EUCALYPTUS, eu=goed, kalypto=bedekken, als met een deksel, naar overzicht Mediterrane Flora en Fauna.

†† †† ††
    
Behoort tot de familie van de Myrtaceae.

De bladeren zijn enkelvoudig, gaafrandig, ondelobd en tegenoverstaand. Ze vertonen vaak stipjes, die tegen het licht doorschijnend zijn. Ze hebben olieklieren die eucalyptusolie leveren. De etherische olie vindt toepassing in de industrie. De olie kan geuren als pepermunt of citroen. Ze zijn bevestigd aan een draaibare steel, waardoor ze instaat zijn zich zo te draaien dat de zonnestralen er langs gaan. Hierdoor wordt de verdamping beperkt. In het jeugdstadium zijn de bladeren breed of rondachtig en tegenoverstaand. Later zijn ze lang en smal. De schors blijft dun en wordt in smalle stroken afgeworpen. De bloemknoppen lijken op een urntje met een deksel. Het deksel bestaat uit onderling vergroeide bloembladen. Tijdens de groei wordt het afgeworpen door het strekken van de meeldraden. Bestuiving heeft plaats door allerlei dieren, die de nectar van de bloemboden komen snoepen.
AustraliŽ is het bekendste gebied voor de eucalyptus.
Van de soort Eu. amygdalina zijn daar woudreuzen die wel 150 m hoog worden. Het zijn de hoogste bomen ter wereld. In het middellandse Zeegebied komen voornamelijk twee soorten voor.
Veel hout wordt verwerkt tot papier en spaanplaat.
Er zijn ook soorten die men gebruikt voor masten, telefoonpalen en zaaghout. Aanpassing aan vuur is bepalend voor de verspreiding. Van sommige soorten kiemen de zaden pas als ze zijn blootgesteld aan de hitte van een bosbrand.

Eucalyptus uit GaliciŽ     
Van oorsprong komt de eucalyptus uit AustraliŽ, maar pater Rosendo Salvador, Spaans bisschop in AustraliŽ, nam in 1884 een paar exemplaren van de boom mee naar Spanje. Aanvankelijk dienden ze alleen ter verfraaiing van de parken van de rijken, maar al snel ontdekte men dat er geld viel te verdienen met de eucalyptusboom. De boom gedijt prima in het milde klimaat van GaliciŽ en is na tien jaar al behoorlijk groot. Na 1950 liet generaal Franco hier complete eucalyptusbossen aanleggen en tegenwoordig is er bijna 300 ha begroeid met deze boom. Veel boeren verdienen wat bij met deze productiebossen. Ze leveren vooral aan de plaatselijke cellulosefabrieken. Het hout is verder erg geschikt voor parket en omdat het veel lichter is dan water, wordt het vaak gebruikt voor de drijvende platforms van de schelpdierkwekerijen.
De welriekende etherische olie van de eucalyptus wordt gebruikt in de geneeskunde,
de cosmetica- en de zoetwarenindustrie. Inmiddels worden echter ook de nadelen van de eucalyptusplantages steeds duidelijker: deze monoculturen onttrekken onevenredig veel water aan de grond en putten deze zo uit dat er voor andere bomen niet genoeg grondwater en voedingsstoffen overblijven. Hierdoor is deze tak van de bosbouw inmiddels enigszins omstreden.

 Uw accommodatie in BelgiŽ
 kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966  Hotels/Appartementen online boekbaar.
 Wereld wijd
 zijn dat er 590.000+ hotels, appartementen, villa's en nog veel meer: http://www.booking.com/index.nl.