCE Cedex 01  -  Tel: 33 (0) 4 42 16 11 61     -  Fax: 33 (0) 4 42 16 11 62
Internet: http://www.aixenprovencetourism.com   |   Provenceweb.fr/e/bouches/aix/aix.htm  | 
E-mail: infos@aixenprovencetourism.com

Informatie

*  Een uitstekende brochure is Aix en Provence, Bienvenue, 144 pag., Eng.
*  Verdere brochures zijn: In the steps of Cézanne, een voettocht door de stad naar de plaatsen waar hij gewerkt en geleefd heeft; Literary walk, Zola's leven in Aix; Beauty and wealth in the Aix countryside; Guide Map, wat er te zien is aan monumenten en beroemde plaatsen; Provence for everyone.

** Voor
uw accommodatie zijn er 35 hotels in Aix-en-Provence online boekbaar  Op basis van beoordelingen van gasten zijn de populairste hotels per thema (3)aangegeven!
**
Uw accommodatie in Frankrijk kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Frankrijk. Er zijn meer dan 11.000 hotels/appartementen online boekbaar. Laagste prijsgarantie, maximale keuze, tevreden gasten, onpartijdige hotelbeoordelingen, uw taal wordt altijd gesproken!
 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets    

Booking.com