ADELPALM, Phoenix dactylifera L., Phoenix = de Griekse naam voor dadelpalm; dactylifera =  vingerdragend, , naar overzicht Mediterrane Flora en Fauna., terug naar Elche

De Palmae (Areaceae) vormt een belangrijk economische plantenfamilie.
Voordat een palm in de hoogte kan groeien moet zich eerst een groeitop gevormd hebben. De eerste 6-7 jaar blijft de plant als een wortelstandig bladrozet tegen de grond gedrukt. Top is dan kwetsbaar maar goed verborgen tussen stijve met stekels bezette bladeren. Uit de groeitop ontwikkelt zich de nieuwe scheut met bladeren. De bladvoeten omvatten de stam. Tussen de bladeren ontwikkelen zich de bloemknoppen. Deze vormen dichte bloeiwijzen. Na de bestuiving rijpen de bloemen tot zware trossen besachtige vruchten.

De dadelpalm is de voornaamste nuttige plant in de oasen van de Sahara.
De soort Phoeniix dactylifera kan 10-25 m hoog worden. Er zijn mannelijke en vrouwelijke exemplaren, tweehuizig dus. De vruchten, dadels, zijn bessen. Ze hebben een losse bruinachtige schil en een lang hard zaad. De opbrengst per boom is 80-100 kg. De vrucht is rijp aan vitaminen en bestaat voor 60-70% uit koolhydraten. Plaatselijk worden dadels vers gegeten of men extraheert het sap dat ingedampt wordt tot een stroop.

P.canariense is gedrongener en heeft een veel dikkere stam.
De boom groeit snel en men ziet deze soort langs lanen en in parken. De vruchten zitten in dikke trossen hoog in de boom. Ze zijn klein, donker bruin en niet eetbaar.
De Chamaerops humilis L. is een dwergpalm uit het Middellandse Zeegebied. Deze lijkt meer op een struik. 

Uw accommodatie in Nederland
 kunt u goed vinden via Hotels/Appartementen/NL. Er zijn 6527  Hotels/Appartementen online boekbaar.
 Wereld wijd
 zijn dat er 590.000+ hotels, appartementen, villa's en nog veel meer: http://www.booking.com/index.nl.