NATUUR en de MENS  in Griekenland. Griekenland is in het zuiden van Europa een van de duidelijkste voorbeelden van de negatieve gevolgen van niet altijd doordachte ingrepen door de mens. Naar overzicht Mediterrane Flora en Fauna

    
Ontbossing  
Scheepsbouw van oude Grieken, Venetianen en Byzantijnen heeft al fors bijgedragen tot ontbossing. Ook de winning van hout voor brandstof , houtskool productie en ertswinning deden dat. Ook de veelal bewust aangestoken bosbranden hebben hun tol geŽist. Slechts ca 15% van Griekenland is nog bebost. Ca 35% is volledig kaal en de rest  is voorzien van olijfboomgaarden en struikgewas.

Veehouderij
   
Schapen en geiten worden geweid op natuurlijke weiden. Geiten voeden zich ook met het loof van houtgewassen. De hoeveelheid dieren is zo groot dat dat met de voedselvoorziening wel eens problemen geeft. Ongerepte natuurlijke vlakten komen alleen nog in natuurreservaten voor. Het houden van geiten wordt gesubsidieerd zodat het houden ervan rendabel is. Pootplanten voor herbebossing worden ook gesubsidieerd, maar de geiten  vreten deze pootplanten weer op. Zo verdwijnt de ene subsidie door toedoen van de andere! Mede door de grote hoeveelheid schapen is het logisch dat de gras-, kruid en struiken laag teloor gaat.

Visserij 
Is een uitstervend beroep, vis moet aangevoerd worden vanuit de Atlantisch Oceaan. Door het gebruik van zware sleepnetten en overbemesting zijn de zeegras- en wiervelden vernietigd. Jonge vissen kunnen geen voedsel en schuilplaats meer vinden.

Nationale parken
 
In 1961 is er een wet voor het inrichten van nationale parken aangenomen. Een goede wet maar helaas laat de uitvoering alles te wensen over. Overal in Griekenland stuit men op afval en dus ook in de nationale parken. De situatie is er gewoon slecht, dit gevoegd bij de ongebreidelde jacht en de stroom van niet altijd bezorgde toeristen maakt van het geheel  helaas een vrij somber beeld. Laten we hopen dat alles nog eens ten goede keert.

** Een accommodatie in Nederland kunt u goed vinden via Hotels/Appartementen/NL (6527) Uw accommodatie in BelgiŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/BelgiŽ.
** Via Hotels/Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een juiste accommodatie in 102 landen.